Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Metki z tych przepisów pis67 wychodzą świetne. Tylko że reszta domowników narzeka, że to tłuste, niezdrowe etc. Czy zna może ktoś przepis na metkę z samej chudej wieprzowiny albo wołowiny ? Kupowałem kiedyś taką w sklepie, co tam było w środku to pewnie nikt się nie dowie :-) ale grama tłuszczu nie było tam widać a smarowało się ładnie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/page/4/#findComment-281099
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 88
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Zmiel tłuszcz dwa razy bardzo drobno i tez nie będzie widać ;) jak ma być smaczne i smarowne musi być tłuste ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/page/4/#findComment-281102
Udostępnij na innych stronach

ciechowy, tak jak roger napisał 2-trzy razy na drobnym sitku i tłuszczu nie będzie widać a i smarowna będzie.
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/page/4/#findComment-281105
Udostępnij na innych stronach

Tylko że reszta domowników narzeka, że to tłuste, niezdrowe etc.

Zaproś domowników do Dyskusyjnego Klubu Zdrowia ;) Będą mieli okazję dowiedzieć się, co tak naprawdę jest niezdrowe ... i dlaczego są to węglowodany, a nie tłuszcz :lol:

 

A metka cebulowa wg Pis67 ma tylko jedną, jedyną wadę - stosunkowo krótki czas przydatności do spożycia :grin: ale za to technologia wykonania bajecznie prosta.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/page/4/#findComment-281200
Udostępnij na innych stronach

Mielę metkę kilka razy na bardzo drobnym sitku więc nie widać kawałków tłuszczu, bo masa jest praktycznie jednolita. Ale tłuszcz nadaje jaśniejszą barwę metce i stąd domownicy wiedzą że tego tłuszczu trochę tam jest… A poza tym są świadkami procesu produkcyjnego więc nic się ukryć za bardzo nie da :rolleyes: Przeprowadzę eksperyment i zrobię z samej polędwiczki wieprzowej albo jakiejś wołowiny. Zobaczymy co wyjdzie i co na to domownicy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/page/4/#findComment-281214
Udostępnij na innych stronach

Na kolor dodatek papryki pomoże, podglądanie produkcji robisz na własne życzenie ;) ...

Co wyjdzie z samej polędwiczki pytasz ... Wiórowata polędwiczka wieprzowa mielona wyjdzie ;)

Tak sie czasem zastanawiam po jaką cholerę ludzie pytają sie o coś i drążą jak i tak wcześniej wiedzą co zrobią i znają odpowiedź :( pojęcia bladego nie mam "o co kaman" :(

 

PS

Tak sobie pomyślałem ze jest jeden patent na "chudą metkę" nazywa sie tatar ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/page/4/#findComment-281246
Udostępnij na innych stronach

Tak sie czasem zastanawiam po jaką cholerę ludzie pytają sie o coś i drążą jak i tak wcześniej wiedzą co zrobią i znają odpowiedź :( pojęcia bladego nie mam "o co kaman" :(

 

 

Roger, niepotrzebna irytacja wynikająca chyba z niewłaściwego zrozumienia mojego pytania. A pytanie było o istniejącą, sprawdzoną recepturę metki z chudego mięsa. Nie udało się takowej znaleźć bo nikt jej nie ma albo w ogóle nie istnieje. I to jest cenna informacja: jeśli chce zrobić metkę tylko z chudego mięsa to tylko na zasadzie eksperymentu z nieznanym z góry wynikiem a nie wedle przepisu, dla którego rezultat jest przewidywalny.

I tyle w tym temacie.

 

 

Tak sobie pomyślałem ze jest jeden patent na "chudą metkę" nazywa sie tatar ;)

Ale chyba jest pewna różnica między metką a tatarem. Tatar to chyba mięso odpowiednio (niekoniecznie bardzo drobno) zmielone albo niektórzy twierdzą że wyłącznie odpowiednio siekane. Następnie przyprawiane i podawane do konsumpcji bezpośrednio po przygotowaniu i schłodzeniu. Metka zaś to najpierw peklowanie a później dopiero obróbka i konsumpcja.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/page/4/#findComment-281333
Udostępnij na innych stronach

Ale "metka z chudego mięsa" to "wieprzowy tatar" tak naprawdę drogi kolego nazwa wyrobu determinuje skład i technologię wykonania metka to metka są tatarskie, cebulowe, naturalne... ale nie ma tego typu wyrobów z samego chudego mięsa koniec kropka.

Schabowy jest ze schabu a nie z piersi kurczaka ... A "zimne nóżki" to nie galantyna z kurczaka ... Zawsze mnie to bawi jak czytam etykietki kabanosy drobiowe, szynka z indyka itp ;)

I to tyle w temacie rzeczonej metki ...

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/page/4/#findComment-281336
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

 

 

Ale to zdjęcie kupnej jest :facepalm:

Ale z małej i uznanej masarni z Brus.Coś tak jak metka z Darżlubia.Nie wszystko co kupne jest be . :D

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/page/4/#findComment-418683
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.