Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Postanowiłem założyć własny temat i przedstawiać swoje wyroby i produkty .Na początek chlebek coby mieć z czym jeść wędlinki.2 rodzaje chlebka

 

Chlebek zjedzony jeszcze ciepły, to mój pierwszy chleb

Henryk
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7803-swi%C4%99tokrzyskie-zadymianie-wghenrykosa/
Udostępnij na innych stronach

to mój pierwszy chleb

Podobają mi się,tylko tak dalej.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7803-swi%C4%99tokrzyskie-zadymianie-wghenrykosa/#findComment-266014
Udostępnij na innych stronach

Henrykos62.. Chlebusie na pewno b.smaczne tylko takie troszkę "płaskawe".. Może to wina tych niskich foremek albo poprostu chciałeś mieć więcej chrupiącej skórki na chlebku..?

Wędliny.. Prima sort.. :clap: :clap: :clap:

 

Pozdrawiam.. :wink:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7803-swi%C4%99tokrzyskie-zadymianie-wghenrykosa/#findComment-266032
Udostępnij na innych stronach

Heniu

do ciasta na chlebek dorzuć następnym razem nasiona słonecznika i otręby, a przedtem zrób zakwas i będzie :thumbsup:

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7803-swi%C4%99tokrzyskie-zadymianie-wghenrykosa/#findComment-266048
Udostępnij na innych stronach

Eeee tam płaskawe chlebki ....położy się bajlagę grubości dwa centymetry i już będzie ok

ha ha ha :grin: Swięta racja :clap: :clap: :clap:

 

Heniu

do ciasta na chlebek dorzuć następnym razem nasiona słonecznika i otręby, a przedtem zrób zakwas i będzie :thumbsup:

Biotit.. No coś Ty..?! Zdradzę moją tajemnicę.. Heniu.. Przesmaż na patelni troszę wędzonego boczku, pokrojonego w drobną kostkę, odsączonego z tłuszczu (papier kuchenny), dodaj trochę prażonej cebuli i dodaj do masy.. Upiecz chlebki a zobaczysz co będzie lepsze.. :grin:

 

:wink:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7803-swi%C4%99tokrzyskie-zadymianie-wghenrykosa/#findComment-266049
Udostępnij na innych stronach

a przedtem zrób zakwas

Piotrze zakwas robiłem a zamiast wody dodałem do mąki maślanki. następny będzie z nasionami .Ten ciemniejszy jest z dodatkiem mąki pszennej razowej
Henryk
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7803-swi%C4%99tokrzyskie-zadymianie-wghenrykosa/#findComment-266052
Udostępnij na innych stronach

Eeee tam płaskawe chlebki ....położy się bajlagę grubości dwa centymetry i już będzie ok

dokładnie Wiejas tak jak piszesz, a widać po polendwiczkach że jest z czego urżnąć,

już mi slinka leci ....

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7803-swi%C4%99tokrzyskie-zadymianie-wghenrykosa/#findComment-266077
Udostępnij na innych stronach

Znalazłem dziś taki zapomniany słoiczek.produkcja 07.2012.W sam raz na dzisiejsze śniadanie.Przypomniałem sobie że mam w tel.zdjęcia z produkcji.

Do wykonania konserwy użyłem łopatki 5,5kg chudej i stwierdziłem że będzie za chude więc dodałem słoniny 1,5 kg.pokrojonej w kostkę. http://images47.fotosik.pl

/1707/273ff36906b61c5bmed.jpg

Konserwa była 2 razy pasteryzowana,przebywała poza lodówką przez ten czas.Żadnych zmian niekorzystnych w smaku b.dobra

Henryk
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7803-swi%C4%99tokrzyskie-zadymianie-wghenrykosa/#findComment-266140
Udostępnij na innych stronach

:grin: Pysznościowo wygląda :clap: :thumbsup: :clap: Jakie przyprawy ? Ile czasu peklowane? A taki chlebek ,to ja uwielbiam... :thumbsup: :cool:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7803-swi%C4%99tokrzyskie-zadymianie-wghenrykosa/#findComment-266161
Udostępnij na innych stronach

Jakie przyprawy

1.sól niejod. 19g/kg

2.pieprz czar. 2g/kg

3.cebula 2szt.(pokrojona w kostkę)

4.przyp.do grila 2g/kg

Dodałem 1g/kg żelatyny

Soli można dać mniej ,pieprzu może być 3g/kg jak dla mnie.Przyprawa do grila nie dodam więcej. Nie peklowane na samej soli.

Henryk
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7803-swi%C4%99tokrzyskie-zadymianie-wghenrykosa/#findComment-266170
Udostępnij na innych stronach

Konserwa wygląda super. :clap: Jak przygotowywałes cebulę (zaparzanie, podsmażanie itp)? Moim zdaniem to troche ryzykowne warzywko.

PS.

Odnośnie chleba. Jeden z Kolegów ma w stopce fajną sentencję: "Ziarna sa dla ptaków" i chyba ma rację. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7803-swi%C4%99tokrzyskie-zadymianie-wghenrykosa/#findComment-266171
Udostępnij na innych stronach

Jak przygotowywałes cebulę (zaparzanie, podsmażanie i

Cebulę dałem surową pokrojoną w bardzo drobną kostkę i taką dodałem do mięsa i wymieszałem wszystko razem z przyprawami i żelatyną. Do słoików i do gara.
Henryk
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7803-swi%C4%99tokrzyskie-zadymianie-wghenrykosa/#findComment-266173
Udostępnij na innych stronach

Z tego co wiem, z cebulą w konserwach pasteryzowanych trzeba uważać, ale być może akurat ten skład farszu jej odpowiada.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7803-swi%C4%99tokrzyskie-zadymianie-wghenrykosa/#findComment-266174
Udostępnij na innych stronach

z cebulą w konserwach pasteryzowanych trzeba uważać,

Zgadzam się całkowicie konserwy były pasteryzowane tylko 2 razy bo szły do szybkiego spożycia.Jeden sie zawieruszył wśród przetworów i wytrzymał kilka miesięcy do dzisiaj.Z nikim się nie podzieliłem :blush: :blush: :blush:
Henryk
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7803-swi%C4%99tokrzyskie-zadymianie-wghenrykosa/#findComment-266177
Udostępnij na innych stronach

Z nikim się nie podzieliłem

:grin: :grin: :grin: Czasem tak trzeba. :grin: :grin: :grin: To świadczy o jakości wyrobów domowych.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7803-swi%C4%99tokrzyskie-zadymianie-wghenrykosa/#findComment-266180
Udostępnij na innych stronach

Zima więc na warzywach człek nie pociągnie

Ładne polędwice,nie potrzebnie je sznurujesz,chyba że tak lubisz :wink:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7803-swi%C4%99tokrzyskie-zadymianie-wghenrykosa/#findComment-267280
Udostępnij na innych stronach

znowu same polędwice wędziłeś?

Tak ale już mi się marzy szynka z tłuszczykiem a nawet zrobię ze skórą.Piotrze to wszystko przez te kobiety w domu tylko myślą o ........ anie o tym co dobre,Następnym razem jak mi powiedzą ze chcą polędwice to zrobię taką ala krotoszyńska ze słoniną i skórą. :grin: :grin: :grin:
Henryk
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7803-swi%C4%99tokrzyskie-zadymianie-wghenrykosa/#findComment-267284
Udostępnij na innych stronach

Witam Henrykos62, ładne polędwiuce, :clap: :clap: :clap: :thumbsup: jakim drewnem wędziłeś

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7803-swi%C4%99tokrzyskie-zadymianie-wghenrykosa/#findComment-267289
Udostępnij na innych stronach

nie potrzebnie je sznurujesz

Właściwie to sam nie wiem po co to robię.wcześniej nie wiązałem.

jakim drewnem wędziłeś

Tym razem samą olchą,Do wędzenia używam olchy i dębu innego po prostu nie mam
Henryk
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7803-swi%C4%99tokrzyskie-zadymianie-wghenrykosa/#findComment-267295
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.