Skocz do zawartości

rozprawka o przygotowaniu jajecznicy


Rekomendowane odpowiedzi

Ja robię to tak: dużo cebuli pokrojonej w pół księżyce smażę do zeszklenia.

Dodaję sól i sporo mielonego czarnego pieprzu.

Na to 5 jajek i smażę przy bełtaniu wejściowej mieszaniny.

Zamiast cebuli lubię dać świeże pomidory bez skórek.

Jajka zawsze rozbijam pojedynczo do kubeczka, potem wlewam do miseczki.

Gust i smak mam prosty, byle dużo pieprzu, cebuli i jajek.

Kolejność nie jest przypadkowa. :grin:

Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7835-rozprawka-o-przygotowaniu-jajecznicy/page/2/#findComment-267895
Udostępnij na innych stronach

U mnie w domku towarzystwo nie tknie nie ściętej jajecznicy !! i tylko robiona klasycznie na skwareczkach z kiełbasy lub boczku, ja wole półpłynną więc jak robię tylko dla siebie to tak jak madlinka, najpierw białka do lekkiego ścięcia smażę a potem dodaję same żółteczka :) noo i z pomidorami i świeżym szczypiorem w sezonie jest pyszna, tłuszczu nie dodaję bo zazwyczaj wystarczy ten wytopiony, a jeśli nie to tylko jakieś dobre masełko :) a skoro już o jajach mówimy, to czy macie jakiś patent żeby jajka gotowane na miękko nie pękały ?? zawsze mi jakieś pęknie !! czy to z lodówki czy na noc zostawione żeby temp. złapało do rana, dodawałem soli do wody, octu i nic !! zawsze pękają
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7835-rozprawka-o-przygotowaniu-jajecznicy/page/2/#findComment-267901
Udostępnij na innych stronach

A ja najbardziej lubię jajecznice na pomidorach

też taką lubię plus jeszcze cebulka też taka zezsmażona z pomidorami. Teraz narobiliście mi smaka na tą z mlekiem ale muszę czekać na wiejskie jajka, bo jak mi ich braknie, to innych nie tykam, no do panierki czy jakoś ukryte to jeszcze ale jajecznicy ze sklepowych jaj to nie jadłam chyba z rok.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7835-rozprawka-o-przygotowaniu-jajecznicy/page/2/#findComment-267908
Udostępnij na innych stronach

a skoro już o jajach mówimy, to czy macie jakiś patent żeby jajka gotowane na miękko nie pękały ?? zawsze mi jakieś pęknie !! czy to z lodówki czy na noc zostawione żeby temp. złapało do rana, dodawałem soli do wody, octu i nic !! zawsze pękają

Trzeba nakłuć jajko igłą w grubszym końcu. Wtedy jak włożysz do gorącej wody będzie miało gdzie ujść wytwarzające się ciśnienie. :wink:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7835-rozprawka-o-przygotowaniu-jajecznicy/page/2/#findComment-267910
Udostępnij na innych stronach

muszę czekać na wiejskie jajka, bo jak mi ich braknie, to innych nie tykam

madlinko wiem o czym mówisz ;) ja ostatnio też nie miałem wiejskich i kupiłem fermowe, na szczęście tylko 6szt. bo do ciasta LP potrzebowała, jakże one fatalnie wyglądały!! żółtko... blado szare.... śjakieś takie bleee... 2 poszły do ciasta a reszta (tfujj) dla kotów sąsiada, nie wiem jak ja kiedyś mogłem jeść te "sklepowe" jajka ?!

oojj szybko się człowiek do dobrego przyzwyczaja, ojj szybko ;)

 

Trzeba nakłuć jajko igłą w grubszym końcu.

tak robiłem i fakt !! nie pękały, ale przez tą dziurkę wyciekało troszkę białka a do środka jajeczka wlewała się woda z gotowania :(
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7835-rozprawka-o-przygotowaniu-jajecznicy/page/2/#findComment-267920
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.