dziadzisko Opublikowano 31 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 31 Maja 2013 0,4L * 3,3kg = 1,320L trzy szyneczki to były w sumie 3,300 ważyły jak dobrze pamiętam w linku co podał Darino pisze W praktyce skomplikowany proces peklowania ulega niekiedy wypaczeniu, wskutek czego otrzymuje się mięso o niewłaściwej barwie. Do czynników wypaczających prawidłowy przebieg peklowania zalicza się przede wszystkim: różnorodność surowca rzeźnego i rozmaitość jego żywienia, niedostateczne wykrwawienie, niewłaściwą temperaturę mięsa, solanek i peklowni, niewłaściwą pielęgnację solanek, nieodpowiednie warunki techniczne i higieniczno-sanitarne produkcji, niedostateczną fachowość personelu itp.może wina mięsa Cytuj jak budowałem altane ogrodową Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7958-koniec-z-kupnymi-w%C4%99dlinami-i-podrobami-wyroby-dz/page/2/#findComment-286648 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adi69miko Opublikowano 1 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 1 Czerwca 2013 Dziadzisko- zasada jest taka 3,3 kg miesa + 1.32 l wody + 13,2 dkg soli peklującej powinno wystarczyć.( 1:10 ) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7958-koniec-z-kupnymi-w%C4%99dlinami-i-podrobami-wyroby-dz/page/2/#findComment-286654 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 1 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 1 Czerwca 2013 Dwie różne barwy mięsa w szynce, - bo to są dwa różne mięśnie :wink: . Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7958-koniec-z-kupnymi-w%C4%99dlinami-i-podrobami-wyroby-dz/page/2/#findComment-286656 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adi69miko Opublikowano 1 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 1 Czerwca 2013 Pepe - masz racje popieram cie ha,ha , a szyneczki moim zdaniem wyszły ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7958-koniec-z-kupnymi-w%C4%99dlinami-i-podrobami-wyroby-dz/page/2/#findComment-286666 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadzisko Opublikowano 10 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 10 Czerwca 2013 Przyszła kolej na parówki wg przepisu Dziadka. Dzieci bardzo lubią parówki więc postanowiłem spróbować. Paróweczki dobre o smaku wędzonki Przy okazji troche szynek i boczek. Przez parówki byłem zmuszony pojechać do makro kupić nadziewarke bo maszynką do mięsa nie dało rady. Cytuj jak budowałem altane ogrodową Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7958-koniec-z-kupnymi-w%C4%99dlinami-i-podrobami-wyroby-dz/page/2/#findComment-287948 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ralf325 Opublikowano 10 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 10 Czerwca 2013 Fakt maszynką ciężko ale nadziewarka ci sie przyda napewno :grin: Parówki super ja ostatnio doceniłem nadziewarke pionową przy kaszance :grin: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9538 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7958-koniec-z-kupnymi-w%C4%99dlinami-i-podrobami-wyroby-dz/page/2/#findComment-287967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.