Romax Opublikowano 14 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Marca 2013 Również chciałbym się podzielić moimi poczynaniami kuchennymi i wędzarniczymi . Wypadło na pasztetową, ponieważ narazie takie możliwości. Pasztecik wyszedł pyszny, smarowny no i szybko zniknął, więc w sobotę biorę się za niego poraz drugi. Uczyłem się, bazowałem, na przepisie kolegi PIS'a zaglądając również na "dreptanie" Pokemona oraz innych - pozdrawiam i dziękuję. Składniki: 1,2kg - podgardle 0,5kg - boczek 0,25kg - słonina 1kg - wątroba wieprzowa 16g/kg - sól 200g - cebula 200g - kasza manna 8g - pieprz świeżo mielony 3g - ziele angielskie świeżo mielone 5g - majeranek Wyszło około 3kg, fotki z "produkcji": Skórki z podgardla przygotowane wg Dziadka-parzone max do 100°C, mielone na gorąco-sitko 2,5mm, i dolany wywar ze skórek http://www.iv.pl/images/04006828964531686642.jpg Podgardle, boczek i słonina parzone w temp. ok 85°C przez 2h. Wątroba najpierw moczona w zimej wodzie 1h, później pocięta na paski i sparzona 15min w 80°C i po parzeniu mielenie http://www.iv.pl/images/27231410960854454539.jpg Po wstępnym wystygnięciu reszty parzonych składników + cebula - mielenie. Do zmielonego farszu dodałem przyprawy i przygotowany wywar z kaszą manną (około 0,5l na 3kg farszu) i chwilę potraktowałem blenderem. http://www.iv.pl/images/73358231093161879313.jpg Następnie napełniłem osłonki (białkowa fi40 i barierowa termokurczliwa fi73) dalej parzenie ok 45min w 80°C i po tym do zimnej wody na 1h i trochę masowania:) http://www.iv.pl/images/02358504659512325275.jpg Osuszanie http://www.iv.pl/images/85966739289499057013.jpg http://www.iv.pl/images/86990823238827206576.jpg Po osuszaniu do rana poleżły w lodówce, te w osłoce barierowej do degustacji a w białkowej zostały delikatnie podwędzone (musiałem skorzystać z uprzejmości jeżeli chodzi o wędzenie ze wzdlędu na moją niedyspozycyjność). http://www.iv.pl/images/08899365660917615934.jpg Tak jak pisałem na początku, w smaku pychota, miałem tylko troszkę problemów przy napełnianiu osłonek, pociąłem osłonki na kawałki zawiązując końce z jednej strony i napełniałem, nie za dobrze mi to wychodziło, również miałem problem z pozbyciem się powietrza - może coś doradzicie, co robię nie tak przy napełnianiu? Cytuj beckermanntravel.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7974-przygody-wyroby-by-romax/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 14 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Marca 2013 :grin: napełniałeś w osłonki nadziewarką do kiełbas :question: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7974-przygody-wyroby-by-romax/#findComment-274751 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 14 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 14 Marca 2013 Również chciałbym się podzielić moimi poczynaniami kuchennymi i wędzarniczymi .I bardzo dobrze :wink: :clap: Wygląd pasztetu bardzo ładny, a musiał smakować skoro przymierzasz się powtórnie :smile: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7974-przygody-wyroby-by-romax/#findComment-274756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romax Opublikowano 14 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Marca 2013 ... wcinali że szok, a córa to prosto z lodówki bez chlebka Cytuj beckermanntravel.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7974-przygody-wyroby-by-romax/#findComment-274759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romax Opublikowano 17 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Marca 2013 napełniałeś w osłonki nadziewarką do kiełbas _________________sorki EL Gregor, teraz zobaczyłem twój post, nie mam pojęcia jak mogłem go wcześniej nie widzieć :blush: niestety nadziewałem maszynką (pasztet maszynką - wyobrażacie to sobie :grin: )dłużej nadziewałem niż robiłem cały pasztet :grin: [ Dodano: Nie 17 Mar, 2013 15:59 ]No i pasztetowa po raz drugi - "weekendowa pasztetowa"tym razem wyszło ok 5kg, część już rozeszła się po rodzinie i innych.A w tle zaczaiła się moja II a'la parmeńska http://www.iv.pl/images/54601097271100642367.jpg Cytuj beckermanntravel.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7974-przygody-wyroby-by-romax/#findComment-275312 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romax Opublikowano 29 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 29 Marca 2013 patrzyłem i patrzyłem na Wasze wyroby i musiałem też wyprodukować trochę białej chyba wybrałem zły dzień, dziś nie można zrobić próby smakowej Robiłem wg przepisu zamieszczonego przez Maxell'a z kursu podstawowego nr 44/2013 https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=327226#327226 z surowca przeznaczonego (wieprzowina) na białą wyszło mi 2,5kg: 1,9 kg kl IIa (średnio tłuste, nieścięgniste) 0,6 kg kl III (ścięgniste) przyprawy i dodatki: sól warzona - 19g/kg pieprz - 2g/kg majeranek - 1g/kg czosnek - 3g/kg zimna woda - ok 10% wagi całego farszu myślę że dobrze porobiłem klasyfikację :blush: jak widać na poniższej fotce mięso poleciało: kl IIa przez sitko 8mm, kl III trzykrotnie przez sitko 2,5mm http://www.iv.pl/images/50275409421297360976.jpg po zmieleniu wyglądało tak: http://www.iv.pl/images/96646219811182252515.jpg przyprawy i część wody dodane do zmielonej kl III i dokładne mieszanie, następnie kl III wymieszana dodana do zmielonej kl IIa plus reszta wody i znowu dokładne mieszanie i powstało: http://www.iv.pl/images/48952405316283289705.jpg jelita wcześniej przepłukane i zamoczone przewróciłem również na drugą stronę (nicowanie - chyba dobrze zapamiętałem ) a to dlatego że miały mnóstwo tzw. włosków i w efekcie końowym nigdy mi się to nie podobało. Po napełnieniu wyglądało całkiem przyjemnie: http://www.iv.pl/images/44796287058193804770.jpg http://www.iv.pl/images/41257822386220990493.jpg no i z racji Wielkiego Piątku na tym etapie byłem zmuszony zakończyć temat białej kiełbasy. Całość poszła do zamrażarki bo bałem się zostawić do niedzieli, jutro późnym wieczorkiem wyciągnę i rano w niedzielę do parzenia :thumbsup: Przy okazji wrzucę fotkę jak wygląda w przekroju po sparzeniu. No i nie mogę się doczekać jaka jest w smaku Pozdrawiam i życzę wszystkim wesołych świąt! Cytuj beckermanntravel.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7974-przygody-wyroby-by-romax/#findComment-278261 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daro699 Opublikowano 29 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 29 Marca 2013 I jak na pierwszy raz to chyba przedobrzyłeś.Mięso wybrałeś zbyt chude.Nie chcę być złym prorokiem ale kielbasa wyjdzie wiórowata. Cytuj http://xt24.eu/sklep/volvoforum/ www.facebook.com/OdziezVolvo?ref=hl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7974-przygody-wyroby-by-romax/#findComment-278286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 29 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 29 Marca 2013 Po napełnieniu wyglądało całkiem przyjemnie: Jak ładnie równiutko odkręcona kiełbaska :clap: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7974-przygody-wyroby-by-romax/#findComment-278287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romax Opublikowano 29 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 29 Marca 2013 I jak na pierwszy raz to chyba przedobrzyłeś.Mięso wybrałeś zbyt chude.Nie chcę być złym prorokiem ale kielbasa wyjdzie wiórowata.dzięki Daro699 za spostrzeżenie, biorę na klatę wszystkie uwagi, na szczęście tylko 2,5 kg kiełbaski Jak ładnie równiutko odkręcona kiełbaska jest i pochwała mistrza :rolleyes: - kurcze starałem się :wink: robiłem kilkakrotnie już kiełbaski "swojskie" różne, ale tak jak ostatnio napisał Marcin Loren 1 nie przykładałem się np. do tak ważnej rzeczy jak porządna klasyfikacja, starałem się, ale teraz od stycznia jak przeczytałem mnóstwo tematów to zaczyna się inna bajka. Kiedyś bardziej posiłkowałem się forum nie wyciągając z niego tych najważniejszych informacji - błąd :blush: Cytuj beckermanntravel.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7974-przygody-wyroby-by-romax/#findComment-278298 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 29 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 29 Marca 2013 Czy aby sitka nie za małe ??Pomyśl o szarpaku i większych sitkach - Nie wiem jak inni zapatrują się ale wg. mnie jak czuć w kiełbasie mięsko to smaczniej. Nie ma się co wstydzić mięska i tłuszczu - ale to rzecz gustu, Czerwone mięsko masz zmielone bardzo drobno a tłuszcz na większych oczkach - ja tłuste walę na 12 i na 8 tak 50/50 to drobniejsze przy mieszaniu znika (wizualnie) a większe widać; czerwone na szarpaku żeby było go jak najwięcej widać ps. piszę kolorami bo tak czytelniej a chyba każdy wie o co chodzi - chyba że nie to jutro przerobie na klasyfikowane Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7974-przygody-wyroby-by-romax/#findComment-278322 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romax Opublikowano 29 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 29 Marca 2013 mam sitko tzw. nerki więc następnym razem napewno spróbuję .... [ Dodano: Pią 29 Mar, 2013 23:54 ]mam jeszcze taki problem, a mianowicie jak nadziewam moją nadziewarką (badziewiarką ), narazie jeszcze lepszej się nie dorobiłemhttp://www.iv.pl/images/19820864284724944707.jpgto po pewnym czasie, tak gdy jestem w połowie "pojemnika" nadziewarkizaczyna mi na wylocie mocno skręcać jelita, jest tak za każdym razem.Gdy napełniam maszynką tego nie ma, zastanawiałem się już nad lejkiem, ten z maszynki ma rowki wzdłużnea z nadziewarki nie ma, może to jest powód, choć lepsze nadziewarki też nie maja rowków na lejku.Może ktoś z Was się z tym już spotkał? Cytuj beckermanntravel.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7974-przygody-wyroby-by-romax/#findComment-278325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 29 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 29 Marca 2013 patrzyłem i patrzyłem na Wasze wyroby i musiałem też wyprodukować trochę białejRomax, pierwsze koty za płoty :wink: Ważne że swoja, tylko jej nie zagotuj Jak Pis pisał, może być trochę "zwięzła" ale co swoje , to swoje Pozdro Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7974-przygody-wyroby-by-romax/#findComment-278333 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romax Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Dziś na spokojnie fotki z ostatniego etapu "białej" wykonanego w niedzielę rano. Sprawdziły się Wasze wszystkie przypuszczenia, a mianowicie: kiełbaska wyszła troszkę wiórowata, może i zbyt zwięzła, za chuda i za drobna. Tragedii nie było bo już skonsumowana, w smaku super, ale norm to się chyba do końca nie trzymała :rolleyes: Parzenie, woda 73°C, czas 25min. http://www.iv.pl/images/18798741855979545189.jpg http://www.iv.pl/images/32341877969145043382.jpg przekrój zaraz po parzeniu: http://www.iv.pl/images/78185669706114958358.jpg przekrój na zimno: http://www.iv.pl/images/70426184016413794255.jpg to co już wiem to następnym razem: mniej kl III, mielenie IIa częściowo na szarpaku, również w kl IIa dałem za mało mięsa tłustego i klasyfikacja nie do końca była ok bo w mojej IIa znalazło się trochę Ib (chude z łopatki i szynki). Jak widzicie jakiekolwiek błędy to prosiłbym o wpisy, aby kiełbaska następnym razem wyszła jeszcze lepsza :grin:. Wiadomo również że pewne sprawy to kwestia "gustu" - jedni wolą drobniejszą, drudzy grubszą, mniej tłustą lub bardziej tłustą itp. Ale to co zauważyłem w mojej białej to staram się Wam przedstawić. Cytuj beckermanntravel.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7974-przygody-wyroby-by-romax/#findComment-278725 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 2 Kwietnia 2013 A czy zaraz po parzeniu w środku kiełbasa była prawie gorąca ?? temperatura jakoś tak niska mi się wydaję ZERKNIJ TU przy 73* żeby doszło do 68* wewnątrz troszkę czasu Olać wszystko - najważniejsze masz za sobą - Biała zrobiona , zjedzona - wnioski wyciągnięte teraz tylko trening Doskonale, że wnioski się nasunęły i teraz będziesz robił coraz to lepsze Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7974-przygody-wyroby-by-romax/#findComment-278786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romax Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 3 Kwietnia 2013 była gorąca, kosztowałem w 10 sekund po wyjęciu :grin: ale tak jak piszesz Artur, wnioski wyciągnięte i do dzieła :wink: Cytuj beckermanntravel.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7974-przygody-wyroby-by-romax/#findComment-278848 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.