Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Również chciałbym się podzielić moimi poczynaniami kuchennymi i wędzarniczymi :).

Wypadło na pasztetową, ponieważ narazie takie możliwości.

Pasztecik wyszedł pyszny, smarowny no i szybko zniknął, więc w sobotę biorę się za niego :) poraz drugi.

Uczyłem się, bazowałem, na przepisie kolegi PIS'a zaglądając również na "dreptanie" Pokemona oraz innych - pozdrawiam i dziękuję.

 

Składniki:

1,2kg - podgardle

0,5kg - boczek

0,25kg - słonina

1kg - wątroba wieprzowa

16g/kg - sól

200g - cebula

200g - kasza manna

8g - pieprz świeżo mielony

3g - ziele angielskie świeżo mielone

5g - majeranek

 

Wyszło około 3kg, fotki z "produkcji":

 

Skórki z podgardla przygotowane wg Dziadka-parzone max do 100°C, mielone na gorąco-sitko 2,5mm, i dolany wywar ze skórek

http://www.iv.pl/images/04006828964531686642.jpg

 

Podgardle, boczek i słonina parzone w temp. ok 85°C przez 2h.

Wątroba najpierw moczona w zimej wodzie 1h, później pocięta na paski i sparzona 15min w 80°C i po parzeniu mielenie

http://www.iv.pl/images/27231410960854454539.jpg

 

Po wstępnym wystygnięciu reszty parzonych składników + cebula - mielenie.

Do zmielonego farszu dodałem przyprawy i przygotowany wywar z kaszą manną (około 0,5l na 3kg farszu) i chwilę potraktowałem blenderem.

http://www.iv.pl/images/73358231093161879313.jpg

 

Następnie napełniłem osłonki (białkowa fi40 i barierowa termokurczliwa fi73)

dalej parzenie ok 45min w 80°C i po tym do zimnej wody na 1h i trochę masowania:)

http://www.iv.pl/images/02358504659512325275.jpg

 

Osuszanie

http://www.iv.pl/images/85966739289499057013.jpg

http://www.iv.pl/images/86990823238827206576.jpg

 

Po osuszaniu do rana poleżły w lodówce, te w osłoce barierowej do degustacji a w białkowej

zostały delikatnie podwędzone (musiałem skorzystać z uprzejmości jeżeli chodzi o wędzenie

ze wzdlędu na moją niedyspozycyjność).

 

http://www.iv.pl/images/08899365660917615934.jpg

 

Tak jak pisałem na początku, w smaku pychota, miałem tylko troszkę problemów przy napełnianiu

osłonek, pociąłem osłonki na kawałki zawiązując końce z jednej strony i napełniałem, nie za dobrze mi to wychodziło,

również miałem problem z pozbyciem się powietrza - może coś doradzicie, co robię nie tak przy napełnianiu?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7974-przygody-wyroby-by-romax/
Udostępnij na innych stronach

Również chciałbym się podzielić moimi poczynaniami kuchennymi i wędzarniczymi :) .

I bardzo dobrze :wink: :clap:

Wygląd pasztetu bardzo ładny, a musiał smakować skoro przymierzasz się powtórnie :smile:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7974-przygody-wyroby-by-romax/#findComment-274756
Udostępnij na innych stronach

napełniałeś w osłonki nadziewarką do kiełbas

_________________

sorki EL Gregor, teraz zobaczyłem twój post, nie mam pojęcia jak mogłem go wcześniej nie widzieć :blush:

niestety nadziewałem maszynką (pasztet maszynką - wyobrażacie to sobie :grin: )

dłużej nadziewałem niż robiłem cały pasztet :grin:

 

[ Dodano: Nie 17 Mar, 2013 15:59 ]

No i pasztetowa po raz drugi - "weekendowa pasztetowa"

tym razem wyszło ok 5kg, część już rozeszła się po rodzinie i innych.

A w tle zaczaiła się moja II a'la parmeńska

http://www.iv.pl/images/54601097271100642367.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7974-przygody-wyroby-by-romax/#findComment-275312
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

patrzyłem i patrzyłem na Wasze wyroby i musiałem też wyprodukować trochę białej :cool:

chyba wybrałem zły dzień, dziś nie można zrobić próby smakowej :cry:

Robiłem wg przepisu zamieszczonego przez Maxell'a z kursu podstawowego nr 44/2013 https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=327226#327226

 

z surowca przeznaczonego (wieprzowina) na białą wyszło mi 2,5kg:

1,9 kg kl IIa (średnio tłuste, nieścięgniste)

0,6 kg kl III (ścięgniste)

 

przyprawy i dodatki:

sól warzona - 19g/kg

pieprz - 2g/kg

majeranek - 1g/kg

czosnek - 3g/kg

zimna woda - ok 10% wagi całego farszu

 

myślę że dobrze porobiłem klasyfikację :blush:

jak widać na poniższej fotce mięso poleciało:

kl IIa przez sitko 8mm, kl III trzykrotnie przez sitko 2,5mm

 

http://www.iv.pl/images/50275409421297360976.jpg

 

po zmieleniu wyglądało tak:

http://www.iv.pl/images/96646219811182252515.jpg

 

przyprawy i część wody dodane do zmielonej kl III i dokładne mieszanie,

następnie kl III wymieszana dodana do zmielonej kl IIa plus reszta wody i znowu dokładne mieszanie i powstało:

http://www.iv.pl/images/48952405316283289705.jpg

 

jelita wcześniej przepłukane i zamoczone przewróciłem również na drugą stronę (nicowanie - chyba dobrze zapamiętałem :) )

a to dlatego że miały mnóstwo tzw. włosków i w efekcie końowym nigdy mi się to nie podobało.

Po napełnieniu wyglądało całkiem przyjemnie:

http://www.iv.pl/images/44796287058193804770.jpg

http://www.iv.pl/images/41257822386220990493.jpg

 

no i z racji Wielkiego Piątku na tym etapie byłem zmuszony zakończyć temat białej kiełbasy.

Całość poszła do zamrażarki bo bałem się zostawić do niedzieli, jutro późnym wieczorkiem

wyciągnę i rano w niedzielę do parzenia :thumbsup:

Przy okazji wrzucę fotkę jak wygląda w przekroju po sparzeniu.

No i nie mogę się doczekać jaka jest w smaku :)

 

Pozdrawiam i życzę wszystkim wesołych świąt!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7974-przygody-wyroby-by-romax/#findComment-278261
Udostępnij na innych stronach

I jak na pierwszy raz to chyba przedobrzyłeś.Mięso wybrałeś zbyt chude.Nie chcę być złym prorokiem ale kielbasa wyjdzie wiórowata.

http://xt24.eu/sklep/volvoforum/

www.facebook.com/OdziezVolvo?ref=hl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7974-przygody-wyroby-by-romax/#findComment-278286
Udostępnij na innych stronach

Po napełnieniu wyglądało całkiem przyjemnie:

 

Jak ładnie równiutko odkręcona kiełbaska :clap:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7974-przygody-wyroby-by-romax/#findComment-278287
Udostępnij na innych stronach

I jak na pierwszy raz to chyba przedobrzyłeś.Mięso wybrałeś zbyt chude.Nie chcę być złym prorokiem ale kielbasa wyjdzie wiórowata.

dzięki Daro699 za spostrzeżenie, biorę na klatę wszystkie uwagi, na szczęście tylko 2,5 kg kiełbaski

 

 

 

Jak ładnie równiutko odkręcona kiełbaska

jest i pochwała mistrza :rolleyes: - kurcze starałem się :wink:

 

robiłem kilkakrotnie już kiełbaski "swojskie" różne, ale tak jak ostatnio napisał Marcin Loren 1

nie przykładałem się np. do tak ważnej rzeczy jak porządna klasyfikacja, starałem się, ale teraz od stycznia

jak przeczytałem mnóstwo tematów to zaczyna się inna bajka. Kiedyś bardziej posiłkowałem się forum nie wyciągając z niego tych najważniejszych informacji - błąd :blush:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7974-przygody-wyroby-by-romax/#findComment-278298
Udostępnij na innych stronach

Czy aby sitka nie za małe ??

Pomyśl o szarpaku i większych sitkach - Nie wiem jak inni zapatrują się ale wg. mnie jak czuć w kiełbasie mięsko to smaczniej. Nie ma się co wstydzić mięska i tłuszczu - ale to rzecz gustu,

Czerwone mięsko masz zmielone bardzo drobno a tłuszcz na większych oczkach - ja tłuste walę na 12 i na 8 tak 50/50 to drobniejsze przy mieszaniu znika (wizualnie) a większe widać; czerwone na szarpaku żeby było go jak najwięcej widać

ps. piszę kolorami bo tak czytelniej a chyba każdy wie o co chodzi - chyba że nie to jutro przerobie na klasyfikowane :D

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7974-przygody-wyroby-by-romax/#findComment-278322
Udostępnij na innych stronach

mam sitko tzw. nerki więc następnym razem napewno spróbuję ....

 

[ Dodano: Pią 29 Mar, 2013 23:54 ]

mam jeszcze taki problem, a mianowicie jak nadziewam moją nadziewarką (badziewiarką :) ), narazie jeszcze lepszej się nie dorobiłem

http://www.iv.pl/images/19820864284724944707.jpg

to po pewnym czasie, tak gdy jestem w połowie "pojemnika" nadziewarki

zaczyna mi na wylocie mocno skręcać jelita, jest tak za każdym razem.

Gdy napełniam maszynką tego nie ma, zastanawiałem się już nad lejkiem, ten z maszynki ma rowki wzdłużne

a z nadziewarki nie ma, może to jest powód, choć lepsze nadziewarki też nie maja rowków na lejku.

Może ktoś z Was się z tym już spotkał?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7974-przygody-wyroby-by-romax/#findComment-278325
Udostępnij na innych stronach

patrzyłem i patrzyłem na Wasze wyroby i musiałem też wyprodukować trochę białej

Romax, pierwsze koty za płoty :wink:

Ważne że swoja, tylko jej nie zagotuj :) Jak Pis pisał, może być trochę "zwięzła" ale co swoje , to swoje :) Pozdro

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7974-przygody-wyroby-by-romax/#findComment-278333
Udostępnij na innych stronach

Dziś na spokojnie fotki z ostatniego etapu "białej" wykonanego w niedzielę rano.

Sprawdziły się Wasze wszystkie przypuszczenia, a mianowicie:

kiełbaska wyszła troszkę wiórowata, może i zbyt zwięzła, za chuda i za drobna.

Tragedii nie było bo już skonsumowana, w smaku super, ale norm to się chyba do końca nie trzymała :rolleyes:

 

Parzenie, woda 73°C, czas 25min.

http://www.iv.pl/images/18798741855979545189.jpg

http://www.iv.pl/images/32341877969145043382.jpg

 

przekrój zaraz po parzeniu:

http://www.iv.pl/images/78185669706114958358.jpg

 

przekrój na zimno:

http://www.iv.pl/images/70426184016413794255.jpg

 

to co już wiem to następnym razem: mniej kl III, mielenie IIa częściowo na szarpaku, również w kl IIa dałem za mało mięsa tłustego

i klasyfikacja nie do końca była ok bo w mojej :cool: IIa znalazło się trochę Ib (chude z łopatki i szynki).

Jak widzicie jakiekolwiek błędy to prosiłbym o wpisy, aby kiełbaska następnym razem wyszła jeszcze lepsza :grin:.

Wiadomo również że pewne sprawy to kwestia "gustu" - jedni wolą drobniejszą, drudzy grubszą, mniej tłustą lub bardziej tłustą itp.

Ale to co zauważyłem w mojej białej to staram się Wam przedstawić.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7974-przygody-wyroby-by-romax/#findComment-278725
Udostępnij na innych stronach

A czy zaraz po parzeniu w środku kiełbasa była prawie gorąca ?? temperatura jakoś tak niska mi się wydaję ZERKNIJ TU

przy 73* żeby doszło do 68* wewnątrz troszkę czasu

Olać wszystko - najważniejsze masz za sobą - Biała zrobiona , zjedzona - wnioski wyciągnięte teraz tylko trening :)

Doskonale, że wnioski się nasunęły i teraz będziesz robił coraz to lepsze :)

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7974-przygody-wyroby-by-romax/#findComment-278786
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.