Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Leonnsl jak je podpiekłeś w wędzarni to musiały wyjść słone

Kiełbaski.Nie martw się następnym razem wyjdą.

Co do wędzenia 4 godziny to stanowczo za długo,ja robię je na gotowo max 100 min od włożenia mokrych batonów mając załadowaną pełną wędzarnie.

Wędzenie właściwe na dymie około 40 minut (w trakcie 3 razy wietrzenie komory i odparowanie batonów/przekładanie Kijów) temperatura w komorze u mnie 50-60 'C max .osłonka po wędzeniu ma być mięciutka z wyczuwalnym miękkim farszem nie przegrzanym!

Podczas wędzenia w niższej temperaturze batony wychodzą bardziej matowe takie bure bez połysku no i otrzymujemy już twardą osłonkę z powolnego odparowywania farszu,frankfurterki robimy wyłącznie z mięsa świeżego,które w trakcie procesu wędzenia się dopeklowywuje, ładnie się wybarwia.

To tyle Smoki działajcie 

Karramba caracho & whisky 

 

  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7999-frankfurterki-wg-marka-z-bielska/page/2/#findComment-1043249
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.