Marek z Bielska Opublikowano 15 godzin temu Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 15 godzin temu Leonnsl jak je podpiekłeś w wędzarni to musiały wyjść słone Kiełbaski.Nie martw się następnym razem wyjdą. Co do wędzenia 4 godziny to stanowczo za długo,ja robię je na gotowo max 100 min od włożenia mokrych batonów mając załadowaną pełną wędzarnie. Wędzenie właściwe na dymie około 40 minut (w trakcie 3 razy wietrzenie komory i odparowanie batonów/przekładanie Kijów) temperatura w komorze u mnie 50-60 'C max .osłonka po wędzeniu ma być mięciutka z wyczuwalnym miękkim farszem nie przegrzanym! Podczas wędzenia w niższej temperaturze batony wychodzą bardziej matowe takie bure bez połysku no i otrzymujemy już twardą osłonkę z powolnego odparowywania farszu,frankfurterki robimy wyłącznie z mięsa świeżego,które w trakcie procesu wędzenia się dopeklowywuje, ładnie się wybarwia. To tyle Smoki działajcie Karramba caracho & whisky 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7999-frankfurterki-wg-marka-z-bielska/page/2/#findComment-1043249 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.