555 Opublikowano 23 Lutego 2005 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 23 Lutego 2005 Składniki - 1,5 kg kiszonej kapusty (na bigos);- duża garść suszonych grzybów;- średnia cebula;- 30-40 dag wędzonej cienkiej kiełbasy;- 30-40 dag brzuszka (może być inne tłuste mięso np. karczek);- 5-6 cienkich parówek wieprzowych;- kostka bulionu grzybowego;- przyprawy: pieprz czarny ziarnisty i mielony, liść laurowy. Kapustę odcisnąć, przepłukać na sicie, pokroić. Zalać zimną wodą i zagotować. Odcedzić, ponownie zalać wodą. Dodać obraną i pokrojoną cebulę, pokruszoną kostkę bulionową, ziarna pieprzu, listek laurowy i grzyby suszone (suche, jeśli duże to można je pokruszyć). Gotować na niewielkim ogniu od czasu do czasu mieszając. Brzuszek pokroić na niewielkie kawałki, wysmażyć na patelini złote skwarki. Tłuszcz odlać. Kiełbasę pokroić w kostkę, zesmażyć. Parówki obrać z osłonek, pokroić na talarki, podsmażyć z kiełbasą. Do garnka z ugotowaną kapustą dodać skwarki i wędliny, wymieszać. Gotować razem kilkanaście minut.Kapustę można odgrzewać, nawet jest wtedy jeszcze smaczniejsza. Podawać na gorąco jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie. SMACZNEGO!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8-przepis-na-zimow%C4%85-kapust%C4%99/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.