Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Tak właśnie mierzyłem, teraz domyślam się że powinienem wyjąć szynkę i zmierzyć poza garnkiem.Dobrze myślę.

To już wiesz dlaczego wynik był zafałszowany. :cool: Gdyby miała w środku 80 stopni, była by raczej sucha, a wygląda na soczystą. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8018-pierwsze-w%C4%99dzonki-marka-3232/page/2/#findComment-277427
Udostępnij na innych stronach

pozostałe przyprawy - zero

marek3232, posłuchaj Pis'a dobrze radzi :lol:

A wędzonki :clap: :clap: :clap:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8018-pierwsze-w%C4%99dzonki-marka-3232/page/2/#findComment-277728
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
no cóż można ocenić wzrokiem? zdjęcie piękne, szyneczki wyglądają bardzo apetycznie, ale co do smaku to mogę się tylko rozmarzać. za to ten, który je spożył na pewno może powiedzieć więcej.
thx, Ala
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8018-pierwsze-w%C4%99dzonki-marka-3232/page/2/#findComment-279938
Udostępnij na innych stronach

A długi kanał dymny masz?

kanał ma 1,80 i idealnie przy tej długości mogę wyregulować temperaturkę .Oczywiście napoczątku nie było to łatwe :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8018-pierwsze-w%C4%99dzonki-marka-3232/page/2/#findComment-281518
Udostępnij na innych stronach

Przyszła pora na kolejne przygotowanie mięska,trzy szynki i schab razem 7kg

 

szynki i schabik już zalewie

http://img407.imageshack.us/img407/2078/imag0164o.jpg

 

 

W następną sobotę zadyma :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8018-pierwsze-w%C4%99dzonki-marka-3232/page/2/#findComment-281548
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj miałem zacząć wędzenie o 7 rano ale że lubię pospać, ogień rozpaliłem o 11 :grin: a między czasie szybkie wiązanie wędędlinek które cała noc obciekały.

http://img823.imageshack.us/img823/6976/imag0140kopiowanie.jpg

 

Myślałem że tym razem wędzenie odbędzie się w ciepełku, ale dzień wcześniej przyszedł zimny front i temperatura w kilka godzin spadła z 23*C do 12*C przy zimnym wietrze odczuwalna poniżej 10*C. Po nagromadzeniu żaru, zacząłem obsuszanie wyrobów

http://img248.imageshack.us/img248/9065/dsc03690kopiowanie.jpg

 

40 minut wystarczyło aby wyroby dobrze wyschłych i zacząłem właściwe wędzenie

 

http://img221.imageshack.us/img221/3596/dsc03693kopiowanie.jpg

 

Wędzonki były gotowe po 3 godzinach wędzenia. Sparzyłem szynki a polędwice zostawiłem al'łososiową.Było to moje drugie wędzenie i wyrobuy wyszły dużo lepsze i smaczniejsze niż przy pierwszym wędzeniu.

http://img211.imageshack.us/img211/7108/imag0175kopiowanie.jpg

Szyneczki soczyste ,rozpływające się w ustach a polędwica tak dobra że szwagier który zawitał z wizytą nie mógł się oprzeć i jeden baton wydębił ode mnie.

http://img407.imageshack.us/img407/8799/dsc03695kopiowanie.jpg

 

http://img444.imageshack.us/img444/7333/dsc03698kopiowanie.jpg

 

Szynka

http://img715.imageshack.us/img715/8629/dsc03697kopiowanie.jpg

 

Polędwica

http://img32.imageshack.us/img32/49/dsc03696kopiowanie.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8018-pierwsze-w%C4%99dzonki-marka-3232/page/2/#findComment-282685
Udostępnij na innych stronach

I to, jest to. :D :clap:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8018-pierwsze-w%C4%99dzonki-marka-3232/page/2/#findComment-282687
Udostępnij na innych stronach

Szkoda tylko ,ze wszystko będzie tak samo smakować przyprawami. :sad:

Trochę eksperymentuję do póki nie znajdę odpowiedniego smaku dla siebie. Już wiem że sama solanka jest jednak najlepsza.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8018-pierwsze-w%C4%99dzonki-marka-3232/page/2/#findComment-283368
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...

Po długiej przerwie , pora coś wrzucić do wątku.

Tym razem do wędzenia poszło 30kg mięsa Szynki,schab, karkowka i boczek ☺


post-82678-0-67370300-1477924630_thumb.jpgpost-82678-0-29026300-1477924632_thumb.jpg

post-82678-0-37109100-1477924631_thumb.jpgpost-48735-0-25996000-1477923362_thumb.jpg

post-82678-0-86299800-1477924631_thumb.jpg

Edytowane przez Bee Gees
korekta zdjęć
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8018-pierwsze-w%C4%99dzonki-marka-3232/page/2/#findComment-524632
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.