Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

Gulasz wołowy w kapuście

 

Przygotowanie kapusty:

 

 

Z kapusty włoskiej usunąć wierzchnie twarde liście. Głąb wyciąć możliwie jak najgłębiej. Kapustę gotować ok. 30 min. w sporej ilości osolonej wody.

Ściąć wierzchołek i wydrążyć wnętrze.

Wewnętrzną (wyjętą) część kapusty zużyć do gulaszu lub innej potrawy.

 

Składniki gulaszu:

 

50 dag wołowiny z udźca,

3 średnie cebule,

5 dag smalcu,

2 łyżki sproszkowanej papryki,

3/4 litra rosołu,

łyżeczka roztartego tymianku,

1/2 łyżeczki mielonego kminku,

sól,

pieprz,

25 dag kapusty włoskiej,

2-3 ziemniaki,

2 czerwone papryki.

 

Wykonanie:

 

1 Mięso krótko opłukać, osuszyć z wody i pokroić w małą kostkę. Podsmażyć na smalcu razem z obranymi i pokrojonymi w piórka

cebulami.

2 Dodać sproszkowaną paprykę i zalać 1 /3 przewidzianej ilości rosołu. Wymieszać z tymiankiem i kminkiem.

3 Gulasz przyprawić solą i pieprzem. Dusić 45 minut pod przykryciem.

4 Wydrążoną część kapusty włoskiej pokroić w paski.

5 Papryki umyć, przeciąć na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski.

6 Paski kapusty i papryki oraz resztę rosołu dodać do mięsa i wszystko gotować jeszcze około 30 minut. Potem kapustę napełnić gulaszem.

 

Uwaga:

Produkt można mrozić za wyjatkiem kapusty.

 

 

Gulasz w cebulach

 

Przygotowanie cebuli:

 

 

Cebule obrać i gotować w osolonym wrzątku przez ok. 20 min. Z każdej cebuli odciąć wierzchołek i wydrążyć ją na głębokość 1-2 cm. Wydrążony miąższ zużyć do gulaszu.

 

Składniki gulaszu:

 

50 dag wołowiny,

25 dag wieprzowiny,

4 dag smalcu,

2 łyżki sproszkowanej papryki,

sól,

czarny pieprz,

1/2 litra rosołu,

4 duże cebule,

40 dag pomidorów,

2 zielone papryki,

1 łyżeczka ketchupu,

kilka kropli sosu tabasco.

 

Wykonanie:

 

1 Mięso krótko opłukać, osuszyć z wody i pokroić w małą kostkę. Podsmażyć na gorącym smalcu. Oprószyć sproszkowaną papryką i chwilę poddusić.

2 Gulasz przyprawić solą i pieprzem, uzupełnić rosołem. Dusić 90 minut pod przykryciem.

3 Cebule przyrządzić, jak na fotografii. Wydrążony miąższ grubo posiekać.

4 Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki i usunąć pestki. Papryki umyć, rozkroić na połowy, usunąć gniazda nasienne. Pomidory i paprykę pokroić w paski. Na 20 minut przed końcem duszenia włożyć do gulaszu kostki cebuli, pomidory i paprykę.

5 Gotowy gulasz wymieszać z ketchupem, bardzo pikantnie przyprawić tabasco i napełnić nim cebule.

 

Uwaga:

Produkt można mrozić za wyjątkiem cebul.

 

 

Gulasz segedyński

 

Przygotowanie chleba:

 

 

Z wiejskiego okrągłego chleba za pomocą ostrego noża odkroić z jednej strony skórkę. Nożem obluzować miękisz chleba i wybrać go łyżką. Miękisz chleba ususzyć, rozdrobnić w mikserze i zużyć na frykadele (klopsiki) lub pieczeń rzymską.

 

Składniki gulaszu:

 

40 dag wieprzowiny (od karku),

4 cebule,

2 ząbki czosnku,

5 dag masła lub margaryny,

2 łyżki sproszkowanej papryki,

łyżeczka kminku,

sól,

50 dag kapusty kwaszonej,

łyżeczka cukru,

łyżka przecieru pomidorowego,

1/8 litra kwaśnej śmietany lub śmietanki-kremówki,

bochenek wiejskiego chleba.

 

Wykonanie:

 

1 Mięso krótko opłukać, osuszyć z wody i pokroić w kostkę. Cebule obrać i pokroić w krążki, czosnek obrać i drobno posiekać. Oba składniki podsmażyć w gorącym tłuszczu na złoty kolor. Dodać mięso i również je przyrumienić. Oprószyć papryką i wymieszać.

2 Zalać niewielką ilością zimnej wody, dodać kminek i wszystko posolić. Potem dusić około 40 minut.

3 Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodać kwaszoną kapustę, cukier i przecier pomidorowy. Dusić jeszcze przez 15 minut.

4 Gotowy gulasz wymieszać ze śmietaną, jeszcze raz przyprawić do smaku i napełnić nim chleb.

 

Uwaga:

Produkt można mrozić za wyjątkiem chleba.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8086-jak-fajnie-poda%C4%87-gulasz/
Udostępnij na innych stronach

Gulasz segedyński robię często i polecam, jest bardzo smaczny.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8086-jak-fajnie-poda%C4%87-gulasz/#findComment-280587
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.