Maxell Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Gulasz wołowy w kapuście Przygotowanie kapusty: Z kapusty włoskiej usunąć wierzchnie twarde liście. Głąb wyciąć możliwie jak najgłębiej. Kapustę gotować ok. 30 min. w sporej ilości osolonej wody. Ściąć wierzchołek i wydrążyć wnętrze. Wewnętrzną (wyjętą) część kapusty zużyć do gulaszu lub innej potrawy. Składniki gulaszu: 50 dag wołowiny z udźca, 3 średnie cebule, 5 dag smalcu, 2 łyżki sproszkowanej papryki, 3/4 litra rosołu, łyżeczka roztartego tymianku, 1/2 łyżeczki mielonego kminku, sól, pieprz, 25 dag kapusty włoskiej, 2-3 ziemniaki, 2 czerwone papryki. Wykonanie: 1 Mięso krótko opłukać, osuszyć z wody i pokroić w małą kostkę. Podsmażyć na smalcu razem z obranymi i pokrojonymi w piórka cebulami. 2 Dodać sproszkowaną paprykę i zalać 1 /3 przewidzianej ilości rosołu. Wymieszać z tymiankiem i kminkiem. 3 Gulasz przyprawić solą i pieprzem. Dusić 45 minut pod przykryciem. 4 Wydrążoną część kapusty włoskiej pokroić w paski. 5 Papryki umyć, przeciąć na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski. 6 Paski kapusty i papryki oraz resztę rosołu dodać do mięsa i wszystko gotować jeszcze około 30 minut. Potem kapustę napełnić gulaszem. Uwaga: Produkt można mrozić za wyjatkiem kapusty. Gulasz w cebulach Przygotowanie cebuli: Cebule obrać i gotować w osolonym wrzątku przez ok. 20 min. Z każdej cebuli odciąć wierzchołek i wydrążyć ją na głębokość 1-2 cm. Wydrążony miąższ zużyć do gulaszu. Składniki gulaszu: 50 dag wołowiny, 25 dag wieprzowiny, 4 dag smalcu, 2 łyżki sproszkowanej papryki, sól, czarny pieprz, 1/2 litra rosołu, 4 duże cebule, 40 dag pomidorów, 2 zielone papryki, 1 łyżeczka ketchupu, kilka kropli sosu tabasco. Wykonanie: 1 Mięso krótko opłukać, osuszyć z wody i pokroić w małą kostkę. Podsmażyć na gorącym smalcu. Oprószyć sproszkowaną papryką i chwilę poddusić. 2 Gulasz przyprawić solą i pieprzem, uzupełnić rosołem. Dusić 90 minut pod przykryciem. 3 Cebule przyrządzić, jak na fotografii. Wydrążony miąższ grubo posiekać. 4 Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki i usunąć pestki. Papryki umyć, rozkroić na połowy, usunąć gniazda nasienne. Pomidory i paprykę pokroić w paski. Na 20 minut przed końcem duszenia włożyć do gulaszu kostki cebuli, pomidory i paprykę. 5 Gotowy gulasz wymieszać z ketchupem, bardzo pikantnie przyprawić tabasco i napełnić nim cebule. Uwaga: Produkt można mrozić za wyjątkiem cebul. Gulasz segedyński Przygotowanie chleba: Z wiejskiego okrągłego chleba za pomocą ostrego noża odkroić z jednej strony skórkę. Nożem obluzować miękisz chleba i wybrać go łyżką. Miękisz chleba ususzyć, rozdrobnić w mikserze i zużyć na frykadele (klopsiki) lub pieczeń rzymską. Składniki gulaszu: 40 dag wieprzowiny (od karku), 4 cebule, 2 ząbki czosnku, 5 dag masła lub margaryny, 2 łyżki sproszkowanej papryki, łyżeczka kminku, sól, 50 dag kapusty kwaszonej, łyżeczka cukru, łyżka przecieru pomidorowego, 1/8 litra kwaśnej śmietany lub śmietanki-kremówki, bochenek wiejskiego chleba. Wykonanie: 1 Mięso krótko opłukać, osuszyć z wody i pokroić w kostkę. Cebule obrać i pokroić w krążki, czosnek obrać i drobno posiekać. Oba składniki podsmażyć w gorącym tłuszczu na złoty kolor. Dodać mięso i również je przyrumienić. Oprószyć papryką i wymieszać. 2 Zalać niewielką ilością zimnej wody, dodać kminek i wszystko posolić. Potem dusić około 40 minut. 3 Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodać kwaszoną kapustę, cukier i przecier pomidorowy. Dusić jeszcze przez 15 minut. 4 Gotowy gulasz wymieszać ze śmietaną, jeszcze raz przyprawić do smaku i napełnić nim chleb. Uwaga: Produkt można mrozić za wyjątkiem chleba. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8086-jak-fajnie-poda%C4%87-gulasz/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: z takiego chlebka - Zakopiański zawsze jadłem żurek, ale gulasz to jest TO :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8086-jak-fajnie-poda%C4%87-gulasz/#findComment-280491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Gulasz segedyński robię często i polecam, jest bardzo smaczny. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8086-jak-fajnie-poda%C4%87-gulasz/#findComment-280587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.