Maxell Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Nieco inny sposób ściągania skóry z zająca i królika. Tradycyjny sposób skórowania zająca/królika polega na rozcięciu skóry po wewnętrznej stronie tylnych skoków aż do stawów skokowych i stopniowym ściąganiu jej w całości w kierunku głowy. Obecnie, gdy niepotrzebna jest nam cała zajęcza/królicza skórka (tzw. smuż), rekomenduje się szybszy sposób skórowania, który ilustrują zdjęcia 1-4. W tym wypadku skórę zająca/królika rozcina się w poprzek grzbietu i ściąga w obie strony. Ważne: podczas patroszenia, skórowania i rozbierania tuszki dzikiego królika, należy uważać, by do mięsa nie dostała się żółtawoszara wydzielina dwóch umiejscowionych u nasady ogona gruczołów, gdyż w przeciwnym razie mięso stanie się gorzkie i niejadalne. Z tego powodu oba gruczoły należy starannie usunąć, tak jak opisałem to w temacie „Rozbiór tuszki zająca i dzikiego królika”. Używany do tego nóż należy potem dokładnie umyć. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8128-ciekawy-spos%C3%B3b-%C5%9Bci%C4%85gania-sk%C3%B3ry-z-zaj%C4%85ca-i-kr%C3%B3lika/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.