Todek Opublikowano 14 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Maja 2013 Dzisiaj rozmawiałem z kolegą, który jakoś tak wspomniał o pewnej potrawie którą robiła kiedyś jego nieżyjąca już mama. On tą potrawę, a właściwie coś w rodzaju popitki, nazywał "joszka". Miało to być to robione z wody po gotowaniu ziemniaków, drobno pokrojonej cebuli, odrobiny oleju i przypraw /pieprz i sól/.Ciekawi mnie czy ktosż bo czymś takim słyszał. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8158-joszka-albo-inaczej/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 14 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Maja 2013 Nazwa joszka wywodzi sie napewno od juchy, uchy czyli wywaru.Bardzo mądre wykorzystanie cennej wody przesyconej minerałami i witaminami. :clap: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8158-joszka-albo-inaczej/#findComment-284598 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 15 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 15 Maja 2013 Nie wiem czy o to chodziło Gdy gotujemy ziemniaki ok. połowa witamin w nich zawarta rozpuszcza się w wodzie. Polecem wykorzystać wodę z gotowania ziemniaków do zrobienia rosołku u mnie zwie się to "barszczem z suchej miotły". Wystarczy skroić do miseczki cebulę, dodać ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziołowy i czarny oraz sól jeżeli woda po ziemniakach nie jest zbyt słona. Zamiast wylać gorącą wodę do zlewu, zalejmy nią uprzednio przygotowaną mieszankę. Będzie prosto, szybko i zdrowo! Można pić jako sam ''rosół'' lub z ziemniakami Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8158-joszka-albo-inaczej/#findComment-284610 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.