tusiaczek Opublikowano 10 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 10 Maja 2013 No to od teorii czas był przejść do praktyki. Zapakowałem próżniowo dwie średnie goloneczki, opaliłem skórę palnikiem, przyprawiłem, dodałem listki laurowe, ziele i trochę pieprzu i wstawiłem do mojej machiny w temperaturze 70`C. Pierwsza poszła do testów po 6 godzinach parzenia - w smaku bardzo dobra ale twardawa, coś jak dobra szynka po parzeniu. Druga poszła do testów po 10 godzinach parzenia - zdecydowanie bardziej miękka ale jeszcze nie "rozpływająca się". Ogólnie pomysł z wykorzystaniem uszkodzonej frytownicy uważam za w 100% trafiony. Odchyłki temperatury nie wynosiły więcej jak 0,2`C w całym procesie a grzałka chodził na 5-6% mocy. Zastanawiam się dlaczego nie wyszły super mięciutkie - po zastanowieniu obstawiałbym chyba kiepską jakościowo golonkę lub może zły dobór temperatury (mimo że Heston właśnie taką zalecał do kolagenów) http://img17.imageshack.us/img17/1294/dscn3538r.jpg http://img35.imageshack.us/img35/2077/dscn3540w.jpg Niestety w tzw międzyczasie aparat wybył z domu i nie zrobiłem zdjęć gotowych wyrobów :rolleyes: Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8192-jak-tusiaczek-zagospodarowa%C5%82-uszkodzon%C4%85-frytownic%C4%99/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandolini Opublikowano 20 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 20 Maja 2013 Bardzo interesujący temat. Czy osoby, które już parzyły w ten sposób, mają kolejne doświadczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8192-jak-tusiaczek-zagospodarowa%C5%82-uszkodzon%C4%85-frytownic%C4%99/#findComment-285381 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 22 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Maja 2013 Postanowiłem troszkę zwiększyć temperaturę i wsadziłem tym razem golonkę (wcześniej opaloną, przyprawioną i zapakowaną próżniowo) na pięć godzin w temperaturze 90`C. Powiem tak - Alleluja !!!! Delikatna jak pupcia niemowlaka, mięciutka i rozpływająca się w ustach :thumbsup: Biorąc pod uwagę że u nas w domu tylko ja i wujek z sąsiedztwa jadamy golonki to użycie uszkodzonej frytownicy do robienia golonek (na raz wejdą dwie - mniejsze może trzy) było jednym z moich lepszych pomysłów Koszt to całe 20 złociszy a uśmiech na twarzy wujka bezcenny :grin: Sterownik chodzi na jakieś 7-8% mocy więc zużycie prądu niewielkie a za to jaka radość :grin: http://img546.imageshack.us/img546/4766/dscn3627eg.jpg Po jednym delikatnym cięciu nozem kości wręcz "wypłyneły" ze srodka :thumbsup: http://img62.imageshack.us/img62/3681/dscn3629z.jpg Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8192-jak-tusiaczek-zagospodarowa%C5%82-uszkodzon%C4%85-frytownic%C4%99/#findComment-285608 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 22 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 22 Maja 2013 zapakowaną próżniowo) na pięć godzin w temperaturze 90`C. Smakowo z pewnością ta goloneczka wymiata, ale ... z czego zrobione są Twoje torebki? Czy nie wydzielają szkodliwych substancji w tak wysokiej temperaturze? Ktoś gdzieś podawał 75 stopni jako graniczną temperaturę dla worków z PAK Toruń. Może wystarczyłaby taka niższa temperatura i 3 godzinki dłużej? W sumie przecież golonka nie ucieknie, sterownik odwala całą ciężką robotę, po co się spieszyć? ... to tak do przemyślenia Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8192-jak-tusiaczek-zagospodarowa%C5%82-uszkodzon%C4%85-frytownic%C4%99/#findComment-285616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 22 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 22 Maja 2013 Gratulacje Tusiaczek.....Już mam pakowaczkę próżniową Profi Cooka.....Worki obustronnie mole(s)towane również.....Prąd w gniazdkach też......Tylko przerwa termiczna u mnie .... pojadę z worowaniem we wrześniu.....Doczekać się nie mogę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8192-jak-tusiaczek-zagospodarowa%C5%82-uszkodzon%C4%85-frytownic%C4%99/#findComment-285618 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 22 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 22 Maja 2013 zapakowaną próżniowo) na pięć godzin w temperaturze 90`C. Smakowo z pewnością ta goloneczka wymiata, ale ... z czego zrobione są Twoje torebki? Czy nie wydzielają szkodliwych substancji w tak wysokiej temperaturze? Ktoś gdzieś podawał 75 stopni jako graniczną temperaturę dla worków z PAK Toruń. Może wystarczyłaby taka niższa temperatura i 3 godzinki dłużej? W sumie przecież golonka nie ucieknie, sterownik odwala całą ciężką robotę, po co się spieszyć? ... to tak do przemyślenia Worki są z PAK-a i wg ichnich zapewnień temperatury rzędu 100`C nie mają żadnego negatywnego wpływu i nie powodują wydzielania się czegokolwiek szkodliwego. Pytałem też kolegi chemika z politechniki który ma jako takie pojęcie i potwierdził że powinno być OK. A co do niższej temperatury i dłuższego czasu to próbowałem już i 10 godzin ale smakowo nie ma nawet porównania. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8192-jak-tusiaczek-zagospodarowa%C5%82-uszkodzon%C4%85-frytownic%C4%99/#findComment-285626 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 22 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 22 Maja 2013 tusiaczek, to odkryłeś świetną metodę i fajnie że się podzieliłeś pomysłem.A golonko apetyczne :thumbsup: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8192-jak-tusiaczek-zagospodarowa%C5%82-uszkodzon%C4%85-frytownic%C4%99/#findComment-285636 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marko30 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Pisalem na priv calkiem niedawno w sprawie tej pieknej golonki i sposobu jej przygotowania. Wczoraj przegladam allegro i co widze, urzadzenie do gotowania w niskich temperaturach mies pakowanych prozniowo, sous vide. Cena 2305zl. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8192-jak-tusiaczek-zagospodarowa%C5%82-uszkodzon%C4%85-frytownic%C4%99/#findComment-326588 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 13 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Od czasu jak nabyłem sławetny garnek z Lidla frytownica stoi nieużywana ...... Tam to dopiero sous vide się robi Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8192-jak-tusiaczek-zagospodarowa%C5%82-uszkodzon%C4%85-frytownic%C4%99/#findComment-326613 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 14 Stycznia 2014 To wrzućcie jakieś przepisy, szczególnie na peklowanie bo mi za słone wychodzi Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8192-jak-tusiaczek-zagospodarowa%C5%82-uszkodzon%C4%85-frytownic%C4%99/#findComment-326635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 14 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Sous vide w zasadzie nie służy do obróbki peklowanych rzeczy. jak chcesz coś parzyć peklowanego to odejmij od swojej dawki ze 2 gr peklosoli na kilogram i powinno być OK. Ja przyprawiam mięso tak jakbym miał je normalnie piec lub dusić. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8192-jak-tusiaczek-zagospodarowa%C5%82-uszkodzon%C4%85-frytownic%C4%99/#findComment-326667 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marko30 Opublikowano 21 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 21 Stycznia 2014 Witaj Tusiaczku. Faktycznie sous vide nie służy do obróbki peklowanych, ale czy w swoich próbach faktycznie doprawiasz np. golonki tak samo jak do gotowania. A w sumie to ciekawa sprawa. Ja wstrzymuję próby, bo przerabiam na ten cel stary bemar z Hendi i oczekuję na woreczki z PAK Toruń. Stworzyli nawet nowy? produkt pod nazwą woreczki do sous vide. Może jako pomysłodawca otworzysz nowy dział sous vide. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8192-jak-tusiaczek-zagospodarowa%C5%82-uszkodzon%C4%85-frytownic%C4%99/#findComment-328521 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 22 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 22 Stycznia 2014 Ale dlaczego Wam przeszkadza zastosować metodę sous vide do mięsa peklowanego? Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8192-jak-tusiaczek-zagospodarowa%C5%82-uszkodzon%C4%85-frytownic%C4%99/#findComment-328526 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marko30 Opublikowano 22 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 22 Stycznia 2014 Myślę że nie chodzi o przeszkadzanie tylko chyba nie ma jeszcze takiego doświadczenia. Właściwie to wielu lubi golonki peklowane i innej nie zje. Ja golonek do gotowania nigdy nie peklowałem. Tak że jest to rzecz gustu. Ale to może powód żeby założyć odrębny temat np. w dziale kącik kuchenny poświęcony temu tematowi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8192-jak-tusiaczek-zagospodarowa%C5%82-uszkodzon%C4%85-frytownic%C4%99/#findComment-328538 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 22 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 22 Stycznia 2014 Rzeczy które parzę w ten sposób doprawiam od razu do smaku z zastrzeżeniem ze trzeba dać troszkę mniej soli. Mięsko wtedy bardzo ładnie przechodzi przyprawami i jest bardzo aromatyczne. W tradycyjnym gotowaniu lub pieczeniu przyprawy w jakimś tam stopniu są zmywane itp a tutaj wszystko cały czas wpływa na smak mięsa.Żeby nie było peklowane tez tak robiłem ale wtedy dawałem max 16-17 g/kg bo inaczej jak dla mnie było za słone.Jak pisałem wcześniej przysposobiona frytownica była fajna ale od czasu jak kupiłem garnek z Lidla stoi nieużywana. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8192-jak-tusiaczek-zagospodarowa%C5%82-uszkodzon%C4%85-frytownic%C4%99/#findComment-328579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 22 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 22 Stycznia 2014 A masz z doświadczenia temperatury w jakich robiłeś już potrawy? Też mam garnek z lidla ze sterownikiem mocy - robiłem karczek, szynkę, polędwicę, pierś z kurczaka wszystko peklowane - polędwica za słona (trzeba odjąć ze 20% soli, dla reszty 10%). Teraz myślę nad mieszadłem aby wodę mieszać dla wyrównania temperatur w całej objętości wody. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8192-jak-tusiaczek-zagospodarowa%C5%82-uszkodzon%C4%85-frytownic%C4%99/#findComment-328590 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 22 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 22 Stycznia 2014 Dla każdego mięsa inaczej. Dla polędwic o ile dobrze pamiętam jakieś 55-60`C, dla szynek chyba 70 a dla golonek ostatecznie stanęło na 85-95. To tak na szybko z pamięci... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8192-jak-tusiaczek-zagospodarowa%C5%82-uszkodzon%C4%85-frytownic%C4%99/#findComment-328592 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marko30 Opublikowano 22 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 22 Stycznia 2014 Pytanie do Tusiaczka, mięsa tylko doprawiasz czy również marynujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8192-jak-tusiaczek-zagospodarowa%C5%82-uszkodzon%C4%85-frytownic%C4%99/#findComment-328612 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skarus Opublikowano 22 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 22 Stycznia 2014 Też uważam , że należy założyć nowy temat: Sous vide. Ostatnio,zrobiłem dwa zestawy z gęsi:- noga + 1/2 piersi-sól, pieprz-1 łyzeczka tymianku-1/2 łyżeczki kminku-ząbek czosnku-1/2 szklanki soku jabłkowego. Ja dałem jabłecznik(sfermentowany na dzikich drożdżach sok jabłkowy bez dodatku cukru) Pierwszy po obsmażeniu dusiłem tradycyjnie 4hDrugi zrobiłem metodą sous vide 7h w temperaturze 65-700C Sous vide pobiło tradycyjne duszenie!!!Mięso było bardziej aromatyczne, delikatne i kruche. Sos wyglądał mało ciekawie( zwłaszcza w worku) , ale zapach i smak były rewelacyjne!!! Wyczuwałem czekoladę i grzyby, choć ich tam nie było. W necie nie ma przepisów, więc sami musimy eksperymentować ) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8192-jak-tusiaczek-zagospodarowa%C5%82-uszkodzon%C4%85-frytownic%C4%99/#findComment-328637 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 22 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 22 Stycznia 2014 Mięsa tylko doprawiam. Długotrwała obróbka cieplna w niskiej temperaturze moim zdaniem w zupełności zastępuje marynowanie. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8192-jak-tusiaczek-zagospodarowa%C5%82-uszkodzon%C4%85-frytownic%C4%99/#findComment-328647 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marko30 Opublikowano 2 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 2 Lutego 2014 Nie chcę wychodzić przed orkiestre i otwerać nowy temat, zwłascza że nie mam narazie nic do zaprezentowania. To co stwierdziłem że metoda zwana sous vide jest juz dość stara tzn gdzieś od początków lat 70. Traz chyba powraca. Myślę tak o sprzęcie który się pojawia i jest dedykowany do tej metody. Ja zabiorę się za eksperymenty pod koniec przyszłego tygodnia i jeżeli nikt z kolegów wcześniej nie otworzy takiego tematu to spróbuję umieścić i zaprezentować swoje dokonania. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8192-jak-tusiaczek-zagospodarowa%C5%82-uszkodzon%C4%85-frytownic%C4%99/#findComment-331311 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.