martin293 Opublikowano 7 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 Lipca 2013 Witam, w ostatnim czasie, z racji nadmiaru koziołków, stwierdziłem, że warto przeznaczyć trochę na grilla. Problemów nie było, wyszło smacznie i soczyście. Chciałbym teraz spróbować uwędzić całą tuszkę. Tuszka waży ok 5,5 kg. Czy ktoś wie, jak się do tego zabrać? Przyznam, że dwa razy w życiu uwędziłem trochę szynki - to wszystko. Dysponuję dość skąpym sprzętem - skromną wędzarnią, zrobioną z beczki z blachy (?), z drewnem nie ma problemu. Nie wiem, czy da radę uwędzić całe, trzeba ciąć czy nie? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi i proszę o wyrozumiałość. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8302-w%C4%99dzenie-ca%C5%82ej-tuszki-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci-i-pytania-nowicjusza/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 8 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 8 Lipca 2013 Wszystko jest kwestią rozmiaru. Jak będziesz miał naczynie od peklowania i pomieszczenie z temperaturą to dlaczego nie. Jak Ci wejdzie do wędzarni to uwędzisz, jak będziesz miał garnek, że się całe zanurzy to zaparzysz. To już ty musisz zdecydować., a resztę podpowiedzą fachowcy. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8302-w%C4%99dzenie-ca%C5%82ej-tuszki-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci-i-pytania-nowicjusza/#findComment-291577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martin293 Opublikowano 8 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 8 Lipca 2013 Wejść, wejdzie, problemem jest samo przygotowanie, bo w końcu to są też kości, nie tylko mięcho (nie miałem do czynienia z wędzeniem 'całości', tylko czysta szynka) i nie wiem, jak do tego się zabrać... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8302-w%C4%99dzenie-ca%C5%82ej-tuszki-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci-i-pytania-nowicjusza/#findComment-291587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 8 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 8 Lipca 2013 Wejść, wejdzie, problemem jest samo przygotowanie, bo w końcu to są też kości, nie tylko mięcho Nie musisz się obawiać. Zrób nastrzyk w najgrubszych miejscach (łopatka, szynka), na żebrach nie trzeba.5,5 kg, to tak jak byś peklował większy kawałek boczku z żebrami.śmiało pekluj, tyko pamiętaj aby mięso było dobrze schłodzone zanim trafi do peklowania, do tzw. przysłowiowego szpiku kości :wink: No i temperatura peklowania musi być zachowana. Ja bym tak to widział. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8302-w%C4%99dzenie-ca%C5%82ej-tuszki-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci-i-pytania-nowicjusza/#findComment-291591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martin293 Opublikowano 8 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 8 Lipca 2013 Dziękuję bardzo za pomoc. Czyli, koziołka po uboju wkładam do zamrażarki i po kilku dniach wyciągam, schładzam i zaczynam 'zabawę'? Mógłbyś doradzić mi jakie proporcje do takiego kawałka mięcha? Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8302-w%C4%99dzenie-ca%C5%82ej-tuszki-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci-i-pytania-nowicjusza/#findComment-291594 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 8 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 8 Lipca 2013 Czyli, koziołka po uboju wkładam do zamrażarki Po co do zamrażarki.Trzeba tylko dobrze schłodzić (4-6*C) - do kośći :smile: .Co do proporcji :rolleyes: Nigdy nie miałem z takim mięsem do czynienia ale myślę, że możesz spróbować 8% solankę na 12-14 dni. Na 5,5 kg mięsa bierzesz 2,2 -2,5l solanki.Pytanie, czy masz naczynie w którym przykryjesz tą ilościcią solanki ułożonego koziołka :rolleyes: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8302-w%C4%99dzenie-ca%C5%82ej-tuszki-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci-i-pytania-nowicjusza/#findComment-291595 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurun Opublikowano 8 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 8 Lipca 2013 witam uważam ze wędzenie koziołka w całosci jest bez sensu jest to bardzo chude mieso i nie będzie z niego radosci wiem bo przerabiam od lat własną kozlinę w róznym wieku koziolek ok 1 roku tylko szynki do wędzenia na zimno pozdrawiam Cytuj kurun Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8302-w%C4%99dzenie-ca%C5%82ej-tuszki-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci-i-pytania-nowicjusza/#findComment-291602 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martin293 Opublikowano 8 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 8 Lipca 2013 Gonzo, mam wanienkę po dzieciach, starczy. kurun, w sumie masz rację, chudziutkie to mięsko. W takim razie, co proponujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8302-w%C4%99dzenie-ca%C5%82ej-tuszki-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci-i-pytania-nowicjusza/#findComment-291615 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurun Opublikowano 8 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 8 Lipca 2013 kości nogi kark na rosół lub wywar na zupę mięso bez kości czosnek majeranek sól 2/3dni potem na patelnie następnie dusić do miękkosci nie ma lepszego mięsa chyba że dziczyzna Cytuj kurun Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8302-w%C4%99dzenie-ca%C5%82ej-tuszki-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci-i-pytania-nowicjusza/#findComment-291617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martin293 Opublikowano 8 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 8 Lipca 2013 Dzięki wielkie, będzie w kuchni eksperymentowanie, że hej! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8302-w%C4%99dzenie-ca%C5%82ej-tuszki-w%C4%85tpliwo%C5%9Bci-i-pytania-nowicjusza/#findComment-291618 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.