farkosia11@onet.pl Opublikowano 6 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #301 Opublikowano 6 Czerwca 2016 Bardzo dziękuję za odpowiedz .Intryguje mnie sprawa kruchego sera ,czasami taki wychodzi.W sklepie kupione są bardzo plastyczne Wiem ,że wiele czynników na to wpływa, ale jaki jest najważniejszy?.Ser aksamitny jaki zrobiłeś wygląda na plastyczny, jest PIĘKNY. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-500107 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 6 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #302 Opublikowano 6 Czerwca 2016 Dziękuję za słowa uznania. Ser się kruszy, jeśli jest przegrzanym, za szybko dogrzewanym, zbyt mocno prasowanym. To są główne czynniki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-500114 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
farkosia11@onet.pl Opublikowano 7 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #303 Opublikowano 7 Czerwca 2016 Przejrzałam stronę agrovisu ,ale nie znalazłam kultur :IOTA 2 lub 1 oraz Beta oraz PG?.Gdzie ich szukać Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-500438 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 7 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #304 Opublikowano 7 Czerwca 2016 http://www.agrovis.eu/kultury-dodatkowe/ http://www.agrovis.eu/kultury-podstawowe/ A PG na serowarze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-500453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 8 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #305 Opublikowano 8 Czerwca 2016 Przepis na ser mojego autorstwa: Przepis na ser Aksamitny.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-500616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
farkosia11@onet.pl Opublikowano 8 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #306 Opublikowano 8 Czerwca 2016 Na zdjęciu ser jest mocno żółty ,czy może był zabarwiany.przepis wypróbuję,gorzej będzie z utrzymaniem temp. podczas dojrzewania.Szczepy bakterii już zamówione.Miły Pan z Agrovisu przyjął zamówienie i już jutro będę miała dostarczone ,w sobotę będę tworzyć.Dziękuję za przepis . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-500634 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 9 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #307 Opublikowano 9 Czerwca 2016 Na którym zdjęciu ? Na moim czy gdzieś tutaj ?Ja często barwię nieco sery bo wole jak są takie żółciutkie, wpadające nawet w pomarańcz. Annato smaku nie zmienia więc sobie go używam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-500831 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 9 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #308 Opublikowano 9 Czerwca 2016 Miałem odpisać wczoraj, ale w pracy byłem.Nie wiem, o które zdjęcie chodzi, bowiem nie wrzuciłem tutaj zdjęcia Aksamitnego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-500851 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 9 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #309 Opublikowano 9 Czerwca 2016 ale w pracy byłem. Kamil co Ci zrobili? Chyba że w mleczarni pracujesz Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-500854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 9 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #310 Opublikowano 9 Czerwca 2016 O moje piękne jak zwykle - rasowane z ramkami No KAMIL przed podjęciem pracy nie miał czasu na nic. Teraz z pracą to się chłopak zupełnie zatraci. A jak się zakocha i będzie obchodził często międzynarodowy dzień sex-u to już zupełnie zaginie. I wtedy On pierwszy napisze, że nie da rady na Spółdzielnię podjechać hehehehe Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-500855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 9 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #311 Opublikowano 9 Czerwca 2016 No nie. W selgrosie sobie na nocki pracuję. Dobra stawka jest, to warto. Nie martw się, Tomku. Teraz póki co szkoły nie ma. Ona była absorbującą bardzo. Praca jest, a na spółdzielnię czas się zawsze musi znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-500976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
farkosia11@onet.pl Opublikowano 9 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #312 Opublikowano 9 Czerwca 2016 miałam na myśli ser,który pokazał Perszing nazywając go Aksamitnym,pomyślałam,że z Twojego przepisu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-500990 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 9 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #313 Opublikowano 9 Czerwca 2016 Fokosia. Z jego przepisu z nieco innymi bakteriami bo takie mialem pod reka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-501006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
farkosia11@onet.pl Opublikowano 9 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #314 Opublikowano 9 Czerwca 2016 rozumiem,bardzo ładnie wygląda.Dla mnie największy problem to mała plastyczność serów po np.2 miesiącach dojrzewania.Chciałabym,aby plasterki pięknie się zwijały,czy to jest w ogóle możliwe przy serach domowych. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-501011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 9 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #315 Opublikowano 9 Czerwca 2016 Jest. Zapewniam Cie ze jest. Ale doszedlem do tego po ok. 2 latach....ale nie martw sie...ja wiedze czerpalem tylko z prob i bledow wiec Tobie moze znacznie ten czas sie skrocic. Moj aksamitny jest plastyczny i delikatny. Zero suchosci i kruchosci. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-501021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 9 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #316 Opublikowano 9 Czerwca 2016 a na spółdzielnię czas się zawsze musi znaleźć.DOKŁADNIE Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-501027 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
farkosia11@onet.pl Opublikowano 9 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #317 Opublikowano 9 Czerwca 2016 A powiedz mi ,kiedy robiłeś chyba parmezan,napisałeś ,że ten ser można robić bezpośrednio na płycie ,to znaczy że inne robisz inaczej,bo ciężko duży garnek wstawić w drugi z wodą Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-501028 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 9 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #318 Opublikowano 9 Czerwca 2016 Parmezany mam trzy. Jeden z stycznia 2015, drugi z lutego 2015 a trzeci najwiekszy chyba z kwietnia 2016. Juz dawno nie bawie sie w kapiele wodne. Nie ma sensu. Gaz na minimum i sobie powoli mieszam. Czym bardziej sie spinamy tym gorsze sery wychodzą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-501031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
farkosia11@onet.pl Opublikowano 9 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #319 Opublikowano 9 Czerwca 2016 Ja mam garnek 17 l i w nim tworzę.Jeszcze nie zdecydowałam co zrobię w sobotę,bakterie już jadą zamówione.Dotychczas dodawałam do mleka tylko zsiadłe i tak ta fascynacja trwa już ponad 3 lata.Z różnymi efektami,ale uwielbiam tworzyć ser,Jeśli jakiś tydzień umknie bez sera,to mnie po prostu nosi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-501037 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 9 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #320 Opublikowano 9 Czerwca 2016 3 lata na zsiadlym ? Przyspieszaj to efekty Cie zaskocza. I nie przejmuj sie porazkami ktore tez beda. Ja tez co tydzien cos robilem. Niedlugo wroce do dzialania. Prase masz ? Bez niej tylko korycin.... Prase masz ? Bez niej tylko korycin.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-501038 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patarek Opublikowano 9 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #321 Opublikowano 9 Czerwca 2016 Też tak mam a dopiero zaczynam.... Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-501039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 9 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #322 Opublikowano 9 Czerwca 2016 Oprocz korycina plesniaki. Tez bez prasowania. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-501041 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
farkosia11@onet.pl Opublikowano 9 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #323 Opublikowano 9 Czerwca 2016 Za prasę służy dzban z wodą ,który akurat wpasował się w formę.Kiedyś tam zrobiliśmy z M taką na 4 śruby,ale to mnie denerwowało,ponieważ w nocy ser nie był właściwie dociskany,toja już wolę ten dzban .Właśnie widziałam Twoją praskę ,bardzo prosta w wykonaniu,czy ta beleczka poprzeczna w środku jest ruchoma czy na stałe,oraz jaka jest w przybliżeniu szerokość i wysokość praski.Może w końcu się zmobilizuję Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-501045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyskowiec2 Opublikowano 8 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #324 Opublikowano 8 Maja 2020 Witam.Pytanie do tych co robili ser aksamitny .Czy go się nie moczy w solance .Dzięki za odpowiedź ale to moje początki poza alakorycińskim Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-666181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 8 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #325 Opublikowano 8 Maja 2020 Obojętnie. Solanka czy solenie na sucho są zamienne. Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-666187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.