Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo dziękuję za odpowiedz .Intryguje mnie sprawa kruchego sera ,czasami taki wychodzi.W sklepie kupione są bardzo plastyczne Wiem ,że wiele czynników na to wpływa, ale jaki jest najważniejszy?.Ser aksamitny jaki zrobiłeś wygląda na plastyczny, jest PIĘKNY.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-500107
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 325
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Na zdjęciu ser jest mocno żółty ,czy może był zabarwiany.przepis wypróbuję,gorzej będzie z utrzymaniem temp. podczas dojrzewania.Szczepy bakterii już zamówione.Miły Pan z  Agrovisu  przyjął zamówienie i już jutro będę miała dostarczone ,w  sobotę będę tworzyć.Dziękuję za przepis .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-500634
Udostępnij na innych stronach

Na którym zdjęciu ? Na moim czy gdzieś tutaj ?

Ja często barwię nieco sery bo wole jak są takie żółciutkie, wpadające nawet w pomarańcz. Annato smaku nie zmienia więc sobie go używam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-500831
Udostępnij na innych stronach

O moje piękne jak zwykle - rasowane z ramkami :)


No KAMIL przed podjęciem pracy nie miał czasu na nic. Teraz z pracą to się chłopak zupełnie zatraci. A jak się zakocha i będzie obchodził często międzynarodowy dzień sex-u to już zupełnie zaginie. I wtedy On pierwszy napisze, że nie da rady na Spółdzielnię podjechać hehehehe :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-500855
Udostępnij na innych stronach

No nie. :)

W selgrosie sobie na nocki pracuję. Dobra stawka jest, to warto. :)

Nie martw się, Tomku. Teraz póki co szkoły nie ma. Ona była absorbującą bardzo. Praca jest, a na spółdzielnię czas się zawsze musi znaleźć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-500976
Udostępnij na innych stronach

rozumiem,bardzo ładnie wygląda.Dla mnie największy problem to mała plastyczność serów po np.2 miesiącach dojrzewania.Chciałabym,aby plasterki pięknie się zwijały,czy to jest w ogóle możliwe przy serach domowych.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-501011
Udostępnij na innych stronach

Jest. Zapewniam Cie ze jest. Ale doszedlem do tego po ok. 2 latach....ale nie martw sie...ja wiedze czerpalem tylko z prob i bledow wiec Tobie moze znacznie ten czas sie skrocic. Moj aksamitny jest plastyczny i delikatny. Zero suchosci i kruchosci.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-501021
Udostępnij na innych stronach

A powiedz mi ,kiedy robiłeś chyba parmezan,napisałeś ,że ten ser można robić bezpośrednio na płycie ,to znaczy że inne robisz inaczej,bo ciężko duży garnek wstawić w drugi z wodą

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-501028
Udostępnij na innych stronach

Parmezany mam trzy. Jeden z stycznia 2015, drugi z lutego 2015 a trzeci najwiekszy chyba z kwietnia 2016. Juz dawno nie bawie sie w kapiele wodne. Nie ma sensu. Gaz na minimum i sobie powoli mieszam. Czym bardziej sie spinamy tym gorsze sery wychodzą.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-501031
Udostępnij na innych stronach

Ja mam garnek 17 l i w nim tworzę.Jeszcze nie zdecydowałam co zrobię w sobotę,bakterie już jadą zamówione.Dotychczas dodawałam do mleka tylko zsiadłe i tak ta fascynacja trwa już  ponad 3 lata.Z różnymi efektami,ale uwielbiam tworzyć ser,Jeśli jakiś tydzień umknie bez sera,to  mnie po prostu nosi.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-501037
Udostępnij na innych stronach

3 lata na zsiadlym ? Przyspieszaj to efekty Cie zaskocza. I nie przejmuj sie porazkami ktore tez beda. Ja tez co tydzien cos robilem. Niedlugo wroce do dzialania.

Prase masz ? Bez niej tylko korycin....

Prase masz ? Bez niej tylko korycin....

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-501038
Udostępnij na innych stronach

Za prasę służy dzban z wodą ,który akurat wpasował się w formę.Kiedyś tam zrobiliśmy z M taką na 4 śruby,ale to mnie denerwowało,ponieważ w nocy ser nie był właściwie dociskany,toja już wolę ten dzban .Właśnie widziałam Twoją praskę ,bardzo prosta w wykonaniu,czy ta beleczka poprzeczna w środku jest ruchoma czy na stałe,oraz jaka jest w przybliżeniu szerokość i wysokość praski.Może w końcu się zmobilizuję 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-501045
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.