Aksamit97 Opublikowano 9 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #301 Opublikowano 9 Czerwca 2016 Miałem odpisać wczoraj, ale w pracy byłem.Nie wiem, o które zdjęcie chodzi, bowiem nie wrzuciłem tutaj zdjęcia Aksamitnego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-500851 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 9 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #302 Opublikowano 9 Czerwca 2016 ale w pracy byłem. Kamil co Ci zrobili? Chyba że w mleczarni pracujesz Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-500854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 9 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #303 Opublikowano 9 Czerwca 2016 O moje piękne jak zwykle - rasowane z ramkami No KAMIL przed podjęciem pracy nie miał czasu na nic. Teraz z pracą to się chłopak zupełnie zatraci. A jak się zakocha i będzie obchodził często międzynarodowy dzień sex-u to już zupełnie zaginie. I wtedy On pierwszy napisze, że nie da rady na Spółdzielnię podjechać hehehehe Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-500855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 9 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #304 Opublikowano 9 Czerwca 2016 No nie. W selgrosie sobie na nocki pracuję. Dobra stawka jest, to warto. Nie martw się, Tomku. Teraz póki co szkoły nie ma. Ona była absorbującą bardzo. Praca jest, a na spółdzielnię czas się zawsze musi znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-500976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
farkosia11@onet.pl Opublikowano 9 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #305 Opublikowano 9 Czerwca 2016 miałam na myśli ser,który pokazał Perszing nazywając go Aksamitnym,pomyślałam,że z Twojego przepisu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-500990 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 9 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #306 Opublikowano 9 Czerwca 2016 Fokosia. Z jego przepisu z nieco innymi bakteriami bo takie mialem pod reka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-501006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
farkosia11@onet.pl Opublikowano 9 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #307 Opublikowano 9 Czerwca 2016 rozumiem,bardzo ładnie wygląda.Dla mnie największy problem to mała plastyczność serów po np.2 miesiącach dojrzewania.Chciałabym,aby plasterki pięknie się zwijały,czy to jest w ogóle możliwe przy serach domowych. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-501011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 9 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #308 Opublikowano 9 Czerwca 2016 Jest. Zapewniam Cie ze jest. Ale doszedlem do tego po ok. 2 latach....ale nie martw sie...ja wiedze czerpalem tylko z prob i bledow wiec Tobie moze znacznie ten czas sie skrocic. Moj aksamitny jest plastyczny i delikatny. Zero suchosci i kruchosci. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-501021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 9 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #309 Opublikowano 9 Czerwca 2016 a na spółdzielnię czas się zawsze musi znaleźć.DOKŁADNIE Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-501027 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
farkosia11@onet.pl Opublikowano 9 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #310 Opublikowano 9 Czerwca 2016 A powiedz mi ,kiedy robiłeś chyba parmezan,napisałeś ,że ten ser można robić bezpośrednio na płycie ,to znaczy że inne robisz inaczej,bo ciężko duży garnek wstawić w drugi z wodą Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-501028 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 9 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #311 Opublikowano 9 Czerwca 2016 Parmezany mam trzy. Jeden z stycznia 2015, drugi z lutego 2015 a trzeci najwiekszy chyba z kwietnia 2016. Juz dawno nie bawie sie w kapiele wodne. Nie ma sensu. Gaz na minimum i sobie powoli mieszam. Czym bardziej sie spinamy tym gorsze sery wychodzą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-501031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
farkosia11@onet.pl Opublikowano 9 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #312 Opublikowano 9 Czerwca 2016 Ja mam garnek 17 l i w nim tworzę.Jeszcze nie zdecydowałam co zrobię w sobotę,bakterie już jadą zamówione.Dotychczas dodawałam do mleka tylko zsiadłe i tak ta fascynacja trwa już ponad 3 lata.Z różnymi efektami,ale uwielbiam tworzyć ser,Jeśli jakiś tydzień umknie bez sera,to mnie po prostu nosi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-501037 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 9 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #313 Opublikowano 9 Czerwca 2016 3 lata na zsiadlym ? Przyspieszaj to efekty Cie zaskocza. I nie przejmuj sie porazkami ktore tez beda. Ja tez co tydzien cos robilem. Niedlugo wroce do dzialania. Prase masz ? Bez niej tylko korycin.... Prase masz ? Bez niej tylko korycin.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-501038 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patarek Opublikowano 9 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #314 Opublikowano 9 Czerwca 2016 Też tak mam a dopiero zaczynam.... Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-501039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 9 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #315 Opublikowano 9 Czerwca 2016 Oprocz korycina plesniaki. Tez bez prasowania. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-501041 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
farkosia11@onet.pl Opublikowano 9 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #316 Opublikowano 9 Czerwca 2016 Za prasę służy dzban z wodą ,który akurat wpasował się w formę.Kiedyś tam zrobiliśmy z M taką na 4 śruby,ale to mnie denerwowało,ponieważ w nocy ser nie był właściwie dociskany,toja już wolę ten dzban .Właśnie widziałam Twoją praskę ,bardzo prosta w wykonaniu,czy ta beleczka poprzeczna w środku jest ruchoma czy na stałe,oraz jaka jest w przybliżeniu szerokość i wysokość praski.Może w końcu się zmobilizuję Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-501045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyskowiec2 Opublikowano 8 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #317 Opublikowano 8 Maja 2020 Witam.Pytanie do tych co robili ser aksamitny .Czy go się nie moczy w solance .Dzięki za odpowiedź ale to moje początki poza alakorycińskim Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-666181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 8 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #318 Opublikowano 8 Maja 2020 Obojętnie. Solanka czy solenie na sucho są zamienne. Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-666187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewidencja Opublikowano 5 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #319 Opublikowano 5 Lipca 2020 Ja tu skrobnę o moich efektach serowych. Pomijając Koryciński, który zawsze wychodzi obłędnie, robiłem Goudę na dwa sposoby oraz Aksamitny. Formę mam pół kilogramową a "dojrzewalnię" w lodówce. Goudy mazałem a Aksamitne szły w próżnię. Mazane zbytnio się obsuszały, choć smak pierwsza klasa, jeden spleśniał w środku. Po okrojeniu zeschnięć, niewiele serka zostawało.Natomiast próżniowy Aksamitny - złoty medal. Świeżutki, nie zeschnięty, wspaniały serek o delikatnym smaku. Zatem Goudy idą w kąt. Cytuj Chcesz zbudować wędzarnię? http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/budowa-wedzarni/1416-od-projektu-do-wedzonek-czyli-jak-wojtek-minor-budowal-wedzarnie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/13/#findComment-670629 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.