Bandolini Opublikowano 4 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 4 Września 2013 Miro: :clap: :clap: :clap: :clap: A teraz, skoro już obiecałem, wstawiam zdjęcia mojej podsuszanej, suszonej, wentylowanej, przedmuchiwanej, przyspieszonej, pośpiesznej czy ............ (tutaj można wpisać swoje dowolne określenie) kiełbasy: Kiełbaski przytulające się: Przekrój kiełbaski: I dla tych co pisali, że flak będzie suchy i spalony: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8461-suszenie-kie%C5%82basy-powietrzem-z-nadmuchu/page/2/#findComment-299090 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 4 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 4 Września 2013 Pis a niby czemu tego procesu nie można przeskoczyć ?Jak by nie było obsuszanie to nic innego jak pozbawianie wyrobu wody.Ten proces można przyśpieszyć i właśnie zrobił to Bandolini.Gdyby przesadził z ilością nadmuchu, suszył w zbyt wysokiej temperaturze prawdopodobnie wystąpił by efekt o którym piszecie, czyli obsuszenie tylko z zewnątrz, kiepska skórka. twarda na zewnątrz i miękka w środku.Jak widać udało mu się uzyskać dobry produkt. Sam przekonałem się że można szybciej i z takim samym efektem obsuszyć kiełbasę.Wystarczy włożyć wyrób do lodówki typu NO FROST i wierz mi lub nie schnie bardzo szybko, nie muszę pilnować wilgotności i nie ma szans na pleśń.Spróbuj, a sam się przekonasz. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8461-suszenie-kie%C5%82basy-powietrzem-z-nadmuchu/page/2/#findComment-299251 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 4 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 4 Września 2013 wstawiam zdjęcia mojej podsuszanej, suszonej, wentylowanej, przedmuchiwanej, przyspieszonej, pośpiesznej czy ............ Jak widać udało mu się uzyskać dobry produkt. Sam przekonałem się że można szybciej i z takim samym efektem obsuszyć kiełbasę. Zawsze miałem wyobrażenie, że kiełbasa podsuszana wygląda inaczej, zostałem sprowadzony do poziomu lub do pionu. Tak, fota przedstawia "prawdziwą" kiełbasę suszoną z nadmuchu, z tym się zgadzam. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8461-suszenie-kie%C5%82basy-powietrzem-z-nadmuchu/page/2/#findComment-299261 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 4 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 4 Września 2013 Fota jak fota smaku i konsystencji sprawdzić nie możemy, ale skoro kolega pisze że jest ok. to czemu mu nie wierzyć.Ręki nie dam sobie uciąć, jednak po moich doświadczeniach z obsuszaniem kiełbasy w NO FROST jestem skłonny uwierzyć koledze.Przyznam, że sam byłem zdziwiony efektem obsuszania w ..... lodówce ! Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8461-suszenie-kie%C5%82basy-powietrzem-z-nadmuchu/page/2/#findComment-299262 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 4 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 4 Września 2013 Przyznam, że sam byłem zdziwiony efektem obsuszania w ..... lodówce ! Mireczku weź pod uwagę temperaturę i wilgotność ... te dwa procesy są nieporównywalne Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8461-suszenie-kie%C5%82basy-powietrzem-z-nadmuchu/page/2/#findComment-299264 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 4 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 4 Września 2013 Zawsze miałem wyobrażenie, że kiełbasa podsuszana wygląda inaczejDlaczego miałeś :question: No chyba że straciłeś... :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8461-suszenie-kie%C5%82basy-powietrzem-z-nadmuchu/page/2/#findComment-299265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 4 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 4 Września 2013 Przecież nie pisałem, że kiełbasa jest niedobra czy ma złą konsystencję, jej wygląd po prostu nie ma nic wspólnego z wyrobami podsuszanymi. jednak po moich doświadczeniach z obsuszaniem kiełbasy I w tym kawałku tekstu jest sedno - Ty "obsuszasz", ja podsuszam, czyli cała interpretacja zachodzących zmian. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8461-suszenie-kie%C5%82basy-powietrzem-z-nadmuchu/page/2/#findComment-299266 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandolini Opublikowano 6 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 6 Września 2013 jej wygląd po prostu nie ma nic wspólnego z wyrobami podsuszanymi.Bardzo stanowcza opinia wyrażona na podstawie zdjęcia. Ja bym się bał a raczej nie odważyłbym się na wydawanie ostatecznych sądów na podstawie zdjęcia. Nie próbowałeś, nie widziałeś, nie dotykałeś ..... więc..... Ty "obsuszasz", ja podsuszam, czyli cała interpretacja zachodzących zmian.Jak zwał tak zwał, najważniejsze, żeby kiełbasa się nie psuła i była smaczna. Zupełnie nie rozumiem czego się czepiasz. Wypróbuj tą technologię, opisz swoje doświadczenia i wtedy wydawaj opinie. Konserwatyzm wędliniarski; już jeden był tutaj taki i zamilkł Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8461-suszenie-kie%C5%82basy-powietrzem-z-nadmuchu/page/2/#findComment-299569 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.