Skocz do zawartości

Suszenie kiełbasy powietrzem z nadmuchu.


Rekomendowane odpowiedzi

Miro: :clap: :clap: :clap: :clap:

 

A teraz, skoro już obiecałem, wstawiam zdjęcia mojej podsuszanej, suszonej, wentylowanej, przedmuchiwanej, przyspieszonej, pośpiesznej czy ............ (tutaj można wpisać swoje dowolne określenie) kiełbasy:

 

Kiełbaski przytulające się:

 

Przekrój kiełbaski:

 

I dla tych co pisali, że flak będzie suchy i spalony:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8461-suszenie-kie%C5%82basy-powietrzem-z-nadmuchu/page/2/#findComment-299090
Udostępnij na innych stronach

Pis a niby czemu tego procesu nie można przeskoczyć ?

Jak by nie było obsuszanie to nic innego jak pozbawianie wyrobu wody.

Ten proces można przyśpieszyć i właśnie zrobił to Bandolini.

Gdyby przesadził z ilością nadmuchu, suszył w zbyt wysokiej temperaturze prawdopodobnie wystąpił by efekt o którym piszecie, czyli obsuszenie tylko z zewnątrz, kiepska skórka. twarda na zewnątrz i miękka w środku.

Jak widać udało mu się uzyskać dobry produkt.

 

Sam przekonałem się że można szybciej i z takim samym efektem obsuszyć kiełbasę.

Wystarczy włożyć wyrób do lodówki typu NO FROST i wierz mi lub nie schnie bardzo szybko, nie muszę pilnować wilgotności i nie ma szans na pleśń.

Spróbuj, a sam się przekonasz.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8461-suszenie-kie%C5%82basy-powietrzem-z-nadmuchu/page/2/#findComment-299251
Udostępnij na innych stronach

wstawiam zdjęcia mojej podsuszanej, suszonej, wentylowanej, przedmuchiwanej, przyspieszonej, pośpiesznej czy ............

Jak widać udało mu się uzyskać dobry produkt.

 

Sam przekonałem się że można szybciej i z takim samym efektem obsuszyć kiełbasę.

Zawsze miałem wyobrażenie, że kiełbasa podsuszana wygląda inaczej, zostałem sprowadzony do poziomu lub do pionu. :cool:

Tak, fota przedstawia "prawdziwą" kiełbasę suszoną z nadmuchu, z tym się zgadzam. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8461-suszenie-kie%C5%82basy-powietrzem-z-nadmuchu/page/2/#findComment-299261
Udostępnij na innych stronach

Fota jak fota smaku i konsystencji sprawdzić nie możemy, ale skoro kolega pisze że jest ok. to czemu mu nie wierzyć.

Ręki nie dam sobie uciąć, jednak po moich doświadczeniach z obsuszaniem kiełbasy w NO FROST jestem skłonny uwierzyć koledze.

Przyznam, że sam byłem zdziwiony efektem obsuszania w ..... lodówce !

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8461-suszenie-kie%C5%82basy-powietrzem-z-nadmuchu/page/2/#findComment-299262
Udostępnij na innych stronach

Przyznam, że sam byłem zdziwiony efektem obsuszania w ..... lodówce !

Mireczku weź pod uwagę temperaturę i wilgotność ;) ... te dwa procesy są nieporównywalne ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8461-suszenie-kie%C5%82basy-powietrzem-z-nadmuchu/page/2/#findComment-299264
Udostępnij na innych stronach

Zawsze miałem wyobrażenie, że kiełbasa podsuszana wygląda inaczej

Dlaczego miałeś :question:

:cool:

No chyba że straciłeś...

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8461-suszenie-kie%C5%82basy-powietrzem-z-nadmuchu/page/2/#findComment-299265
Udostępnij na innych stronach

Przecież nie pisałem, że kiełbasa jest niedobra czy ma złą konsystencję, jej wygląd po prostu nie ma nic wspólnego z wyrobami podsuszanymi. :cool:

 

jednak po moich doświadczeniach z obsuszaniem kiełbasy

 

I w tym kawałku tekstu jest sedno - Ty "obsuszasz", ja podsuszam, czyli cała interpretacja zachodzących zmian. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8461-suszenie-kie%C5%82basy-powietrzem-z-nadmuchu/page/2/#findComment-299266
Udostępnij na innych stronach

jej wygląd po prostu nie ma nic wspólnego z wyrobami podsuszanymi.

Bardzo stanowcza opinia wyrażona na podstawie zdjęcia. Ja bym się bał a raczej nie odważyłbym się na wydawanie ostatecznych sądów na podstawie zdjęcia. Nie próbowałeś, nie widziałeś, nie dotykałeś ..... więc.....

 

Ty "obsuszasz", ja podsuszam, czyli cała interpretacja zachodzących zmian.

Jak zwał tak zwał, najważniejsze, żeby kiełbasa się nie psuła i była smaczna. Zupełnie nie rozumiem czego się czepiasz. Wypróbuj tą technologię, opisz swoje doświadczenia i wtedy wydawaj opinie. Konserwatyzm wędliniarski; już jeden był tutaj taki i zamilkł :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8461-suszenie-kie%C5%82basy-powietrzem-z-nadmuchu/page/2/#findComment-299569
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.