Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Pasztet z zająca robiłem go z królika

 

Składniki:

- przodek z zająca wraz z podrobami,

- 25 dag - podgardle wieprzowe - tłustej wieprzowiny,

- 50g – słoniny,

- 1 - cebula,

- pietruszka, marchewka,

- 2-3 - suszone grzybki,

- 1-2 - liście laurowe,

- 7-8 - ziarenek ziela angielskiego,

- 25 dag - wątróbki cielęcej,

- 1 - bułka,

- 4 jajka,

 

Przyprawy i materiały pomocnicze

- 1 - kieliszek koniaku,

- gałka muszkatołowa,

- wędzona słonina do wyłożenia formy,

- sól, pieprz

 

Opis technologiczny:

Do garnka wlewamy wodę ok. 1 l wkładamy przodek i podroby z zająca, podgardle wieprzowe, cebule, marchewkę i pietruszkę, ziele angielskie kilka ziarenek, 2-3 liście laurowe i 2 suszone grzybki - wszystko gotujemy pod przykryciem ok. 1 i 1/2 godz. w połowie gotowania soląc. Wątróbkę cielęcą i słoninę nie wędzoną podlewamy wodą z wywaru i gotujemy razem ok. 10 min. bułkę podlewamy również odrobiną wywaru i moczymy ją. Gdy mięso się ugotuje wszystkie składniki wyjmujemy z niego,po przestygnieciu mieso z zająca obieramy i razem z bułką, wątróbką podgarlem, słoniną mielimy ,pozostały wywar cały czas gotujemy aż straci ok. 1/3 objętości. Po zmieleniu dodajemy wywar, do zmielonej masy dodajemy 4 jaja, imbir w proszku ok. 2 szczypty, kieliszek koniaku lub jakiekolwiek inne Brandy i wyrabiamy ręcznie całość na jednolitą masę doprawiając do smaku. Brytfannę lub foremkę - głęboką nacieramy wędzoną słoniną i następnie wykładamy cieniutkie plasterki na dno i wkładamy masę do brytfanny. Masą dokładnie wypełniamy całą brytfannę tworzyły zakalce. Następnie cały pasztet przykrywamy i wkładamy do piekarnika na ok. 1 i 1/2 godz. w temp. 180°C.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/85-pasztet-z-zaj%C4%85ca-robi%C5%82em-go-z-kr%C3%B3lika/
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.