grzes855 Opublikowano 12 Lipca 2005 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 12 Lipca 2005 Pasztet z zająca robiłem go z królika Składniki: - przodek z zająca wraz z podrobami, - 25 dag - podgardle wieprzowe - tłustej wieprzowiny, - 50g – słoniny, - 1 - cebula, - pietruszka, marchewka, - 2-3 - suszone grzybki, - 1-2 - liście laurowe, - 7-8 - ziarenek ziela angielskiego, - 25 dag - wątróbki cielęcej, - 1 - bułka, - 4 jajka, Przyprawy i materiały pomocnicze - 1 - kieliszek koniaku, - gałka muszkatołowa, - wędzona słonina do wyłożenia formy, - sól, pieprz Opis technologiczny: Do garnka wlewamy wodę ok. 1 l wkładamy przodek i podroby z zająca, podgardle wieprzowe, cebule, marchewkę i pietruszkę, ziele angielskie kilka ziarenek, 2-3 liście laurowe i 2 suszone grzybki - wszystko gotujemy pod przykryciem ok. 1 i 1/2 godz. w połowie gotowania soląc. Wątróbkę cielęcą i słoninę nie wędzoną podlewamy wodą z wywaru i gotujemy razem ok. 10 min. bułkę podlewamy również odrobiną wywaru i moczymy ją. Gdy mięso się ugotuje wszystkie składniki wyjmujemy z niego,po przestygnieciu mieso z zająca obieramy i razem z bułką, wątróbką podgarlem, słoniną mielimy ,pozostały wywar cały czas gotujemy aż straci ok. 1/3 objętości. Po zmieleniu dodajemy wywar, do zmielonej masy dodajemy 4 jaja, imbir w proszku ok. 2 szczypty, kieliszek koniaku lub jakiekolwiek inne Brandy i wyrabiamy ręcznie całość na jednolitą masę doprawiając do smaku. Brytfannę lub foremkę - głęboką nacieramy wędzoną słoniną i następnie wykładamy cieniutkie plasterki na dno i wkładamy masę do brytfanny. Masą dokładnie wypełniamy całą brytfannę tworzyły zakalce. Następnie cały pasztet przykrywamy i wkładamy do piekarnika na ok. 1 i 1/2 godz. w temp. 180°C. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/85-pasztet-z-zaj%C4%85ca-robi%C5%82em-go-z-kr%C3%B3lika/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.