BonAir Opublikowano 2 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Lipca 2007 Witam. Zastanawiam się, gdzie z punktu widzenia polskich przepisów przebiega granica w możliwości produkcji i sprzedaży własnych wędlin. Weźmy np. taką panią Genię w Wiśle Malince, która na swoim domu ma szyld: "Obiady domowe" i często będąc na wakacjach stołowaliśmy się u niej. Z formalnego punktu widzenia można powiedzieć, że kupowaliśmy u niej żywność, zrobioną własnoręcznie przez panią Genię i spożywaliśmy na miejscu. Co prawda nie były to kiełbasy, ale często np. pierogi domowe, czy makaron własnej roboty. Albo np. takie gospodarstwo agroturystyczne w Sławutowie, w którym na kolację pani domu do chleba serwuje szynkę własnej roboty. W którym momencie przekracza się taką granicę, przy której, aby móc sprzedać własną wędlinę, to trzeba spełnić masę warunków i mieć masę pozwoleń ? PozdrawiamBonAir Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/851-granica/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 2 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Lipca 2007 Granica może i by była "widoczna" gdyby przepisy były także jasne ale niestety nie są.Pani Gienia może zrobić mielone ale już kiełbasy pod żadnym pozorem nie.Dlaczego ? ... a kto to wie,pewnie tylko ten kto takowe przepisy ustanowił. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/851-granica/#findComment-14108 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 2 Lipca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Lipca 2007 Pani Gienia może zrobić mielone ale już kiełbasy pod żadnym pozorem nie. Az sie prosi, aby pani Genia zrobiła "Mielone w jelicie", na wzór "Zwisu ozdobnego męskiego" i tym podobnych dziwolągów to wie,pewnie tylko ten kto takowe przepisy ustanowił. A gdzie mogę o tym poczytać ? BonAir EDIT: Pewnie gdzies w tym rozporządzeniu: http://www.gis.gov.pl/pdf/dhzzipu/853_2004.pdf Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/851-granica/#findComment-14109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 2 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Lipca 2007 Może inaczej. Pani Gienia mogłaby zrobić kiełbasę pod warunkiem że spełni wszystkie wymogi dotyczące zakładu mięsnego, otrzyma nr identyfikacyjny, pozwolenie. etc. Jak znam Panią Gienie to ma to w serdecznym poważaniu żeby nie napisać dosłownie w d.. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/851-granica/#findComment-14111 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.