Skocz do zawartości

Wędzarnie firmy Profiton Max jako alternatywa dla Borniaka i Termowind

Rekomendowane odpowiedzi

Skala co 5 st, cyfry co 10 st. Wg mnie wystarczająco, ale oczywiście można się czepiać i wymagać większej dokładności.

Można dokupić termometr cyfrowy z sondą, jeśli potrzebna jest super dokładność. Ja nie używam.

Ps  dla członków forum 5 % rabatu, dla członków KPP 10 %, dot. wędzarni Borniak.

www.wedzarnie.com.pl

Dziadku Maćku,

a powiedz (może być na PW), gdzie w okolicach Wesołej zaopatrujesz się w mięso bo w Rembertowie jest z tym straszna lipa...

Masz jakieś godne polecenia miejsca ? 

brumia - sprawdź maile, 28.10.2013 r wysłałem do Ciebie odpowiedź w tej sprawie.

www.wedzarnie.com.pl

• 6 miesięcy temu...

Odpowiednikiem, w pewnym stopniu, Borniaka UW 70 jest Profiton Universal Pro 0.8. Cena z elektrokompletem to ok 1650 zł (ocynk). Wędzarnia jest ocieplana wełną, dosyć dobrze wykonana, wg mnie. Nie ma półek i nie ma możliwości zamontowania półek, ma tylko w górnej części uchwyt do poprzeczek, czyli tylko wiszące produkty można w niej wędzić. Można oczywiście przerobić wędzarnię.

Borniak ma uchwyty do półek.

Problem w UW 150 jest już rozwiązany, ma grzałkę dwustopniową, 1400 W.

Ja mam Borniaka UW 150 ze starą grzałką, zrobiłem specjalną skrzynię izolacyjną, wędzę nawet w temperaturach zewnętrznych poniżej -25 st.

W GD Borniaka nie można używać "dowolnych" zrębek, Profiton jest bardziej tolerancyjny, grzałka 2000 W.

W Borniaku idą dosyć grube zrębki po małej przeróbce.

W Borniaku idą dosyć grube zrębki po małej przeróbce.

pierwszy post na forum i od razu zagadka?

weź napisz coś więcej

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

Zapraszam na moją stronę

Wymiana rurki na fi 25.

Nie wiem jak wstawić zdjęcie ,pokazał  bym co idzie.

Edytowane przez Krystek98

z tą samą sprężyną?

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

Zapraszam na moją stronę

Tak .Dół otworu zostawiłem na tym samym poziomie grzałki ,otwór powiększłem dremelkiem w góre .Działa super i spala wszystko nim dojdzie do konca grzałki.Blaszka cieniutka ,15 minut i po zabawie.

jaki otwór powiększasz? tam jest przecież taka długa tuleja o średnicy sprężyny

przysłowie chińskie

Thomas Jefferson

Zapraszam na moją stronę

To jest rurka fi 22.trzymana opaską ,wyrzuciłem ją a wstawiłem w jej miejsce fi 25.

Mój generator jest po gwarancji,więc kombinowałem .Trzeba sie liczyć z utratą gwarancji.

Edytowane przez Krystek98

pomroczność jasna mnie ogarnęła - teraz już wszystko jasne :)

powiedz jeszcze, jakiej wielkości zrębki stosujesz po tej modyfikacji

przysłowie chińskie

Thomas Jefferson

Zapraszam na moją stronę

Nie wiem jaki to numer dosyć grube kupiłem w firmie produkującej zrębki dla masarni 15 zł za taki wielki worek jak od zboża.

• 2 miesiące temu...

Z ociepleniem nie ma żadnego problemu, wystarczy skręcić 3 półki meblowe + ocieplić wełną 2 cm z folią aluminiową. Koszt wręcz śmieszny a idealnie spełnia swoje zadanie. 

Posiadam wędzarnię Thermowind ( do sprzedaży jakby ktoś chciał ) i nie było kompletnie żadnego problemu z temperaturą w każdej porze roku. Dymogenerator radził sobie idealnie z wszystkimi zrębkami. Borniaka nie oceniam bo nie miałem z nim doczynienia. Chciałem go kupić ale odstraszyła mnie cena. Kupiłem za połowę ceny Borniaka, wędzarnię Thermowind i spełnia swoje zadania wzorowo. 

Bo my jesteśmy mięsoholicy,
wegetarianie są dla nas dzicy !
Szynki, kiełbasy oraz kotlety,
doprowadzają nas do podniety
!

• 2 tygodnie później...

Witam wszystkich,pozwole sobie podpiac sie pod temat,i pokazac aukcje z allegro która mnie interesuje 
http://allegro.pl/wedzarnia-nierdzewna-elektryczna-thermowind-thw312-i4474076749.html

maly edit znalazlem w miedzy czasie tą na oficjalnej stronie co,raczej sklania mnie ku temu produktowi 
http://www.thermowind.pl/wedzarnie/wedzarnia-thw0312.html?
czy moglby mi ktos powiedziec czy warto kupic ? nie mialem nigdy zadnej innej wedzarni ,przejrzalem temat i sam juz nie wiem :)  Ta wydaje mi sie ok i jak kolega ktorys wyrzej napomnial termowind nie ma problemow z wiorami ? Ew. jak ktos by mial inne propozycje w podobnej cenie to chetnie zobacze :)
Glowna moje mysli to cos elektrycznego bym sie z patykami nie musial bawic poza tym anglicy nie lubia ognisk :P ,nie musi byc tez jakas wielka.. w opisie tej aukcji jest napisane  ,ze moge wedzic ryby i sery co tez jest dla mnie ciekawe. PS. jak by ktos znal sklep internetowy ktory wysla za granice bd wdzieczny :)

Edytowane przez Nadin

Ja miałem takową tylko starszy model i w 100% mogę polecić.Jest bezobsługowa i bajecznie prosta. Ma tylko dwa minusy. Jeden mały drugi duży

Ten mały to ocieplenie - ale post wyżej wyjaśnia w prosty sposób sprawę.

Problemem niestety jest wielkość. Jest to jak sama nazwa wskazuje wędzarnia do Ryb i serów tutaj spisuje się idealnie.

Gorzej jeśli chodzi o wędzonki. Zawiesisz 3 po 1 kg i koniec miejsca..... Więcej oczywiście wejdzie ale będzie już ścisk i równomiernie mogą się nieuwędzić.

O kiełbasach nie wspomne. 2 kg ścisk i nierówne uwędzenie. Jeśli masz czas to oczywiście możesz się bawić w wędzenie na kilka razy. Jednak czy za tę kasę warto ? 

Musisz zdecydować sam

!

Ja do UK sciągnąłem Borniaka - wysyłka bezpośrednio z Borne Sulinowo. Niestety wziąłem tą mniejszą, wysyłka dużej musiałaby być na palecie co zwielokrotniło by koszty przesyłki. Pustą przestrzeń wypełnilem zrębkami :) już ponad dwa lata wędze i jest w porządku.

Zdecydowalem ,ze na pierwszy raz kupie tą w/w (thermowind) jako iż nigdy tego nie robilem popatrze wszystko w malych ilosciach i zobaczymy jak to wyjdzie,jak bedzie zdatne do jedzenie to ewentualnie kupie wieksza wedzarnie :)  nie chcialem tak na raz kupowac nie wiadomo jakiego sprzetu by potem sie wku*** na cos i to odstawic =)

a co do problemu izolacji,wiekszosc problemow bylo opisywane podzas zimy gdy temp jest na - ,przy temp do 0 stopni beda z tym jakies problemy ? nie za bardzo rozumiem o co chodzi w tym problemie,czy przy zimnie na dworze traci za duzo ciepla,czy w ogole traci cieplo nawet w normalnej temp ? ( zadko zdaza sie by w uk byla temp na - ,o sniegu nie wspominajac... )

nie za bardzo rozumiem o co chodzi w tym problemie,czy przy zimnie na dworze traci za duzo ciepla,czy w ogole traci cieplo nawet w normalnej temp ? ( zadko zdaza sie by w uk byla temp na - ,o sniegu nie wspominajac... )

Blacha niczym nie izolowana termicznie działa jak radiator - chłodnica nie potrzeba dużego mrozu czy śniegu wystarczy deszcz czy wiatr. Takie komory są energo-żerne i niestabilne temperaturowo. nawet latem sama różnica temperatur komora / powietrze to przeważnie ponad 20st C a jak dołożysz do tego inne czynniki atmosferyczne to problem rożnie ;)

Z tego co pamiętam Thermowind ma model izolowany i to byłby moim zdaniem lepszy wybór niezależnie od wielkości.

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Zdecydowalem ,ze na pierwszy raz kupie tą w/w (thermowind) jako iż nigdy tego nie robilem popatrze wszystko w malych ilosciach i zobaczymy jak to wyjdzie,jak bedzie zdatne do jedzenie to ewentualnie kupie wieksza wedzarnie :)  nie chcialem tak na raz kupowac nie wiadomo jakiego sprzetu by potem sie wku*** na cos i to odstawic =)

a co do problemu izolacji,wiekszosc problemow bylo opisywane podzas zimy gdy temp jest na - ,przy temp do 0 stopni beda z tym jakies problemy ? nie za bardzo rozumiem o co chodzi w tym problemie,czy przy zimnie na dworze traci za duzo ciepla,czy w ogole traci cieplo nawet w normalnej temp ? ( zadko zdaza sie by w uk byla temp na - ,o sniegu nie wspominajac... )

Oczywiście idzie uwędzić ale trzeba cały czas pilnować temperatury - no i grzałki muszą być na maxa.

Jeśli nie chcesz się bawić w podpiekanie to ocieplenia robić nie trzeba. No i znacznie więcej energii wykorzystasz

!

Witam

Od poltora miesiaca posiadam nowy thermowind THW 1307.(ocieplona korkiem).

Co do innych modeli sie nie wypowiem bo to moja pierwsza wedzarka, opinie znam z forum.

Tylko pierwsze wedzenie troche sie nie udalo poniewarz zrobilem za dlugie batony kielbas.

Gora i dol wedzarki cieplejsze, srodek chlodniejszy.

Rozmawialem z wlascicielem firmy jest otwarty na wszyskie sugestje co do konstrukcji

wedzarki (modernizaacje, zmiany). Zaproponowal mi wymiane dymogeneratora gdyz wprowadza 

nowszy , ktory bedzie latwiej czyscic - chodzi o demontarz wylotu dymu z DG.celem latwiejszego 

czyszczenia ze smoly. 

Pozdrawiam