Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Języki (ozory) wołowe wędzone

 

Ozór oczyścić i gęsto naszpikować słoniną,

posypać drobno tłuczonym pieprzem i szczyptą saletry,

rozmarynu, bazylii i majeranku, po czym zostawić na kilka godzin.

Następnie mocno natrzeć solą (do czasu aż puści sok), włożyć

w środkowe jelito wołowe, posolić z wierzchu, włożyć do glinianego garnka,

nakryć deseczką, obciążyć kamieniem i zostawić na 7 dni. Po upływie tego czasu

ozór obrócić; jeżeli soku jest zbyt mało, posypać solą i znowu zostawić na 7 dni.

Ozór wyjąć, obsuszać 2 dni na powietrzu i wędzić 4 dni w zimnym dymie z jałowca.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/88-j%C4%99zyki-ozory-wo%C5%82owe-w%C4%99dzone/
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.