grzes855 Opublikowano 13 Lipca 2005 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 13 Lipca 2005 Języki (ozory) wołowe wędzone Ozór oczyścić i gęsto naszpikować słoniną, posypać drobno tłuczonym pieprzem i szczyptą saletry, rozmarynu, bazylii i majeranku, po czym zostawić na kilka godzin. Następnie mocno natrzeć solą (do czasu aż puści sok), włożyć w środkowe jelito wołowe, posolić z wierzchu, włożyć do glinianego garnka, nakryć deseczką, obciążyć kamieniem i zostawić na 7 dni. Po upływie tego czasu ozór obrócić; jeżeli soku jest zbyt mało, posypać solą i znowu zostawić na 7 dni. Ozór wyjąć, obsuszać 2 dni na powietrzu i wędzić 4 dni w zimnym dymie z jałowca. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/88-j%C4%99zyki-ozory-wo%C5%82owe-w%C4%99dzone/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.