Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich zadymiaczy!!!
Po długim czytaniu i śledzeniu stronki WB wkońcu zakładam swój temat i trochę pokażę jak to u mnie było.
Na początku długo śledziłem forum i czytałem i czytałem jest tego tak dużo że chyba w rok bym tego wszystkiego nie przeczytał co tu jest na tym forum, ale w końcu wybrałem wędzarnie była to wędzarnia Wojtka Minora i zacząłem od fundamentu
wędzarnipost-48520-0-69420000-1384634970_thumb.jpg
ale potem zacząłem dalej czytać i dokopałem się do tematu bogdana b i fundament musiałem wykopać bo był za mały aby na nim stawiać inną wędzarnię. Studiowałem temat bogdana i zdecydowałem się na jego projekt i tak powstał kolejny klon tej wędzarni

post-48520-0-51677500-1384635170_thumb.jpg

Edytowane przez darios800
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8845-w%C4%99dzarnia-w%C4%99dzonki-i-inne-przysmaki/
Udostępnij na innych stronach

to jeszcze fotki z komory czy drewniana czy betonowa, długość kanału i czym izolowany rodzaj wylotu spalin - może być foto i przekroje wędzonek.

Miłego i owocnego wędzenia - praca wygląda bardzo estetycznie i prezentuje się wizualnie fajnie

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8845-w%C4%99dzarnia-w%C4%99dzonki-i-inne-przysmaki/#findComment-313652
Udostępnij na innych stronach

Ciąg dalszy mej opowieści
Wiedziałem że zostane poproszony odrazu o foty z wędzenia nie zakładałem tematu dopóki coś nie uwędze i stało się to dzisiaj, na początek skromnie żeby nie popłynąć w razie wpadki: 2 polędwice i 2 szynki
post-48520-0-13404700-1384638314_thumb.jpg
peklowanie według tabeli DZIADKA na 5 dni + wywar z ziela, pieprzu i liścia + czosnek
6 dzień to ociekanie w temp. 6 st i wiązanie
Sobota rano rozpalanie w wędzarni potem osuszanie i wędzenie w temp. 45-55st
 



Dodano: 16 listopad 2013 - 22:53

i jeszcze pzekrój po wędzeniu i parzeniu
post-48520-0-45917300-1384638921_thumb.jpg

post-48520-0-37202300-1384638721_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8845-w%C4%99dzarnia-w%C4%99dzonki-i-inne-przysmaki/#findComment-313659
Udostępnij na innych stronach

Ładna wędzarnia jak i wyroby tylko tak dalej :)

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8845-w%C4%99dzarnia-w%C4%99dzonki-i-inne-przysmaki/#findComment-313662
Udostępnij na innych stronach

Teraz trochę moich spostrzeżeń nowicjusza:

1. PEKLOWANIE - peklowałem wg tabeli DZIADKA na 5 dni + nastrzyk oraz wywar z przypraw(następnym razem zrezygnuje z wywaru) i jak dla mnie jest dużo dużo za słone kolejny raz dam zamiast 0,4l to 0,8l wody/kg mięsa i ilość pekosoli ta sama jak w tabeli (peklowałem samą peklosolą, czytałem że niektórzy robią proporcje z solą 50/50 lub 60/40 czy tak też można? i czy ma to jakiś wpływ na jakość i smak wędzonek?)
2. OCIEKANIE - tutaj postępowałem tak jak to pisze w Akademii DZIADKA po ociekaniu sznurowanie i dalsze osuszanie na kijach tutaj raczej nic nie można zepsuć temp. w której wisiały sobie szyneczki to 6 st.
3. OSUSZANIE - Po rozgrzaniu wędzarni (nawet w drewnianej są skropliny więc wygrzanie jest naprawdę potrzebne bo widać jak kropelki wody ściekają po deskach) miałem nie lada wyzwanie bo wiatr był okropny i nie mogłem dojść końca z temperaturą ale chyba się udało bo po wsadzeniu ładnie się obsuszyły i kolor wyszedł w miarę ładny
4. WĘDZENIE - po 1 godzinie obsuszania zacząłem wędzenie w temp 45-55 st czasami tem była większa ale szybko spadała polędwice wędziłem 3,5 godziny a szynki 4,5 razem z osuszaniem, drewno to buk i owocowe jabłoń, śliwa, wiśnia pomieszane(tutaj mam takie pewne wątpliwości co do tej temp jak dotykałem wędzonki to nie były takie bardzo gorące tylko letnie i się tak zastanawiam tad ta temp ale pewne przez to że jestem niedoświadczony przy takie temp i czasie wędzenia to wędzoni są surowe i trzeba je parzyć)
5. PARZENIE – polędwice parzyłem około 30 min w temp 80 st i wyszła nawet soczysta ale jakby twarda, szynki parzyłem najpierw 10 min w 100 st a potem 40 min w temp 80 st, (niestety za późno zamówiłem termometr z sondą i nie mogłem sprawdzić temp wewnątrz batonów) co do szynki to też wydaje mi się że jest za twarda i trochę ma twardą skórę nie wiem dlaczego

Będę wdzięczny jak fachowcy WB odniosą się do tego tekstu i udzielą mi odpowiedzi na nurtujące mnie pytania abym lepiej na przyszłość mógł wykonywać swoje wyroby (nie jest to takie łatwe jak się wydaje na początku ale cieszy bardzo) :tongue:

Edytowane przez darios800
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8845-w%C4%99dzarnia-w%C4%99dzonki-i-inne-przysmaki/#findComment-313723
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Nie jestem fachowcem,więc nie odpowiem na powyższe pytania.Za to chciłaem odnieść się do samej wędzarni,jest prześliczna :clap: Jeszcze by się przydało więcej fotek z różnych perspektyw.Tak, żeby można było ją sobie  dobrze obejrzeć .

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8845-w%C4%99dzarnia-w%C4%99dzonki-i-inne-przysmaki/#findComment-313780
Udostępnij na innych stronach

 

 

polędwice parzyłem około 30 min w temp 80 st
Parz w 70 st do 60  st w batonie,polecam termometr.

 

potem 40 min w temp 80 st,
80-82 st. woda parzyć do 68st batonie też z termometrem.

 

czy ma to jakiś wpływ na jakość i smak wędzonek?)
Nie ma, tylko mniej chemii.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8845-w%C4%99dzarnia-w%C4%99dzonki-i-inne-przysmaki/#findComment-313783
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jeszcze by się przydało więcej fotek z różnych perspektyw.Tak, żeby można było ją sobie dobrze obejrzeć .

Nie wklejałem więcej fotek bo jak przeczytasz sobie post bogdana b to tam masz naprawde bardzo szczegółowo opisane a ja budowałem prawie tak samo dlatego szkoda powielać mistrza :tongue:
Dzięki za fachowe porady po weekendzie będe miał już termometr to napewno następnym razem będe przy parzeniu pilnował temperatur
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8845-w%C4%99dzarnia-w%C4%99dzonki-i-inne-przysmaki/#findComment-313956
Udostępnij na innych stronach

Mam tylko zdjęcia z samego początku budowy bo później przestałem już robić więc nie będzie ich dużo
wykop pod fundament około 80 cm wyłożony tłuczniem i piaskiem

post-48520-0-93510500-1384811728_thumb.jpg
post-48520-0-21980100-1384811824_thumb.jpg
zbrojenie
post-48520-0-93368200-1384811780_thumb.jpg
płyta zabezpieczona dysperbitem

post-48520-0-46828100-1384811940_thumb.jpg
i 1 warstwa
post-48520-0-95871700-1384812161_thumb.jpg

post-48520-0-72016000-1384811962_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8845-w%C4%99dzarnia-w%C4%99dzonki-i-inne-przysmaki/#findComment-314257
Udostępnij na innych stronach

Do Dariosa 800:


Witam kolejnego bagdanowego kopistę. Klony powstają po polskiej przekątnej - Od Szczecina do Rzeszowa.
:D
Z uwagą przeczytałem wnioski i jestem przekonany, że gdy przy parzeniu zaczniesz używać termometru
to kolejne wędzonki będą lepsze.
Sprawa "słoności" to sprawa indywidualna. Po próbach i błędach mój sposób to 75 dkg peklosoli otoczkowanej od Mira na 10 litrów wody.
Powodzenia!
Odyn06
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8845-w%C4%99dzarnia-w%C4%99dzonki-i-inne-przysmaki/#findComment-314297
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.