darios800 Opublikowano 16 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Listopada 2013 (edytowane) Witam wszystkich zadymiaczy!!!Po długim czytaniu i śledzeniu stronki WB wkońcu zakładam swój temat i trochę pokażę jak to u mnie było.Na początku długo śledziłem forum i czytałem i czytałem jest tego tak dużo że chyba w rok bym tego wszystkiego nie przeczytał co tu jest na tym forum, ale w końcu wybrałem wędzarnie była to wędzarnia Wojtka Minora i zacząłem od fundamentuwędzarniale potem zacząłem dalej czytać i dokopałem się do tematu bogdana b i fundament musiałem wykopać bo był za mały aby na nim stawiać inną wędzarnię. Studiowałem temat bogdana i zdecydowałem się na jego projekt i tak powstał kolejny klon tej wędzarni Edytowane 16 Listopada 2013 przez darios800 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8845-w%C4%99dzarnia-w%C4%99dzonki-i-inne-przysmaki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 16 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Listopada 2013 to jeszcze fotki z komory czy drewniana czy betonowa, długość kanału i czym izolowany rodzaj wylotu spalin - może być foto i przekroje wędzonek.Miłego i owocnego wędzenia - praca wygląda bardzo estetycznie i prezentuje się wizualnie fajnie Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8845-w%C4%99dzarnia-w%C4%99dzonki-i-inne-przysmaki/#findComment-313652 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menzur Opublikowano 16 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Listopada 2013 Jak jest to klon to na pewno w środku ma wyłożoną komorę drewnem. Cytuj Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8845-w%C4%99dzarnia-w%C4%99dzonki-i-inne-przysmaki/#findComment-313654 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darios800 Opublikowano 16 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 16 Listopada 2013 Ciąg dalszy mej opowieściWiedziałem że zostane poproszony odrazu o foty z wędzenia nie zakładałem tematu dopóki coś nie uwędze i stało się to dzisiaj, na początek skromnie żeby nie popłynąć w razie wpadki: 2 polędwice i 2 szynkipeklowanie według tabeli DZIADKA na 5 dni + wywar z ziela, pieprzu i liścia + czosnek6 dzień to ociekanie w temp. 6 st i wiązanieSobota rano rozpalanie w wędzarni potem osuszanie i wędzenie w temp. 45-55st Dodano: 16 listopad 2013 - 22:53i jeszcze pzekrój po wędzeniu i parzeniu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8845-w%C4%99dzarnia-w%C4%99dzonki-i-inne-przysmaki/#findComment-313659 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 16 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 16 Listopada 2013 Ładna wędzarnia jak i wyroby tylko tak dalej Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8845-w%C4%99dzarnia-w%C4%99dzonki-i-inne-przysmaki/#findComment-313662 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darios800 Opublikowano 17 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Listopada 2013 dzięki za miłe słowa jak znajde troche czasu to coś więcej napisze o moim wędzeniu i całym procesie przygotowania wędzonek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8845-w%C4%99dzarnia-w%C4%99dzonki-i-inne-przysmaki/#findComment-313680 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darios800 Opublikowano 17 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 17 Listopada 2013 (edytowane) Teraz trochę moich spostrzeżeń nowicjusza:1. PEKLOWANIE - peklowałem wg tabeli DZIADKA na 5 dni + nastrzyk oraz wywar z przypraw(następnym razem zrezygnuje z wywaru) i jak dla mnie jest dużo dużo za słone kolejny raz dam zamiast 0,4l to 0,8l wody/kg mięsa i ilość pekosoli ta sama jak w tabeli (peklowałem samą peklosolą, czytałem że niektórzy robią proporcje z solą 50/50 lub 60/40 czy tak też można? i czy ma to jakiś wpływ na jakość i smak wędzonek?)2. OCIEKANIE - tutaj postępowałem tak jak to pisze w Akademii DZIADKA po ociekaniu sznurowanie i dalsze osuszanie na kijach tutaj raczej nic nie można zepsuć temp. w której wisiały sobie szyneczki to 6 st.3. OSUSZANIE - Po rozgrzaniu wędzarni (nawet w drewnianej są skropliny więc wygrzanie jest naprawdę potrzebne bo widać jak kropelki wody ściekają po deskach) miałem nie lada wyzwanie bo wiatr był okropny i nie mogłem dojść końca z temperaturą ale chyba się udało bo po wsadzeniu ładnie się obsuszyły i kolor wyszedł w miarę ładny4. WĘDZENIE - po 1 godzinie obsuszania zacząłem wędzenie w temp 45-55 st czasami tem była większa ale szybko spadała polędwice wędziłem 3,5 godziny a szynki 4,5 razem z osuszaniem, drewno to buk i owocowe jabłoń, śliwa, wiśnia pomieszane(tutaj mam takie pewne wątpliwości co do tej temp jak dotykałem wędzonki to nie były takie bardzo gorące tylko letnie i się tak zastanawiam tad ta temp ale pewne przez to że jestem niedoświadczony przy takie temp i czasie wędzenia to wędzoni są surowe i trzeba je parzyć)5. PARZENIE – polędwice parzyłem około 30 min w temp 80 st i wyszła nawet soczysta ale jakby twarda, szynki parzyłem najpierw 10 min w 100 st a potem 40 min w temp 80 st, (niestety za późno zamówiłem termometr z sondą i nie mogłem sprawdzić temp wewnątrz batonów) co do szynki to też wydaje mi się że jest za twarda i trochę ma twardą skórę nie wiem dlaczegoBędę wdzięczny jak fachowcy WB odniosą się do tego tekstu i udzielą mi odpowiedzi na nurtujące mnie pytania abym lepiej na przyszłość mógł wykonywać swoje wyroby (nie jest to takie łatwe jak się wydaje na początku ale cieszy bardzo) Edytowane 17 Listopada 2013 przez darios800 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8845-w%C4%99dzarnia-w%C4%99dzonki-i-inne-przysmaki/#findComment-313723 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickirl78 Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Listopada 2013 Witam.Nie jestem fachowcem,więc nie odpowiem na powyższe pytania.Za to chciłaem odnieść się do samej wędzarni,jest prześliczna Jeszcze by się przydało więcej fotek z różnych perspektyw.Tak, żeby można było ją sobie dobrze obejrzeć .Pozdrawiam Cytuj Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują.Albert Einstein https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8621-moje-pierwsze-wyroby-mickirl78/?do=findComment&comment=305788 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8845-w%C4%99dzarnia-w%C4%99dzonki-i-inne-przysmaki/#findComment-313780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 17 Listopada 2013 polędwice parzyłem około 30 min w temp 80 st Parz w 70 st do 60 st w batonie,polecam termometr. potem 40 min w temp 80 st, 80-82 st. woda parzyć do 68st batonie też z termometrem. czy ma to jakiś wpływ na jakość i smak wędzonek?) Nie ma, tylko mniej chemii. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8845-w%C4%99dzarnia-w%C4%99dzonki-i-inne-przysmaki/#findComment-313783 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wies Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 17 Listopada 2013 witam .wędzarnia wygląda super.fajnie że przybywa nas na wyspie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8845-w%C4%99dzarnia-w%C4%99dzonki-i-inne-przysmaki/#findComment-313811 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darios800 Opublikowano 17 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 17 Listopada 2013 Jeszcze by się przydało więcej fotek z różnych perspektyw.Tak, żeby można było ją sobie dobrze obejrzeć . Nie wklejałem więcej fotek bo jak przeczytasz sobie post bogdana b to tam masz naprawde bardzo szczegółowo opisane a ja budowałem prawie tak samo dlatego szkoda powielać mistrza Dzięki za fachowe porady po weekendzie będe miał już termometr to napewno następnym razem będe przy parzeniu pilnował temperatur Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8845-w%C4%99dzarnia-w%C4%99dzonki-i-inne-przysmaki/#findComment-313956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickirl78 Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 17 Listopada 2013 A ja pomimo wszystko ,obejrzałbym sobie Cytuj Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują.Albert Einstein https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8621-moje-pierwsze-wyroby-mickirl78/?do=findComment&comment=305788 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8845-w%C4%99dzarnia-w%C4%99dzonki-i-inne-przysmaki/#findComment-314038 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darios800 Opublikowano 18 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 18 Listopada 2013 Mam tylko zdjęcia z samego początku budowy bo później przestałem już robić więc nie będzie ich dużowykop pod fundament około 80 cm wyłożony tłuczniem i piaskiemzbrojeniepłyta zabezpieczona dysperbitemi 1 warstwa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8845-w%C4%99dzarnia-w%C4%99dzonki-i-inne-przysmaki/#findComment-314257 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickirl78 Opublikowano 18 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 18 Listopada 2013 Dzięki za fotki.Pozdro Cytuj Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują.Albert Einstein https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8621-moje-pierwsze-wyroby-mickirl78/?do=findComment&comment=305788 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8845-w%C4%99dzarnia-w%C4%99dzonki-i-inne-przysmaki/#findComment-314262 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
odyn06 Opublikowano 19 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 19 Listopada 2013 Do Dariosa 800:Witam kolejnego bagdanowego kopistę. Klony powstają po polskiej przekątnej - Od Szczecina do Rzeszowa. Z uwagą przeczytałem wnioski i jestem przekonany, że gdy przy parzeniu zaczniesz używać termometruto kolejne wędzonki będą lepsze.Sprawa "słoności" to sprawa indywidualna. Po próbach i błędach mój sposób to 75 dkg peklosoli otoczkowanej od Mira na 10 litrów wody.Powodzenia!Odyn06 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8845-w%C4%99dzarnia-w%C4%99dzonki-i-inne-przysmaki/#findComment-314297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.