Skocz do zawartości

Boczek wędzony, parzony - Miro.


Rekomendowane odpowiedzi

Wędzić wszystko razem, nie wbijać termometru w mięso, czytam, że wędzonki mają być parzone. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8851-boczek-w%C4%99dzony-parzony-miro/page/3/#findComment-391063
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 56
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

A czy można po zapeklowaniu dzielić mięso? Jeśli stwierdziłem, że jednak karczek na baleron jest duży a chciałbym go przekroić na dwa mniejsze kawałki, to czy wskazane jest go przekroić?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8851-boczek-w%C4%99dzony-parzony-miro/page/3/#findComment-391614
Udostępnij na innych stronach

Pierwsze wędzenia za mną :), boczek wyszedł super, szynka w smaku też taka trochę inna niż ze sklepu taka zwarta ale nie sucha, reszty nie próbowałem czyli baleronu i polędwicy.

 

post-51770-0-61496300-1419257443_thumb.jpg

Edytowane przez chudziak
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8851-boczek-w%C4%99dzony-parzony-miro/page/3/#findComment-392513
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Zdjęcie robione komórką i niestety balans bieli nie trafiony jak do błysku lampy. Zdjęcia obrobiłem i wydaje mi się, że wędzonki nie są aż tak przypieczone bardzo pilnowałem aby nie przekroczyć temperatury, moim zdaniem, to mają wyglądać na swój wyrób a nie jakieś anemiczne sklepowe. :) Pamiętam, że zasada jest taka aby brać pod uwagę wygląd/kolor i może tak dla mnie miały wyglądać wędzonki :) Nie mniej jednak następnym razem wyjmę je trochę bledsze. :) Ogólnie jak na pierwszy raz to jestem zadowolony i moja rodzina też, w smaku były super zwłaszcza baleron i polędwica. I co ważne wczoraj 16 stycznia skończył się baleron jako ostatni i nic się nie popsuło nie było obślizgłe, lub niedobre.

Zdjęcia po lekkiej korekcie balansu bieli i kolorków. Jedno pokazuje mięso przed wędzeniem drugie po. można porównać kolory sa już bardziej naturalne.

 

pierwsze zdjęcie, mięso po wyjęciu z zalewy i opłukaniu ocieka

post-51770-0-25779000-1421494299_thumb.jpg

 

drugie zdjęcie już po uwędzeniu produktu

post-51770-0-08874300-1421494498_thumb.jpg

 

pozdr.

Mariusz.

Edytowane przez zenza
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8851-boczek-w%C4%99dzony-parzony-miro/page/3/#findComment-397589
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.