Skocz do zawartości

Przeliczamy stopnie Baume (Be) - przypomnienie


Rekomendowane odpowiedzi

Jak już zapewne Państwo zauważyli, sporo naszych przepisów (szczególnie tych z lat 50 i 60-tych) zawiera w swej treści, w części dotyczącej peklowania, określenia stężeń solanek w stopniach Be (Baume). Chciałbym przypomnieć Wam co to za jednostka i jak bardzo łatwo się nią posługiwać.

Jeden stopień Be (Baume) odpowiada zawartości 10 g soli (NaCl) w jednym litrze wody. 

W związku z tym, że obecnie szeroko stosowana peklosól zawiera jedynie ułamek procenta azotynu (nitrytu), a pozostałą część stanowi sól, możemy przyjąć że:

jeden stopień Be (Baume) odpowiada zawartości 10 g peklosoli w jednym litrze wody.

Takie rozwiązanie bardzo ułatwi nam obliczenie wymaganych stężeń solanek, w zależności od czasu peklowania, rodzaju i przeznaczenia peklowanego mięsa itp.

Jeśli przykładowo będziemy chcieli uzyskać solankę do peklowania polędwiczek wieprzowych o stężeniu soli wielkości 7 st. Be, to łatwo obliczymy, że zawartość procentowa peklosoli w naszej zalewie powinna wynosić ok. 7%, czyli należy wymieszać 0,70 kg peklosoli w 10 litrach wody.

Dla ułatwienia obliczeń, tabela:

 

post-39694-0-60776000-1386954499_thumb.jpg

 

Tutaj jeszcze pomoc w postaci tabeli opracowanej przez Dziadka:

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8953-jak-wyliczyc-procentowa-zawartosc-solanki-npdo-ryby-13/?p=316704

 

Jeśli jesteśmy już przy stężeniach solanek peklujących, powinni Państwo wiedzieć, iż podczas peklowania solanka traci średnio ok. 20% zawartej w niej peklosoli. Okres przedświąteczny jest okresem bardzo "gorącym" dla zadymiacza i niekiedy wykonuje kilka partii wędzonek. Warto pokusić się o wykonanie w takim przypadku tzw, regeneracji solanki pozostałej po pierwszym peklowaniu, gdyż jest bardzo wartościowa i bogata w spore ilości substancji, które pozostały po poprzednio peklowanej partii mięsa. Jeśli dysponują Państwo solomierzem, to sprawa jest banalnie prosta; wystarczy zmierzyć stężenie, i dosypywać peklosól do uzyskania wymaganego przepisem.

Gorzej, jeśli solomierza nie mamy. Pomocną okaże się wtedy tabela przeliczeniowa, która poniżej zamieszczam.

Uwaga:

Tabela odnosi się do objętości solanki wyrażonej wielkością 1 m3 , dlatego obliczając stężenie dla naszych potrzeb (wielkość 10 l), przesuwamy przecinek o dwa miejsca w lewo.

 

post-39694-0-67927800-1386955406_thumb.jpg

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9071-przeliczamy-stopnie-baume-be-przypomnienie/
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.