grzes855 Opublikowano 24 Lipca 2005 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Lipca 2005 Szyneczka mielona drobiowo-wieprzowaZ całego kurczaka o wadze 1,6kg wyszło po obraniu75 dkg mięs + 15dkg skórkido tego35dkg mieso wieprzowe gulaszowe wcale nie super rewelacyjnePeklowanie: proporcjonalnie peklosól około 22g/kg mięsałyżeczka cukru (zwykły) 1/3 łyżeczki pieprzu swieżo zmielonego i 3 małe zabki czosnku(około 1cm), mięsa peklowane oddzielnie w lodówce przez 24h.Mięso drobiowe: piersi krojone na kostke około 1,5cm także to z udek ale to czyste bez scięgień i przerostów pokrojone na kostki, mięso wieprzowe+ scinki z miesa drobiowego i skórka przemielona 1x na maszynce z sitkiem 2-3mm, połaczyc miesa w misce dodajemy świeżo utartej gałki muszkatułowej( dodaję tylko taką bo mielona z torebki nie ma takiego aromatu) około 1/3 kulki, 1 łyżeczkę przyprawy Maggi,pieprzu do smaku i około 150ml wody dodawanej w trakcie wyrabiania, wyrabiamy dosyć dobrze wmiare potrzeby dodajac wody próbujemy smak ewentualnie dodajemy odrobine soli masa musi być wyrażnie słonawa. wyrobiona masę dzielimy na połowę i 1 część ładujemy do woreczka w szynkowarze mocno ubijając zakładamy talerzyk i sprężynę i do lodówki na około 6h. jeżeli ktos ma 2 szynkowary to robimy obie porcje jednocześnie(chodzi mi o zmniejszenie docisku sprężyny dlatego załadowałem tylko 1/2 szynkowara)Parzenie: Do garnka wlewamy odpowiednią ilość wody tak aby sięgała 1-2cm powyżej masy mięsnej w szynkowarze (nie wlewam wody do szynkowara), wodę zagrzewam do temperatury około 80-82 stopnie celsjusza i wkładam do wody szynkowar, jednoczesnie skręcając do minimum palnik tak aby utrzymac temperaturę 70 -75 stopni przez około 2 h. po tym szybkie chłodzenie w wodzie i odstawiamy na noc do wytęgnięciaDegustacja wypadła wspaniale szyneczka jest aromatyczna, bardzo zwiezła mimo to wyjatkowo delikatna polecam Przepis ten to suma doswiadczeń forumowiczów naszego forum efekt jest wspaniały tylko www.wendlinydomowe.pl mogą pomóc przy tworzeniu czegoś tak wspaniałego dla podniebieniahttp://img329.imageshack.us/my.php?image=obraz00113ji.jpghttp://img312.imageshack.us/my.php?image=obraz00216fs.jpg www.wedlinydomowe.pl to sposób na dobre i tańsze wedliny dla całej rodziny Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/91-szynka-drobiowo-wieprzowa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 13 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 13 Czerwca 2011 Szperając na forum , znalazlem taki przepis na mielonke drobiowo/wieprzową.. Czy ktos robil ją , korzystajac z tego przepisu ?? Albo podobna ?? Ten przepis pozostal bez zadnej odpowiedzi , a szkoda , bo ladnie wyglada gotowy produkt.. pozdro :-) Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/91-szynka-drobiowo-wieprzowa/#findComment-163058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.