Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Szyneczka mielona drobiowo-wieprzowa

Z całego kurczaka o wadze 1,6kg wyszło po obraniu

75 dkg mięs + 15dkg skórki

do tego

35dkg mieso wieprzowe gulaszowe wcale nie super rewelacyjne

Peklowanie: proporcjonalnie peklosól około 22g/kg mięsa

łyżeczka cukru (zwykły) 1/3 łyżeczki pieprzu swieżo zmielonego i 3 małe zabki czosnku(około 1cm), mięsa peklowane oddzielnie w lodówce przez 24h.

Mięso drobiowe: piersi krojone na kostke około 1,5cm także to z udek ale to czyste bez scięgień i przerostów pokrojone na kostki, mięso wieprzowe+ scinki z miesa drobiowego i skórka przemielona 1x na maszynce z sitkiem 2-3mm, połaczyc miesa w misce dodajemy świeżo utartej gałki muszkatułowej( dodaję tylko taką bo mielona z torebki nie ma takiego aromatu) około 1/3 kulki, 1 łyżeczkę przyprawy Maggi,pieprzu do smaku i około 150ml wody dodawanej w trakcie wyrabiania, wyrabiamy dosyć dobrze wmiare potrzeby dodajac wody próbujemy smak ewentualnie dodajemy odrobine soli masa musi być wyrażnie słonawa. wyrobiona masę dzielimy na połowę i 1 część ładujemy do woreczka w szynkowarze mocno ubijając zakładamy talerzyk i sprężynę i do lodówki na około 6h. jeżeli ktos ma 2 szynkowary to robimy obie porcje jednocześnie(chodzi mi o zmniejszenie docisku sprężyny dlatego załadowałem tylko 1/2 szynkowara)

Parzenie: Do garnka wlewamy odpowiednią ilość wody tak aby sięgała 1-2cm powyżej masy mięsnej w szynkowarze (nie wlewam wody do szynkowara), wodę zagrzewam do temperatury około 80-82 stopnie celsjusza i wkładam do wody szynkowar, jednoczesnie skręcając do minimum palnik tak aby utrzymac temperaturę 70 -75 stopni przez około

2 h. po tym szybkie chłodzenie w wodzie i odstawiamy na noc do wytęgnięcia

Degustacja wypadła wspaniale szyneczka jest aromatyczna, bardzo zwiezła mimo to wyjatkowo delikatna polecam

Przepis ten to suma doswiadczeń forumowiczów naszego forum efekt jest wspaniały tylko www.wendlinydomowe.pl mogą pomóc przy tworzeniu czegoś tak wspaniałego dla podniebienia

http://img329.imageshack.us/my.php?image=obraz00113ji.jpg

http://img312.imageshack.us/my.php?image=obraz00216fs.jpg

 

www.wedlinydomowe.pl to sposób na dobre i tańsze wedliny dla całej rodziny

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/91-szynka-drobiowo-wieprzowa/
Udostępnij na innych stronach

  • 5 lat później...

Szperając na forum , znalazlem taki przepis na mielonke drobiowo/wieprzową..

 

Czy ktos robil ją , korzystajac z tego przepisu ?? Albo podobna ??

 

Ten przepis pozostal bez zadnej odpowiedzi , a szkoda , bo ladnie wyglada gotowy produkt..

 

pozdro :-)

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/91-szynka-drobiowo-wieprzowa/#findComment-163058
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.