morfeusz300 Opublikowano 5 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 5 Czerwca 2014 Ale smaka zrobiłeś!!!Dobrze wygląda,kawałki mięska i smalczyk????????????do tego ogórek kiszony ???????? Niech dym będzie z nami..... Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/2/#findComment-356325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomas_gosport Opublikowano 5 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 5 Czerwca 2014 Jak robiłeś sam to wiesz o czym mowa, jak nieee to zrób koniecznie. Serio palce lizać, przypominają się czasy biwakowania. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8546-moja-pierwsza-wedzarnia-by-tomas-gosport/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/2/#findComment-356331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 6 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 6 Czerwca 2014 Zrobiona według własnej receptury. Mięso peklowane 48h. Tomek podrzuć przepis. Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/2/#findComment-356387 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 6 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 6 Czerwca 2014 Trzeba przyznac ,ze wyrób ok.Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/2/#findComment-356407 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomas_gosport Opublikowano 6 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 6 Czerwca 2014 Tomek podrzuć przepis. Ogólnie przepis to zlepek elementów ze wszystkich przepisów jakie znalazłem. Mięso z łopatki krojone w kostkę 2x2, 3x3cm peklowane 48h z użyciem 17g peklosoli/kg mięsa. Przyprawy: pieprz czarny 1,5g/kg lub wedle uznania, czosnek w proszku płaska łyżeczka na ok 3kg mięsa, 2 łyżeczki majeranku (myślę, że 3 łyżeczki były by ok). 1/3 mięsa zmielona na sitku 6mm, reszta w całości. Dokładnie wymieszać z dodatkiem 10% wody (zawsze mam problem z mieszaniem---->tak mi się nie chce ). Nakładać do słoików do max 75% nie ubijając zbytnio, na dno słoika dodałem po płaskiej łyżeczce żelatyny. Wyrównać górę i dodać smalcu w zależności od upodobań (ja dałem łyżkę i zdecydowanie za mało go jest, a słoiki mają 500ml). Pasteryzować 2h od zagotowania wody pierwszego dnia, 1h drugiego, 1,5h w piekarniku 3-go dnia w temp 125*C TYLKO Z DOLNĄ GRZAŁKĄ. Pamiętajcie, żeby od początku do końca czuwać samemu nad całym procesem produkcji . Ostatni etap pasteryzacji przekazałem w ręce żony i co??? Hmmm, ciężko było odkręcić słoik. Tak, tak zgrzane pokrywki. Generalnie smak jak z puszki na biwaku z tym, że wiadomo co w środku . Konsystencja zwarta, wszystko trzyma się kupy, w przekroju elementy tłuszczyku, włókna mięsni i galaretka. Słoność dla mnie odpowiednia.Następnym razem wprowadzę jedną zmianę, ugotuję skórę z mięsa w małej ilości wody i dodam wywar zamiast wody. smacznego Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8546-moja-pierwsza-wedzarnia-by-tomas-gosport/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/2/#findComment-356411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 8 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 8 Czerwca 2014 No cóż. Jeśli idzie o produkcje to faktycznie nic nadzwyczajnego. Fajnie wygląda pewnie jeszcze lepiej smakuje. Powiedz. Piszesz że konsystencja zwarta. Da się smarować?Robiłem juz trochę słoików, ostatnio z przepisów Dziadka i generalnie mięso surowe wkładane do słoika jest twardawe, mięso wcześniej obrabiane termicznie bardziej smarowne. Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/2/#findComment-356686 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomas_gosport Opublikowano 8 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 8 Czerwca 2014 Smarować się nie da Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8546-moja-pierwsza-wedzarnia-by-tomas-gosport/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/2/#findComment-356701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomas_gosport Opublikowano 14 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 14 Czerwca 2014 Sobotni wieczór, drink, wypadałoby zamówić take away'a. Hmmm, z pomocą córki udało nam się zrobić coś o wiele lepszego. Cienkie ciasto to jest to !!! Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8546-moja-pierwsza-wedzarnia-by-tomas-gosport/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/2/#findComment-357846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 14 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 14 Czerwca 2014 ???????????? Niech dym będzie z nami..... Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/2/#findComment-357847 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomas_gosport Opublikowano 19 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 19 Czerwca 2014 Dzisiaj zapeklowałem 1,5kg łopatki, 1kg mostku wołowego i zasoliłem 0,5kg słoniny. Oczywiście powstanie z tego 'słoikowy przysmak'. Średnia konsumpcji wynosi 1 słoik/dzień . Lepiej zrobić troszkę więcej niż wznawiać produkcję co kilka dni.Zdjęcia wkrótce.Pozdrawiam Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8546-moja-pierwsza-wedzarnia-by-tomas-gosport/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/2/#findComment-358533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomas_gosport Opublikowano 23 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 23 Czerwca 2014 No i jest, kolejna partia. Niestety nie zdążyłem zrobić foty. Co mogę napisać to, że z wołowiną można smarować . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8546-moja-pierwsza-wedzarnia-by-tomas-gosport/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/2/#findComment-358792 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomas_gosport Opublikowano 15 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 15 Lipca 2014 Zrobione 6,5kg kiełbaski. Osadza się w lodówce do jutrzejszego wędzenia. http://photos.nasza-klasa.pl/52935425/251/other/std/27008dd072.jpeg A tak w przekroju po sparzeniu reszty co się nie zmieściła w lodówce: http://photos.nasza-klasa.pl/52935425/250/other/std/bd60cc53f2.jpeg Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8546-moja-pierwsza-wedzarnia-by-tomas-gosport/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/2/#findComment-361691 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 15 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 15 Lipca 2014 A jaka to będzie kiełbasa? Widzę, że tak jak ja lubisz Jalapenio. Ostatnio w marketach w Polsce można dostać świeże, więc robię przekąski na ciepło z nich. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/2/#findComment-361700 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomas_gosport Opublikowano 15 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 15 Lipca 2014 (edytowane) Przepis na chłopską tylko zmodyfikowane peklowanie. Peklowane 24h, jako, że praca nie pozwala przeprowadzić jednego ciągu.PS. U nas w UK puszka papryczek 1kg/1funt , czyli ok 5zł. Ja mam zapas 4-5kg w schowku . Znajomy ma kebab, i u niego czasami zamawiam worek 3kg/5 funta.pozdrawiam Edytowane 15 Lipca 2014 przez tomas_gosport Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8546-moja-pierwsza-wedzarnia-by-tomas-gosport/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/2/#findComment-361703 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazior83 Opublikowano 15 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 15 Lipca 2014 Też osadzam w lodówce dobry patent Ja zawsze resztkę z nadziewarki daję na patelkę i kosztuje, bo na parzenie mi szkoda Cytuj Piwo jest dobre ale piwa są lepsze MOJE MASZKETY ---> https://www.facebook.com/pages/Kaziorowe-maszkety/107837452882778Pozdrawiom Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/2/#findComment-361704 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomas_gosport Opublikowano 15 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 15 Lipca 2014 resztka z nadziewarki dla pieska poszła z patelni. A co tam niech ma . A parzone bo żona chciała szybko kolację zjeść . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8546-moja-pierwsza-wedzarnia-by-tomas-gosport/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/2/#findComment-361707 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 16 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 16 Lipca 2014 ladna kielbaska :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/2/#findComment-361730 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 16 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 16 Lipca 2014 Parzona pychotka;)) Niech dym będzie z nami.. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/2/#findComment-361737 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomas_gosport Opublikowano 16 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 16 Lipca 2014 No i po krzyku . http://photos.nasza-klasa.pl/52935425/254/other/std/8d7e4f1247.jpeg Gdzieś tam kiełbasa z tyłu widoczna: http://photos.nasza-klasa.pl/52935425/253/other/std/77536ddfe9.jpeg Palenisko w trakcie: http://photos.nasza-klasa.pl/52935425/252/other/std/2206eb21e4.jpeg W palenisku najlepsze to, że umyłem auto i pojechałem po kebaba bez zamartwiania się co będzie z kiełbasą Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8546-moja-pierwsza-wedzarnia-by-tomas-gosport/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/2/#findComment-361882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 17 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 17 Lipca 2014 Kiełbaski super;)bo tak się ma palić bez problemowo:) Niech dym będzie z nami.. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/2/#findComment-361933 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 22 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 22 Lipca 2014 Ja pierdykam Co za kolorek!! O smak nawet nie pytam. Ja jutro nastawiam na peklowanie mięsko właśnie na chłopską. Też bym chciał uzyskać taki kolorek. Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/2/#findComment-362818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomas_gosport Opublikowano 20 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 20 Września 2014 (edytowane) Witam ponownie po dłuższej przerwie. Po raz kolejny nadszedł czas na konserwę słoikową. Wsad to około 2.5kg łopatki. Mięso peklowane 48h, 3/4 mielone szarpakiem, 1/4 w kawałkach max 2x2cm. Przyprawy użyte do produkcji: -sól 50/peklosól 50 18g/kg mięsa-pieprz czarny grubo mielony 1.5g/kg-majeranek mielony 1.5g/kg-kolendra mielona 1g/kg-czosnek 1g/kg-czubata łyżka prażonej cebuli-płaska łyżeczka żelatyny-łyżka smalcu Oto efekty:http://photos.nasza-klasa.pl/52935425/267/other/std/1e891d14e7.jpeghttp://photos.nasza-klasa.pl/52935425/266/other/std/aaaa492cb7.jpeghttp://photos.nasza-klasa.pl/52935425/265/other/std/3f6b7017cc.jpeghttp://photos.nasza-klasa.pl/52935425/273/other/std/4b8f76de8f.jpeghttp://photos.nasza-klasa.pl/52935425/274/other/std/5be1020a07.jpeghttp://photos.nasza-klasa.pl/52935425/272/other/std/a4c76ada3e.jpeghttp://photos.nasza-klasa.pl/52935425/271/other/std/0f3aa08d1b.jpeghttp://photos.nasza-klasa.pl/52935425/268/other/std/dc202cea65.jpeg Żona mówiła, że warto było czekać na śniadanie do 13-stej . Dodała też że to nie kanapka z konserwą, tylko konserwa z chlebem (1 słoik na 2 kanapki)Szkoda, że tak mało słoików z PL przywiozłem, tzn wyszło więcej niż na zdjęciu ale w kadr by nie weszły. W najbliższej przyszłości budowa 3 małych szynkowarów.Pozdrawiam Edytowane 20 Września 2014 przez tomas_gosport Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8546-moja-pierwsza-wedzarnia-by-tomas-gosport/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/2/#findComment-371920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szostek Opublikowano 20 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 20 Września 2014 (edytowane) tomas_gosport Super takie lubię !!! Mam pytanie czy wody dodawałeś ? Edytowane 20 Września 2014 przez Szostek Cytuj Pozdrawiam Piotr !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/2/#findComment-371922 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 20 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 20 Września 2014 Poczekej proma zabukuję i zara będe;)Piękna aż ślinka leci.. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/2/#findComment-371925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomas_gosport Opublikowano 20 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 20 Września 2014 Mam pytanie czy wody dodawałeś ? Właśnie zapomniałem dopisać post wcześniej a już edytować nie mogę. Wody dodałem w postaci lodu i mieszałem aż do momentu całkowitego rozpuszczenia w ilości pełnej garści, około 1,5 szklanki. Poczekej proma zabukuję i zara będe Coś trzeba pomyśleć, jakiś krótki urlop 2-3 dni czy w UK czy w IRL. pozdr Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8546-moja-pierwsza-wedzarnia-by-tomas-gosport/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/2/#findComment-371926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.