Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ale smaka zrobiłeś!!!Dobrze wygląda,kawałki mięska i smalczyk????????????do tego ogórek kiszony ????????

 

Niech dym będzie z nami.....

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/2/#findComment-356325
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 139
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Jak robiłeś sam to wiesz o czym mowa, jak nieee to zrób koniecznie. Serio palce lizać, przypominają się czasy biwakowania. ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/2/#findComment-356331
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tomek podrzuć przepis.

Ogólnie przepis to zlepek elementów ze wszystkich przepisów jakie znalazłem. Mięso z łopatki krojone w kostkę 2x2, 3x3cm peklowane 48h z użyciem 17g peklosoli/kg mięsa. Przyprawy: pieprz czarny 1,5g/kg lub wedle uznania, czosnek w proszku płaska łyżeczka na ok 3kg mięsa, 2 łyżeczki majeranku (myślę, że 3 łyżeczki były by ok). 1/3 mięsa zmielona na sitku 6mm, reszta w całości. Dokładnie wymieszać z dodatkiem 10% wody (zawsze mam problem z mieszaniem---->tak mi się nie chce :facepalm: ). Nakładać do słoików do max 75% nie ubijając zbytnio, na dno słoika dodałem po płaskiej łyżeczce żelatyny. Wyrównać górę i dodać smalcu w zależności od upodobań (ja dałem łyżkę i zdecydowanie za mało go jest, a słoiki mają 500ml). Pasteryzować 2h od zagotowania wody pierwszego dnia, 1h drugiego, 1,5h w piekarniku 3-go dnia w temp 125*C TYLKO Z DOLNĄ GRZAŁKĄ. Pamiętajcie, żeby od początku do końca czuwać samemu nad całym procesem produkcji :D . Ostatni etap pasteryzacji przekazałem w ręce żony i co??? Hmmm, ciężko było odkręcić słoik. Tak, tak zgrzane pokrywki. :facepalm:

Generalnie smak jak z puszki na biwaku z tym, że wiadomo co w środku :thumbsup:. Konsystencja zwarta, wszystko trzyma się kupy, w przekroju elementy tłuszczyku, włókna mięsni i galaretka. Słoność dla mnie odpowiednia.

Następnym razem wprowadzę jedną zmianę, ugotuję skórę z mięsa w małej ilości wody i dodam wywar zamiast wody.

 

 

smacznego

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/2/#findComment-356411
Udostępnij na innych stronach

No cóż. Jeśli idzie o produkcje to faktycznie nic nadzwyczajnego. Fajnie wygląda pewnie jeszcze lepiej smakuje. Powiedz. Piszesz że konsystencja zwarta. Da się smarować?

Robiłem juz trochę słoików, ostatnio z przepisów Dziadka i generalnie mięso surowe wkładane do słoika jest twardawe, mięso wcześniej obrabiane termicznie bardziej smarowne.

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/2/#findComment-356686
Udostępnij na innych stronach

Sobotni wieczór, drink, wypadałoby zamówić take away'a. Hmmm, z pomocą córki udało nam się zrobić coś o wiele lepszego. Cienkie ciasto to jest to !!!

 

post-59498-0-56590400-1402778227_thumb.jpg

post-59498-0-45131700-1402778256_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/2/#findComment-357846
Udostępnij na innych stronach

????????????

 

Niech dym będzie z nami.....

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/2/#findComment-357847
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj zapeklowałem 1,5kg łopatki, 1kg mostku wołowego i zasoliłem 0,5kg słoniny. Oczywiście powstanie z tego 'słoikowy przysmak'. Średnia konsumpcji wynosi 1 słoik/dzień  :D . Lepiej zrobić troszkę więcej niż wznawiać produkcję co kilka dni.

Zdjęcia wkrótce.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/2/#findComment-358533
Udostępnij na innych stronach

No i jest, kolejna partia. Niestety nie zdążyłem zrobić foty. Co mogę napisać to, że z wołowiną można smarować :thumbsup: .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/2/#findComment-358792
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Zrobione 6,5kg kiełbaski. Osadza się w lodówce do jutrzejszego wędzenia.

 

http://photos.nasza-klasa.pl/52935425/251/other/std/27008dd072.jpeg

 

 

A tak w przekroju po sparzeniu reszty co się nie zmieściła w lodówce:

 

http://photos.nasza-klasa.pl/52935425/250/other/std/bd60cc53f2.jpeg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/2/#findComment-361691
Udostępnij na innych stronach

Przepis na chłopską tylko zmodyfikowane peklowanie. Peklowane 24h, jako, że praca nie pozwala przeprowadzić jednego ciągu.

PS. U nas w UK puszka papryczek 1kg/1funt  :thumbsup: , czyli ok 5zł. Ja mam zapas 4-5kg w schowku  :D . Znajomy ma kebab, i u niego czasami zamawiam worek 3kg/5 funta.

pozdrawiam

Edytowane przez tomas_gosport
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/2/#findComment-361703
Udostępnij na innych stronach

Też osadzam w lodówce dobry patent  :tongue:  ;)

Ja zawsze resztkę z nadziewarki daję na patelkę i kosztuje, bo na parzenie mi szkoda  :D

Piwo jest dobre ale piwa są lepsze  :D  :devil:

MOJE MASZKETY ---> https://www.facebook.com/pages/Kaziorowe-maszkety/107837452882778

Pozdrawiom 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/2/#findComment-361704
Udostępnij na innych stronach

resztka z nadziewarki dla pieska poszła z patelni. A co tam niech ma :D . A parzone bo żona chciała szybko kolację zjeść :facepalm: .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/2/#findComment-361707
Udostępnij na innych stronach

No i po krzyku :D .

 

http://photos.nasza-klasa.pl/52935425/254/other/std/8d7e4f1247.jpeg

 

Gdzieś tam kiełbasa z tyłu widoczna:

 

http://photos.nasza-klasa.pl/52935425/253/other/std/77536ddfe9.jpeg

 

Palenisko w trakcie:

 

http://photos.nasza-klasa.pl/52935425/252/other/std/2206eb21e4.jpeg

 

W palenisku najlepsze to, że umyłem auto i pojechałem po kebaba bez zamartwiania się co będzie z kiełbasą :clap:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/2/#findComment-361882
Udostępnij na innych stronach

Kiełbaski super;)bo tak się ma palić bez problemowo:)

 

Niech dym będzie z nami..

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/2/#findComment-361933
Udostępnij na innych stronach

Ja pierdykam :clap: Co za kolorek!! O smak nawet nie pytam. 

Ja jutro nastawiam na peklowanie mięsko właśnie na chłopską. Też bym chciał uzyskać taki kolorek. 

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/2/#findComment-362818
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam ponownie po dłuższej przerwie. Po raz kolejny nadszedł czas na konserwę słoikową. Wsad to około 2.5kg łopatki. Mięso peklowane 48h, 3/4 mielone szarpakiem, 1/4 w kawałkach max 2x2cm.

 

Przyprawy użyte do produkcji:

 

-sól 50/peklosól 50 18g/kg mięsa

-pieprz czarny grubo mielony 1.5g/kg

-majeranek mielony 1.5g/kg

-kolendra mielona 1g/kg

-czosnek 1g/kg

-czubata łyżka prażonej cebuli

-płaska łyżeczka żelatyny

-łyżka smalcu

 

Oto efekty:http://photos.nasza-klasa.pl/52935425/267/other/std/1e891d14e7.jpeg

http://photos.nasza-klasa.pl/52935425/266/other/std/aaaa492cb7.jpeg

http://photos.nasza-klasa.pl/52935425/265/other/std/3f6b7017cc.jpeg

http://photos.nasza-klasa.pl/52935425/273/other/std/4b8f76de8f.jpeg

http://photos.nasza-klasa.pl/52935425/274/other/std/5be1020a07.jpeg

http://photos.nasza-klasa.pl/52935425/272/other/std/a4c76ada3e.jpeg

http://photos.nasza-klasa.pl/52935425/271/other/std/0f3aa08d1b.jpeg

http://photos.nasza-klasa.pl/52935425/268/other/std/dc202cea65.jpeg

 

Żona mówiła, że warto było czekać na śniadanie do 13-stej :D . Dodała też że to nie kanapka z konserwą, tylko konserwa z chlebem :facepalm: (1 słoik na 2 kanapki)

Szkoda, że tak mało słoików z PL przywiozłem, tzn wyszło więcej niż na zdjęciu ale w kadr by nie weszły. W najbliższej przyszłości budowa 3 małych szynkowarów.

Pozdrawiam

Edytowane przez tomas_gosport
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/2/#findComment-371920
Udostępnij na innych stronach

tomas_gosport

 

Super takie lubię !!! 

Mam pytanie czy wody dodawałeś ?

Edytowane przez Szostek
Pozdrawiam Piotr !!!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/2/#findComment-371922
Udostępnij na innych stronach

Poczekej proma zabukuję i zara będe;)Piękna aż ślinka leci..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/2/#findComment-371925
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mam pytanie czy wody dodawałeś ?

Właśnie zapomniałem dopisać post wcześniej a już edytować nie mogę. Wody dodałem w postaci lodu i mieszałem aż do momentu całkowitego rozpuszczenia w ilości pełnej garści, około 1,5 szklanki.

 

 

Poczekej proma zabukuję i zara będe

Coś trzeba pomyśleć, jakiś krótki urlop 2-3 dni czy w UK czy w IRL.

 

pozdr

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9117-moje-wyroby-tomas_gosport/page/2/#findComment-371926
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.