Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wędzonki i kiełbasa są smakowite, za wyjątkiem baleronu. Baleron wygląda ładnie, ale jest bez smaku i gumowaty (parzony był najdłużej). Może to kwestia mięsa? Kupowałem w różnych sklepach. Nie domagam się odpowiedzi, ale gdyby Komuś z Państwa coś przyszło do głowy ...

Romk
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9124-romk-czasem-co%C5%9B-robi/#findComment-322916
Udostępnij na innych stronach

napisz coś więcej jak to robiłeś

jak peklowałeś , jak nastrzykiwałeś, jak wędziłeś, jak parzyłeś -  napisałeś efekt końcowy  ale etapy pośrednie dają wiedzę o procesie - bez  tego ni  jak nie się nic wywnioskować

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9124-romk-czasem-co%C5%9B-robi/#findComment-322929
Udostępnij na innych stronach

Baleron wygląda ładnie, ale jest bez smaku i gumowaty (parzony był najdłużej).

Witam ,

 

ten baleron wygląda na nie doparzony , co do przyczyny braku odpowiedniego smaku się nie wypowiadam bo tego z foty nie da się wywnioskować.

Jeżeli parzyłeś długo wraz z pozostałymi to po pierwsze bym sprawdził termometr.

Jeżeli parzyłeś na czas bez termometru to musiała być za niska temp, parzenia bo boczek w środku również ma niedoparzone kółko.

Wizualnie bez zarzutu , "dopieść" parzenie i powinno być super.

 

pozdrawiam

Edytowane przez jpionka
Źle czyni , Kto nic nie czyni
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9124-romk-czasem-co%C5%9B-robi/#findComment-322941
Udostępnij na innych stronach

napisz coś więcej jak to robiłeś

jak peklowałeś , jak nastrzykiwałeś, jak wędziłeś, jak parzyłeś -  napisałeś efekt końcowy  ale etapy pośrednie dają wiedzę o procesie - bez  tego ni  jak nie się nic wywnioskować

Dzięki Artur, podaję etapy:peklowanie zalewowe, bez nastrzyków,  13 dni; opłukanie zimną wodą i sznurowanie 15 godzin przed wędzeniem; obsuszanie przez noc w temperaturze pokojowej. Wędzenie  50 stopni przez 4 godziny (buk, olcha). Parzenie pod kontrolą termometru wg zasady 10 minut na każdy centymetr średnicy, w temperaturze około 75 stopni.

Polędwice i szynki robione jak wyżej są ok,

Dziękuję Artur  za życzliwy post.

Romk
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9124-romk-czasem-co%C5%9B-robi/#findComment-323340
Udostępnij na innych stronach

Witaj romk

 

 

Parzenie pod kontrolą termometru wg zasady 10 minut na każdy centymetr średnicy, w temperaturze około 75 stopni.

 

wg. mnie ta zasada dotyczy wyrobów w osłonkach barierowych.

 

Proponuję kupić drugi termometr i parzyć do temp. w środku wyrobu.

Pozdrawiam i dużo zdrówka życzę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9124-romk-czasem-co%C5%9B-robi/#findComment-323344
Udostępnij na innych stronach

Faktycznie można dostrzec że przy zewnętrznej części zarówno boczek jak i baleron mają inny kolor czyli niedoparzone. Ważne też jest czy parzenie odbyło się jeszcze na ciepłych wędzonkach wyjętych z wędzarni, czy na już schłodzonych, dlatego najlepszym rozwiązaniem jest termometr w środku mięśnia.

Kiełbasa wygląda najsmakowiciej, a może to dlatego że ja się przymierzam do zrobienia mojej pierwszej :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9124-romk-czasem-co%C5%9B-robi/#findComment-323348
Udostępnij na innych stronach

 

romk więc tak :

opisujemy paklowanie albo wg. tabeli : Dziadka, Szczepana,  Własna - jeżeli własna to podajemy ilość soli, peklosoli, ilość nastrzyku. - to mówi nam o słoności :) tyle gwoli wyjaśnienia - I to jest tylko jako sugestia bo do słoności się nie czepiamy.

Baleron jest ciężkim mięsem do obróbki, zresztą każde  trzeba robić wg. zasad bo albo wyjdą wióry albo "ciągutek" albo takie nicowate

Jak parzysz i to obojętnie co czy to mięso czy kiełbasy czy boczki (każde ma inną grubość) to najwygodniej do gara z wodą wstawić termometr a w sam środeczek mięśnia lub w batonu wbić termometr bagnetowy  np taki http://www.wyroby-domowe.pl/termometr-parzenia-p-520.html.

Jeżeli mamy różnej wielkości mięśnie to ja wbijam w najmniejszy i mierzę, jak już ten malutki ma dobrą temp to wyciągam i wbijam w następny najmniejszy i tak do końca.

Temperatura dobrze by była w granicach 72-78*C - daje to powolny proces parzenia i najlepsze efekty.

Na forum są fotki na których pokazane są gary w których jest termometr w wodzie i drugi wbity w mięsko - tak to powinno wyglądać.

Parzenie na czas jest dobre ale mało precyzyjne - tak mogą robić zawodowcy - czemu - a temu, że mięsko większe inaczej dłużej, mniejsze inaczej, płaskie (boczek) inaczej, temperatura wody, wahania temperatury i takie drobiazgi - to wszystko ma wpływ na efekt końcowy.

  Proponuje doinwestować w sprzęt domowy i zakupić taki termometr a wtedy zostaje minimalny margines błędu.

Jak już będziesz miał 2 termometry to dla testu zrób białą szynkę (szynka parzona nie wędzona) - szyneczka bardzo przednia w smaku a testy to nauka, która zaowocuje w przyszłości pięknymi i smacznymi wyrobami.

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9124-romk-czasem-co%C5%9B-robi/#findComment-323354
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Witajcie,

Wielkanoc 2015 faza 1:

Nadziałem kilkanaście mb kabanosów (pierwsze podejście do tego tematu)

post-44393-0-76242000-1427651073_thumb.jpg

Osadzanie w garażu jutro wędzenie. Dodatkowo parę polędwiczek peklowanych na sucho

post-44393-0-50815000-1427651170_thumb.jpg

Szynki, polędwice i boczki od 10 dni w zalewie poczekają na dym do środy.

Edytowane przez romk
Romk
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9124-romk-czasem-co%C5%9B-robi/#findComment-416830
Udostępnij na innych stronach

Widze Romku, że działasz ostro.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9124-romk-czasem-co%C5%9B-robi/#findComment-417215
Udostępnij na innych stronach

Widze Romku, że działasz ostro.  :)

Tej wiosny poszłem w asortyment: kabanosy, polędwiczki, szynka i boczek wędzone-parzone, polędwice pseudołososiowe, piersi kurzęce oraz polędwica suszona (dojrzewająca?)

Romk
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9124-romk-czasem-co%C5%9B-robi/#findComment-418187
Udostępnij na innych stronach

 

Widze Romku, że działasz ostro.  :)

Tej wiosny poszłem w asortyment: kabanosy, polędwiczki, szynka i boczek wędzone-parzone, polędwice pseudołososiowe, piersi kurzęce oraz polędwica suszona (dojrzewająca?):

 

post-44393-0-98982300-1428144906_thumb.jpg

Romk
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9124-romk-czasem-co%C5%9B-robi/#findComment-418195
Udostępnij na innych stronach

  • 11 miesięcy temu...
  • 5 tygodni później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.