romk Opublikowano 25 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 25 Grudnia 2013 Pozdrawiam Wędzarniczą Brać i Siostroć,To mój świąteczny zestaw standardowy: szynka, polędwica, baleron, boczek i kiełbasa.Pozdrawiam Cytuj Romk Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9124-romk-czasem-co%C5%9B-robi/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jan30 Opublikowano 25 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 25 Grudnia 2013 Bardzo fajny zestaw. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9124-romk-czasem-co%C5%9B-robi/#findComment-322731 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 26 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 26 Grudnia 2013 Maja smaczny wyglad , pozdrawiam i zycze Wesolych Swiat Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9124-romk-czasem-co%C5%9B-robi/#findComment-322828 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romk Opublikowano 26 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 26 Grudnia 2013 Wędzonki i kiełbasa są smakowite, za wyjątkiem baleronu. Baleron wygląda ładnie, ale jest bez smaku i gumowaty (parzony był najdłużej). Może to kwestia mięsa? Kupowałem w różnych sklepach. Nie domagam się odpowiedzi, ale gdyby Komuś z Państwa coś przyszło do głowy ... Cytuj Romk Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9124-romk-czasem-co%C5%9B-robi/#findComment-322916 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 26 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 26 Grudnia 2013 napisz coś więcej jak to robiłeśjak peklowałeś , jak nastrzykiwałeś, jak wędziłeś, jak parzyłeś - napisałeś efekt końcowy ale etapy pośrednie dają wiedzę o procesie - bez tego ni jak nie się nic wywnioskować Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9124-romk-czasem-co%C5%9B-robi/#findComment-322929 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 27 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 27 Grudnia 2013 (edytowane) Baleron wygląda ładnie, ale jest bez smaku i gumowaty (parzony był najdłużej).Witam , ten baleron wygląda na nie doparzony , co do przyczyny braku odpowiedniego smaku się nie wypowiadam bo tego z foty nie da się wywnioskować.Jeżeli parzyłeś długo wraz z pozostałymi to po pierwsze bym sprawdził termometr.Jeżeli parzyłeś na czas bez termometru to musiała być za niska temp, parzenia bo boczek w środku również ma niedoparzone kółko.Wizualnie bez zarzutu , "dopieść" parzenie i powinno być super. pozdrawiam Edytowane 27 Grudnia 2013 przez jpionka Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9124-romk-czasem-co%C5%9B-robi/#findComment-322941 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romk Opublikowano 29 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 29 Grudnia 2013 napisz coś więcej jak to robiłeśjak peklowałeś , jak nastrzykiwałeś, jak wędziłeś, jak parzyłeś - napisałeś efekt końcowy ale etapy pośrednie dają wiedzę o procesie - bez tego ni jak nie się nic wywnioskowaćDzięki Artur, podaję etapy:peklowanie zalewowe, bez nastrzyków, 13 dni; opłukanie zimną wodą i sznurowanie 15 godzin przed wędzeniem; obsuszanie przez noc w temperaturze pokojowej. Wędzenie 50 stopni przez 4 godziny (buk, olcha). Parzenie pod kontrolą termometru wg zasady 10 minut na każdy centymetr średnicy, w temperaturze około 75 stopni.Polędwice i szynki robione jak wyżej są ok,Dziękuję Artur za życzliwy post. Cytuj Romk Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9124-romk-czasem-co%C5%9B-robi/#findComment-323340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
king_lpk Opublikowano 29 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 29 Grudnia 2013 Witaj romk Parzenie pod kontrolą termometru wg zasady 10 minut na każdy centymetr średnicy, w temperaturze około 75 stopni. wg. mnie ta zasada dotyczy wyrobów w osłonkach barierowych. Proponuję kupić drugi termometr i parzyć do temp. w środku wyrobu.Pozdrawiam i dużo zdrówka życzę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9124-romk-czasem-co%C5%9B-robi/#findComment-323344 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hikoo Opublikowano 29 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 29 Grudnia 2013 Faktycznie można dostrzec że przy zewnętrznej części zarówno boczek jak i baleron mają inny kolor czyli niedoparzone. Ważne też jest czy parzenie odbyło się jeszcze na ciepłych wędzonkach wyjętych z wędzarni, czy na już schłodzonych, dlatego najlepszym rozwiązaniem jest termometr w środku mięśnia.Kiełbasa wygląda najsmakowiciej, a może to dlatego że ja się przymierzam do zrobienia mojej pierwszej Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9124-romk-czasem-co%C5%9B-robi/#findComment-323348 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 29 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 29 Grudnia 2013 romk więc tak :opisujemy paklowanie albo wg. tabeli : Dziadka, Szczepana, Własna - jeżeli własna to podajemy ilość soli, peklosoli, ilość nastrzyku. - to mówi nam o słoności tyle gwoli wyjaśnienia - I to jest tylko jako sugestia bo do słoności się nie czepiamy.Baleron jest ciężkim mięsem do obróbki, zresztą każde trzeba robić wg. zasad bo albo wyjdą wióry albo "ciągutek" albo takie nicowateJak parzysz i to obojętnie co czy to mięso czy kiełbasy czy boczki (każde ma inną grubość) to najwygodniej do gara z wodą wstawić termometr a w sam środeczek mięśnia lub w batonu wbić termometr bagnetowy np taki http://www.wyroby-domowe.pl/termometr-parzenia-p-520.html. Jeżeli mamy różnej wielkości mięśnie to ja wbijam w najmniejszy i mierzę, jak już ten malutki ma dobrą temp to wyciągam i wbijam w następny najmniejszy i tak do końca.Temperatura dobrze by była w granicach 72-78*C - daje to powolny proces parzenia i najlepsze efekty.Na forum są fotki na których pokazane są gary w których jest termometr w wodzie i drugi wbity w mięsko - tak to powinno wyglądać.Parzenie na czas jest dobre ale mało precyzyjne - tak mogą robić zawodowcy - czemu - a temu, że mięsko większe inaczej dłużej, mniejsze inaczej, płaskie (boczek) inaczej, temperatura wody, wahania temperatury i takie drobiazgi - to wszystko ma wpływ na efekt końcowy. Proponuje doinwestować w sprzęt domowy i zakupić taki termometr a wtedy zostaje minimalny margines błędu.Jak już będziesz miał 2 termometry to dla testu zrób białą szynkę (szynka parzona nie wędzona) - szyneczka bardzo przednia w smaku a testy to nauka, która zaowocuje w przyszłości pięknymi i smacznymi wyrobami. Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9124-romk-czasem-co%C5%9B-robi/#findComment-323354 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romk Opublikowano 29 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 29 Marca 2015 (edytowane) Witajcie,Wielkanoc 2015 faza 1:Nadziałem kilkanaście mb kabanosów (pierwsze podejście do tego tematu)Osadzanie w garażu jutro wędzenie. Dodatkowo parę polędwiczek peklowanych na suchoSzynki, polędwice i boczki od 10 dni w zalewie poczekają na dym do środy. Edytowane 29 Marca 2015 przez romk Cytuj Romk Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9124-romk-czasem-co%C5%9B-robi/#findComment-416830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 31 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 31 Marca 2015 No to żeś się ujawnił po 2 latach Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9124-romk-czasem-co%C5%9B-robi/#findComment-417194 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 31 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 31 Marca 2015 Widze Romku, że działasz ostro. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9124-romk-czasem-co%C5%9B-robi/#findComment-417215 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romk Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Widze Romku, że działasz ostro. Tej wiosny poszłem w asortyment: kabanosy, polędwiczki, szynka i boczek wędzone-parzone, polędwice pseudołososiowe, piersi kurzęce oraz polędwica suszona (dojrzewająca?) Cytuj Romk Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9124-romk-czasem-co%C5%9B-robi/#findComment-418187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romk Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Widze Romku, że działasz ostro. Tej wiosny poszłem w asortyment: kabanosy, polędwiczki, szynka i boczek wędzone-parzone, polędwice pseudołososiowe, piersi kurzęce oraz polędwica suszona (dojrzewająca?): Cytuj Romk Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9124-romk-czasem-co%C5%9B-robi/#findComment-418195 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romk Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Zestaw w trakcie śniadania: Cytuj Romk Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9124-romk-czasem-co%C5%9B-robi/#findComment-418368 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Zestaw w trakcie śniadania: No to smacznego :D Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9124-romk-czasem-co%C5%9B-robi/#findComment-418371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romk Opublikowano 13 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 13 Marca 2016 Próbka wczorajszego salcesonu Cytuj Romk Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9124-romk-czasem-co%C5%9B-robi/#findComment-484242 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szanta Opublikowano 14 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 14 Marca 2016 Próbka wczorajszego salcesonu Dziwny kolor ma, jak lastryko Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9124-romk-czasem-co%C5%9B-robi/#findComment-484444 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romk Opublikowano 14 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 14 Marca 2016 Próbka wczorajszego salcesonu Dziwny kolor ma, jak lastryko Dlatego plasterkuję go przy pomocy młotowiertarki Cytuj Romk Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9124-romk-czasem-co%C5%9B-robi/#findComment-484613 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romk Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Moje pierwsze węgorze:Wyszły bardzo smakowite. Cytuj Romk Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9124-romk-czasem-co%C5%9B-robi/#findComment-491215 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.