Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Przed chwileczką otrzymałem od Kuby Stawianego wyniki badań przeprowadzonych w jego wędzarniach na kiełbasie z dziczyzny.

Oto list jaki otrzymałem i pliki z wynikami.

 

"Cześć

Zapewne wiele osób interesuje się ostatnimi doniesieniami o zmianie dopuszczalnych zawartości benzopirenów i innych substancji smolistych w wędlinach wprowadzonych przez EU.
W związku z tym prezentujemy wyniki badań kiełbasy z dziczyzny ,którą na okoliczność badań uwędziliśmy w naszej komorze wędzarniczej.

W sprawozdaniu z badań widać jeszcze stare limity tj. 5,0ug/kg benzopirenu i suma wszystkich 30 ug/kg

Limity ,które zaczną obowiązywać od września to odpowiednio:

2 i 12 ug/kg wędzonki
.

Odnośnie samej technologii ,to kiełbasa była suszona ok. 2 godz. i wędzona przez 2 godziny.

Pozdrawiam
Best regards

Jakub Stawiany"

 

Wyniki badań:

 

SKMBT_36314011011450.pdf

 

Urządzenia, w których przeprowadzono próby:

 

Hobby2_pl.pdf

Hobby2a_pl.pdf

KWG-50-E_pl.pdf

KWG-800-PL.pdf

 

A tutaj link do strony Kuby, gdzie macie ofertę wędzarni oraz m.in kutrów do użytku domowego i innych urządzeń.

 

http://www.stawiany.pl

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Dlatego podałem także zdjęcia wędzarni w jakich to było wykonywane. Wędzarnie Hobby mają pod komorą szuflady na zrebki wędzarnicze i proces wędzenia odpowiada praktycznie naszym, tradycyjnym wędzeniom w wędzarniach z dymogeneratorami i grzałkami. W linku do oświadczenia SRiW RP, który podał Kruszynka w innym temacie, poruszany jest temat parametrów temperatur panujących w paleniskach wędzarni tradycyjnych, powyżej których wędzenie staje się niebezpieczne. 

Zresztą, nawet gdyby uzyskane w tradycyjnym wędzeniu wyniki były 12-to krotnie wyższe, co jest raczej niemożliwe przy normalnym, kontrolowanym wędzeniu prowadzonym wg podawanych na forum zasad, i tak jeszcze nie przekroczymy górnego poziomu.  

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

 

 

Zresztą, nawet gdyby uzyskane w tradycyjnym wędzeniu wyniki były 12-to krotnie wyższe, co jest raczej niemożliwe przy normalnym, kontrolowanym wędzeniu prowadzonym wg podawanych na forum zasad, i tak jeszcze nie przekroczymy górnego poziomu.
Dotyczy  małych ilości i kontrolowanych, wędzarnie jak nasze i do kilkudziesięciu kilo,  Natomiast podczas wędzenia na skalę przemysłową dużej ilości przy ograniczonym czasie i cieciu kosztów wyniki są zupełnie inne.  Ustawa jednak wrzuca do jednego kotła wszystkich producentów. Szukałem oryginalnego tekstu unijnego dotyczącego zakazu , ale wszystko jest zniekształcone przez dziennikarzy. Tak naprawdę, ten zakaz pozwoli bardziej rozwinąć ruch amatorski w tym kierunku. Dużą szkodę  przyniesie konsumentom pozostający na rynku chemiczni truciciele, a  nie mając konkurencji zaczną pomiędzy sobą walkę o kasę kosztem zdrowia konsumenta.     

 

 

Szukałem oryginalnego tekstu unijnego dotyczącego zakazu , ale wszystko jest zniekształcone przez dziennikarzy.
Trzeba było poszukać na forum, sam podawałem link ;)

 

 

Dużą szkodę przyniesie konsumentom pozostający na rynku chemiczni truciciele, a nie mając konkurencji zaczną pomiędzy sobą walkę o kasę kosztem zdrowia konsumenta.
i tu masz rację. pozostaje tylko wędzić na własne potrzeby, żeby unikać tych sklepowych "rarytasów".

A tak w ogóle trochę chore to jest dla mnie. Czemu ma się to przysłużyć, zdrowiu, CO2, klimatowi? UE popada ze skrajności w skrajność, niedługo prywatni zadymiacze będą płacić podatki klimatyczne za produkcję CO2, wg ilości i rodzaju spalanego drewna.

  • 2 miesiące temu...

witam,

 jestem tu nowy.  Jestem zwolennikiem naturalnie wędzonych produktów i pracuję w jednym z  Instytutów w Krakowie, w laboratorium. Analizujemy m.in. lotne związki zapachowe decydujące o wartości kulinarnej.  Chciałbym nawiązać ewentualny kontakt z jakimś producentem wędlin wędzonych i naturalnie wędzonych, z zamiarem ewentualnej współpracy. Mam nadzieję, że moja prośba jest zgodna z regulaminem.

Leo_ :)

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.