madlinka Opublikowano 28 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Stycznia 2014 Tutaj moja codzienność, liczenie kalorii i pyszne zdrowe obiadki Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9337-zdrowe-od%C5%BCywianie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 29 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 29 Stycznia 2014 Cielęcina z soczewicą. 2 porcje.około 600 kcal/ osobę Cielęcina- polędwica 200g/os (w sumie 4 plastry po 100g)olej 1 łyżka na 2 osobypieprz czarnysól szczypta Mięso zamarynować w oliwie z pieprzem, smażyć na suchej patelni po 3 minuty z każdej strony, ewentualnie dłużej lub krócej w zależności od preferencji, ja lubię średnio wysmażone.Posolić po usmażeniu. Soczewica 150g/ 2 osobyolej 1 łyżka/ na 2 osobymała cebulaczosnek Cebulę zeszklić na łyżce oleju, ma się rozpaść, pod koniec dodać 2 ząbki czosnku, chwilę przesmażyć.Przełożyć do miski, dodać natkę pietruszki (cały zimowy pęczek, bo w lecie to z pół).Soczewicę przepłukać, ugotować, uwaga gotuję się bardzo krótko.Połączyć z cebulką.Doprawić solą i pieprzem. Ogórek kiszony jako dodatek.. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9337-zdrowe-od%C5%BCywianie/#findComment-330240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 30 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 30 Stycznia 2014 Schab pieczony i marchewka zasmażana. 2 porcje.około 500 kcal/os Wieprzowina schab surowy 400g (4 plastry)czosnek 1 ząbekolej 1 łyżkaszczypta soli i pieprz1. Czosnek obrać, posiekać, wymieszać z olejem, solą i pieprzem.2. Wieprzowinę opłukać w zimnej wodzie, włożyć do oleju, zawinąć w folię aluminiową, piec około 70 minut w 220 stopniach.3. Po pół godzinie pieczenia podlać wodą. Marchewka zasmażana. marchew 1 kg, obrać, zetrzeć na tarce, ugotować do miękkości.Zasmażyć białą zasmażką z 1 łyżki oleju i 1 łyżki mąki. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9337-zdrowe-od%C5%BCywianie/#findComment-330489 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 2 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Lutego 2014 Udko w warzywach. 2 porcje.około 490 kcal /os 2 udka z kurczaka bez skóry polać 1 łyżką oleju, obsypać przyprawami: papryka czerwona, czosnek (3 ząbki), sól, pieprz, curry, przyprawa do kurczaka. Odstawić na 1h. Rozgrzać suchą patelnię, wrzucić mięso, dusić do miękkości, pod koniec zrumienić, dodać warzywa na patelnię (ja dałam dla 2 i pół osoby opakowanie warzyw na patelnię z Biedronki 750g).Smażyć do miękkości. To danie choć mało kaloryczne jest pyszne i szybkie w wykonaniu, moje dziewczyny je uwielbiają. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9337-zdrowe-od%C5%BCywianie/#findComment-331215 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 5 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 5 Lutego 2014 Pierś z orzechami na szpinaku. 2 porcjeokoło 522 kcal/ osobę Pierś z indyka 400g (2 kotlety, rozbite albo lekko przecięte aby nie były grube),olej 2 łyżkijajkoorzechy włoskie, wyłuskane 20g Pierś obtoczyć w jajku i posiekanych orzechach, smażyć na złoto. Szpinak 450gczosnek 2 ząbkisól, pieprz, maggiolej lniany 1 łyżka. Szpinak zagotować, odparować wodę, bo zwykle się zbiera z zamrożonego produktu, dodać czosnek, przyprawy do smaku. Wystudzić, polać olejem lnianym. Olej lniany zawsze podajemy na zimno, po podgrzaniu traci swoje właściwości. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9337-zdrowe-od%C5%BCywianie/#findComment-331969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.