lesniak Opublikowano 14 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Lutego 2014 Mój chleb pszenno - żytni na zakwasie Zaczyn 250 g mąki żytniej typ 750 250 g zakwasu dokarmionego 12 h wcześniej 250 ml wody letniej przegotowanej Wykonanie Do naczynia wlać letnią wodę, rozpuścić zakwas żytni do całego rozpuszczenia dodać mąkę i dokładnie wymieszać odstawić na 12 h Po 10 był ok. Składniki na chleb własciwy 100 g mąki żytniej typ 750 150 g mąki pszennej typ 450 150 ml ciepłej przegotowanej wody Mała łyżeczka soli. ½ szkl otrębów pszennych 1/2 szkl wody I cały zaczyn. Wykonanie: Do miski wsypać obie mąki, sól i otręby dodać wodę i wszystko razem wymieszać. Następnie dodać zaczyn wyrobić wszystko na jednolitą masę. Podzielić na 2 części w 2 keksówki (wychodzi po 550g). Przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na 1 - 1,5 h. Następnie nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Wkładamy foremki i pieczemy w tej temperaturze przez 15 minut na najniższym poziomie, ale nie na dole piekarnika przy opcji góra-dół. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 stopni przekładamy na środek i wkładamy na sam dół miskę metalową z wlaną wodą ok ½ szkl. Po 30 min wyłączamy górną grzałkę. Dopiekamy chleb przez ok 30 - 40 minut Trzeba wypróbować piekarnik Dobry w smaku jutro będą piekł kolejny. A tu przepis na zakwas :https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9420-mój-zakwas-przepis-otrzymałem-od-wiekowej-pani-na-jednym-z-pokazów/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9421-m%C3%B3j-pierwszy-chleb-pszenno-%C5%BCytni-na-zakwasie-w%C5%82asnym-%C5%BCytnim/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 14 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Lutego 2014 Ladnie wyglada , w przepisie pomyliles sol z woda Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9421-m%C3%B3j-pierwszy-chleb-pszenno-%C5%BCytni-na-zakwasie-w%C5%82asnym-%C5%BCytnim/#findComment-333553 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 15 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 15 Lutego 2014 Dzisiejsze chlebki jeszcze ciepłe widok od spodu i z góry. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9421-m%C3%B3j-pierwszy-chleb-pszenno-%C5%BCytni-na-zakwasie-w%C5%82asnym-%C5%BCytnim/#findComment-333848 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.