Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mój chleb pszenno - żytni na zakwasie

 

Zaczyn

250 g mąki żytniej typ 750

250 g zakwasu dokarmionego 12 h wcześniej

250 ml wody letniej przegotowanej

 

Wykonanie

Do naczynia wlać letnią wodę, rozpuścić zakwas żytni do całego rozpuszczenia dodać mąkę i dokładnie wymieszać odstawić na 12 h Po 10 był ok.

Składniki na chleb własciwy

100 g mąki żytniej typ 750

150 g mąki pszennej typ 450

150 ml ciepłej przegotowanej wody

Mała łyżeczka soli.

½ szkl otrębów pszennych

1/2 szkl wody

I cały zaczyn.

 

Wykonanie:

Do miski wsypać obie mąki, sól i otręby dodać wodę i wszystko razem wymieszać. Następnie dodać zaczyn wyrobić wszystko na jednolitą masę. Podzielić na 2 części w 2 keksówki (wychodzi po 550g). Przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na 1 - 1,5 h. Następnie nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Wkładamy foremki i pieczemy w tej temperaturze przez 15 minut na najniższym poziomie, ale nie na dole piekarnika przy opcji góra-dół. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 stopni przekładamy na środek i wkładamy na sam dół miskę metalową z wlaną wodą ok ½ szkl. Po 30 min wyłączamy górną grzałkę. Dopiekamy chleb przez ok 30 - 40 minut Trzeba wypróbować piekarnik

 

Dobry w smaku jutro będą piekł kolejny.

 

A tu przepis na zakwas :https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9420-mój-zakwas-przepis-otrzymałem-od-wiekowej-pani-na-jednym-z-pokazów/

post-41085-0-90567600-1392399152_thumb.jpg

post-41085-0-65272800-1392400067_thumb.jpg

post-41085-0-85854800-1392400106_thumb.jpg

post-41085-0-88273200-1392400170_thumb.jpg

post-41085-0-93083700-1392400246_thumb.jpg

post-41085-0-31174600-1392400293_thumb.jpg

post-41085-0-27062200-1392400332_thumb.jpg

post-41085-0-27644900-1392400375_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9421-m%C3%B3j-pierwszy-chleb-pszenno-%C5%BCytni-na-zakwasie-w%C5%82asnym-%C5%BCytnim/
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.