lesniak Opublikowano 17 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Lutego 2014 Kotlet PożarskiWitam Uwielbiam te kotlety ale robiłem wersje nowoczesną i chciałem poszukać najstarszą recepturkę. Jakie było moje zdziwienie jak przepis ewoluował przez lata...HistoriaKotlet pożarski, pierwotnie kotlet Pożarskiego lub kotlet à la Pożarski – panierowany kotlet mielony z mięsa kurzego lub mieszanego kurzego i cielęcego. Pierwotnie przyrządzany z rozbitej piersi kurzej, uformowanej na kształt udka kurczęcia, z włożoną w środek kostką. W polskich przepisach z II połowy XIX wieku kotlety pożarskie przygotowywano, nadziewając kurzą pierś farszem z cielęciny lub wątróbkiPotrawa pochodzi z kuchni rosyjskiej i powstała na początku XIX wieku. Według legendy miała być przyrządzana przez karczmarza o nazwisku Pożarski, u którego miał się zatrzymać Mikołaj I. Danie zasmakowało władcy, który kazał je włączyć do dworskiego menu. Z kolei o znajdującej się w Torżoku restauracji Pożarskiego i podawanych tam kotletach wspominał Aleksander Puszkin.Nazwa kotleta może się też wywodzić od rosyjskiego bojara Dimitrija Pożarskiego.W warszawskich restauracjach kotlety pożarskie były podawane co najmniej od połowy XIX wieku, a według Lucyny Ćwierczakiewiczowej były robione z „resztek oskrobanych z drobiu, pomieszanych z cielęciną” Cytat za : http://pl.wikipedia.org/wiki/Kotlet_po%C5%BCarski Zamieszczam 3 przepisy 1 z okresu między wojny 2 lata 60 - te 3 współczesny Wnioski wyciągnijcie sami.Kotlety pożarskieSkładniki:1 podwójna pierś z kurczak1 duża czerstwa bułka2 łyżki masła lub olej rzepakowy.2 żółtkasól, pieprz, 1 ząbek czosnku do panierowania:1 jajkobułka tartaolej WykonaniePierś umyć i zmielić. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć dodać do masy .Doprawić solą, pieprzem i dodać zmiażdżony czosnek, dodać żółtka wymieszać do połączenia składników, Roztrzepać jako z łyżką mleka, z masy robić kotleciki panierować w jaku i bułce tartej smażyć na złoty kolor. Wnioski wyciągnijcie sami. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9439-kotlety-po%C5%BCarskie-historia/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 17 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 17 Lutego 2014 Pamiętam ten smak z lat 70, do tego frytki i groszek konserwwy zasmażany na maśle z dodatkiem bułki tartej, często tak robię.Dobrze, że przypomniałeś ten ,,rarytas''. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9439-kotlety-po%C5%BCarskie-historia/#findComment-334145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@hana Opublikowano 17 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 17 Lutego 2014 Kotlety pożarskieSkładniki:1 podwójna pierś z kurczak1 duża czerstwa bułka2 łyżki masła lub olej rzepakowy.2 żółtkasól, pieprz, 1 ząbek czosnku do panierowania:1 jajkobułka tartaolej WykonaniePierś umyć i zmielić. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć dodać do masy .Doprawić solą, pieprzem i dodać zmiażdżony czosnek, dodać żółtka wymieszać do połączenia składników, Roztrzepać jako z łyżką mleka, z masy robić kotleciki panierować w jaku i bułce tartej smażyć na złoty kolor. Wnioski wyciągnijcie sami. Pewnie każdy ma swoją wersję "pożarskich".Ja nie dodaję pieprzu, ani czosnku, żółtka ucieram z miękkim masłem, a na koniec dodaję pianę z białek Panieruję w samej bułce i smażę na maśle To jedno z naszych ulubionych dań Cytuj "Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9439-kotlety-po%C5%BCarskie-historia/#findComment-334182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 17 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 Lutego 2014 Dokładnie każdy ma swoja wersję, Jak gdzieś dostane cielęcinę postaram się zrobić wersje z lat 20 - tych ciekawy jestem smaku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9439-kotlety-po%C5%BCarskie-historia/#findComment-334209 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.