Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kotlet Pożarski

Witam

Uwielbiam te kotlety ale robiłem wersje nowoczesną i chciałem poszukać najstarszą recepturkę. Jakie było moje zdziwienie jak przepis ewoluował przez lata...

Historia

Kotlet pożarski, pierwotnie kotlet Pożarskiego lub kotlet à la Pożarski – panierowany kotlet mielony z mięsa kurzego lub mieszanego kurzego i cielęcego. Pierwotnie przyrządzany z rozbitej piersi kurzej, uformowanej na kształt udka kurczęcia, z włożoną w środek kostką. W polskich przepisach z II połowy XIX wieku kotlety pożarskie przygotowywano, nadziewając kurzą pierś farszem z cielęciny lub wątróbki

Potrawa pochodzi z kuchni rosyjskiej i powstała na początku XIX wieku. Według legendy miała być przyrządzana przez karczmarza o nazwisku Pożarski, u którego miał się zatrzymać Mikołaj I. Danie zasmakowało władcy, który kazał je włączyć do dworskiego menu. Z kolei o znajdującej się w Torżoku restauracji Pożarskiego i podawanych tam kotletach wspominał Aleksander Puszkin.

Nazwa kotleta może się też wywodzić od rosyjskiego bojara Dimitrija Pożarskiego.

W warszawskich restauracjach kotlety pożarskie były podawane co najmniej od połowy XIX wieku, a według Lucyny Ćwierczakiewiczowej były robione z „resztek oskrobanych z drobiu, pomieszanych z cielęciną”

Cytat za : http://pl.wikipedia.org/wiki/Kotlet_po%C5%BCarski

 

Zamieszczam 3 przepisy

 

1 z okresu między wojny

 

post-41085-0-50246900-1392628389_thumb.jpg

 

2 lata 60 - te

 

post-41085-0-16697400-1392628442_thumb.jpg

 

3 współczesny 

 

Wnioski wyciągnijcie sami.

Kotlety pożarskie

Składniki:

1 podwójna pierś z kurczak

1 duża czerstwa bułka

2 łyżki masła lub olej rzepakowy.

2 żółtka

sól, pieprz, 1 ząbek czosnku

do panierowania:

1 jajko

bułka tarta

olej

 

Wykonanie

Pierś umyć i zmielić. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć dodać do masy .Doprawić  solą, pieprzem i dodać zmiażdżony czosnek, dodać żółtka wymieszać do połączenia składników, Roztrzepać jako z łyżką mleka, z masy robić kotleciki panierować w jaku i bułce tartej smażyć na złoty kolor.

 

Wnioski wyciągnijcie sami.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9439-kotlety-po%C5%BCarskie-historia/
Udostępnij na innych stronach

Pamiętam ten smak z lat 70, do tego frytki i groszek konserwwy zasmażany na maśle z dodatkiem bułki tartej, często tak robię.

Dobrze, że przypomniałeś ten  ,,rarytas''.

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9439-kotlety-po%C5%BCarskie-historia/#findComment-334145
Udostępnij na innych stronach

Kotlety pożarskie

Składniki:

1 podwójna pierś z kurczak

1 duża czerstwa bułka

2 łyżki masła lub olej rzepakowy.

2 żółtka

sól, pieprz, 1 ząbek czosnku

do panierowania:

1 jajko

bułka tarta

olej

 

Wykonanie

Pierś umyć i zmielić. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć dodać do masy .Doprawić  solą, pieprzem i dodać zmiażdżony czosnek, dodać żółtka wymieszać do połączenia składników, Roztrzepać jako z łyżką mleka, z masy robić kotleciki panierować w jaku i bułce tartej smażyć na złoty kolor.

 

Wnioski wyciągnijcie sami.

 

Pewnie każdy ma swoją wersję "pożarskich".

Ja nie dodaję pieprzu, ani czosnku, żółtka ucieram z miękkim masłem, a na koniec dodaję pianę z białek  :tongue:

Panieruję w samej bułce i smażę na maśle  :cool:

To jedno z naszych ulubionych dań  :)

"Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9439-kotlety-po%C5%BCarskie-historia/#findComment-334182
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.