Skocz do zawartości

Kuchnia regionalna - Bambrzok z kaszokiem


lesniak

Rekomendowane odpowiedzi

Bambrzok z kaszokiem

Składniki: 
1 kg ziemniaków
3 łyżki mąki 
3 jajka 
1/2 łyżki oczyszczonej sody spożywczej 
3 łyżki smalcu 
0,5 kg kaszanki
1 cebula 
sól i pieprz do smaku
Skwarki z boczku wędzonego.

Wykonanie:

Ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnej tarce, odlać sok z ziemniaków ale nie wszystek. Wymieszać dobrze z jajkami, mąką i sodą. Doprawić solą i pieprzem. Dodać podsmażoną cebulkę i skwarki i jeszcze raz wymiesza.
Płaską blachę do placka wysmarować łyżką smalcu i nałożyć masę na grubość około 2 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do około 200oC i zapiekać około 15 minut aż wierzch będzie lekko brązowy. 
Wyjąć placek i nałożyć pokruszoną kaszankę, zapiekać jeszcze około 15 do 20 minut.

 

Sos pomidorowo - majonezowy

 

Składniki:

5 łyżek majonezu 
2 łyżki śmietany UHT 12%
3 łyżki keczupu pikantnego
szczypta oregano oraz tymianku.

Wykonanie :

wszystkie składniki dobrze wymieszać.

post-41085-0-36095900-1393772986_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I naprawdę dobrze smakuje. Zamiast kaszanki można położyć mielone i zapiec. Bambrzok był na Pałukach I Wielkopolsce wykonywany w wielu wersjach, każda gospodyni miała swoja. Jadłem na jednym z pokazów niedawno zrobiony jak Pizza i z kapustą kiszoną. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.