lesniak Opublikowano 2 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Marca 2014 Bambrzok z kaszokiemSkładniki: 1 kg ziemniaków3 łyżki mąki 3 jajka 1/2 łyżki oczyszczonej sody spożywczej 3 łyżki smalcu 0,5 kg kaszanki1 cebula sól i pieprz do smakuSkwarki z boczku wędzonego.Wykonanie:Ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnej tarce, odlać sok z ziemniaków ale nie wszystek. Wymieszać dobrze z jajkami, mąką i sodą. Doprawić solą i pieprzem. Dodać podsmażoną cebulkę i skwarki i jeszcze raz wymiesza.Płaską blachę do placka wysmarować łyżką smalcu i nałożyć masę na grubość około 2 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do około 200oC i zapiekać około 15 minut aż wierzch będzie lekko brązowy. Wyjąć placek i nałożyć pokruszoną kaszankę, zapiekać jeszcze około 15 do 20 minut. Sos pomidorowo - majonezowy Składniki:5 łyżek majonezu 2 łyżki śmietany UHT 12%3 łyżki keczupu pikantnegoszczypta oregano oraz tymianku.Wykonanie :wszystkie składniki dobrze wymieszać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anulka Opublikowano 2 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Marca 2014 Bardzo apetycznie wygląda Cytuj Moją pasją jest kuchnia:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 2 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Marca 2014 I naprawdę dobrze smakuje. Zamiast kaszanki można położyć mielone i zapiec. Bambrzok był na Pałukach I Wielkopolsce wykonywany w wielu wersjach, każda gospodyni miała swoja. Jadłem na jednym z pokazów niedawno zrobiony jak Pizza i z kapustą kiszoną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.