fabisz Opublikowano 9 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 9 Marca 2014 Witajcie.Mam dylemat. Chcę wybudować wędzarnie z grillem i suszarnią owoców i wszystko przykryć małą altaną (około 3x3 m), przy czym wędzarnia stanowiłaby jedną ze ścian.Komora wędzenia ma też być komorą grilla (po otworzeniu drzwiczek). Zacząłem się zastanawiać, czy dym wydobywający się podczas wędzenia z okolicy drzwiczek (w małym zakresie, ale zawsze) oraz otwieranie i zamykanie paleniska nie będzie zbyt uciążliwy dla siedzących w altanie osób. Ponadto, czy komora wędzenia po otworzeniu do korzystania z grilla nie będzie zbyt "aromatyczna" :-).Czy nie lepiej zbudować osobną wędzarnię poza altaną, a w altanie wybudować tylko mały osobny grill?Dziękuje z góry za wymianę doświadczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9541-czy-w%C4%99dzarnia-jest-uci%C4%85%C5%BCliwa-w-altanie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 9 Marca 2014 Wejdź sobie na stronę główną www.wedlinydomowe.pl i tam w zakładce o budowie wędzarń znajdziesz kilka przykładów pięknych altan z wędzarniami i piecami oraz katalog projektów tego typu altan. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9541-czy-w%C4%99dzarnia-jest-uci%C4%85%C5%BCliwa-w-altanie/#findComment-339721 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 9 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 9 Marca 2014 Zacząłem się zastanawiać, czy dym wydobywający się podczas wędzenia z okolicy drzwiczek (w małym zakresie, ale zawsze) oraz otwieranie i zamykanie paleniska nie będzie zbyt uciążliwy dla siedzących w altanie osób. Będzie uciążliwy. Ponadto, czy komora wędzenia po otworzeniu do korzystania z grilla nie będzie zbyt "aromatyczna" :-). Tego nie unikniesz, chyba że komora będzie wyłożona blachą i będziesz ją mył. Czy nie lepiej zbudować osobną wędzarnię poza altaną, a w altanie wybudować tylko mały osobny grill? Grill też dymi i jednemu to przeszkadza, a drugiemu nie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9541-czy-w%C4%99dzarnia-jest-uci%C4%85%C5%BCliwa-w-altanie/#findComment-339722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalar50 Opublikowano 10 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 10 Marca 2014 ja bym budował...z wydobywającym się dymem można sobie poradzić Zacząłem się zastanawiać, czy dym wydobywający się podczas wędzenia z okolicy drzwiczek (w małym zakresie, ale zawsze) oraz otwieranie i zamykanie paleniska nie będzie zbyt uciążliwy dla siedzących w altanie osób. jak te osoby będą z kosmosu to może przeszkadzać Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9541-czy-w%C4%99dzarnia-jest-uci%C4%85%C5%BCliwa-w-altanie/#findComment-339946 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FbeheFmothF Opublikowano 12 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 12 Marca 2014 ja postawiłem taka altankę z wędzarnią i gillem w środku, no i z dymem czy to z wędzarni czy z grilla był problem zbierał się pod dachem, więc przy budowie trzeba wykonać otwór wentylacyjny w kalenicy dachu co by dym mógł swobodnie się ulotnić Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9541-czy-w%C4%99dzarnia-jest-uci%C4%85%C5%BCliwa-w-altanie/#findComment-340270 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.