lesniak Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 15 Marca 2014 Gęsie pipki w wersji unowocześnionej.Nie jest to typowa potrawa kuchni pałuckiej ale jest często robiona na moim terenie szczególnie jak teraz zaczęli wracać do gęsiny.Składniki:1/2 kg żołądków gęsich można użyć indyczych lub kaczych.1/2 kg cebuli1 marchew1 pietruszkaKawałek seleraKawałek białej części pora 1 łodyga selera naciowegoMajeranek, tymianekSól, pieprz1 łyżka mąkiWoda ok 2 - 3 l2 - 3 łyżki oleju rzepakowegoOgórek kiszony.Wykonanie:Oczyścić żołądki, wypłukać i pokroić na ćwiartki, warzywa oskrobać umyć. Do garnka wlać wodę osolić wrzucić żołądki, warzywa doprowadzić do wrzenia wyszumować gotować do miękkości ok 2 h, żołądki wyjąć i pokroić na mniejsze kawałki. Gdy marchew będzie miękka wyjąć ochłodzić i pokroić w kostkę.Na patelce lub w brytfannie podsmażyć pokrojoną w piórka lub plastry cebulę, dodać ugotowane żołądki posolić i popieprzyć, chwilkę podsmażyć podlać wodą od gotowania i upróżyć. Dodać marchewkę, przyprawy. Na końcu zaciągnąć mąką.Można jeść z ziemniakami , chlebem lub kaszą. Podawać z ogórkiem kiszonym.Wersja orginalna w/g przepisu ze starej książkiWersja po mojej małej modyfikacji. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9565-kuchnia-regionalna-g%C4%99sie-pipki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 15 Marca 2014 (edytowane) Hmmm Leśniaku tylko znowu nie odbierz mojego posta tendencyjnie i osobiście dla mnie "pipki" to jak świat światem zawsze będą "kupry" a nie żołądki ... Sory Ciebie Sent from my iPhone using Tapatalk 2 Edytowane 15 Marca 2014 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9565-kuchnia-regionalna-g%C4%99sie-pipki/#findComment-340846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 15 Marca 2014 Robert ,z tego co wiem na południu Polski używali żołądków,ale mogę się mylić. Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9565-kuchnia-regionalna-g%C4%99sie-pipki/#findComment-340850 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dh63 Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 15 Marca 2014 dla Geslerki gesie pipki to też żołądki Cytuj Darek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9565-kuchnia-regionalna-g%C4%99sie-pipki/#findComment-340852 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 15 Marca 2014 osobiście dla mnie "pipki" to jak świat światem zawsze będą "kupry" a nie żołądki ..Piszą, że to z drugiej strony. http://ugotuj.to/ugotuj/-19543301/falszywe+gesie+pipki/p/ Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9565-kuchnia-regionalna-g%C4%99sie-pipki/#findComment-340858 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 15 Marca 2014 U Geslerki (nota bene więcej o kuchni wie Marta niż Magda) to też "fałszywe" pipki Sent from my iPhone using Tapatalk 2 OK sory więcej w Leśnuakowych tematach się nie odezwę ... PS Zamówcie kiedyś w dobrej starej knajpie "pipki" jak będą a zobaczycie co dostaniecie Sent from my iPhone using Tapatalk 2 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9565-kuchnia-regionalna-g%C4%99sie-pipki/#findComment-340861 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 15 Marca 2014 Zamówcie kiedyś w dobrej starej knajpie "pipki" jak będą a zobaczycie co dostaniecie Jak będzie dobra i nie na południu Polski, to nadziewane gęsie szyjki. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9565-kuchnia-regionalna-g%C4%99sie-pipki/#findComment-340865 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 15 Marca 2014 To u Geslerki dostaniesz W Polsce centralnej, wschodniej, i północnej dostaniesz "doopcie" Sent from my iPhone using Tapatalk 2 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9565-kuchnia-regionalna-g%C4%99sie-pipki/#findComment-340867 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 15 Marca 2014 To u Geslerki dostaniesz W Polsce centralnej, wschodniej, i północnej dostaniesz "doopcie" Być może ale to inne danie. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9565-kuchnia-regionalna-g%C4%99sie-pipki/#findComment-340868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 15 Marca 2014 No oczywiście że inne bo to "pipki" ... i o tym właśnie napisałem ... Sent from my iPhone using Tapatalk 2 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9565-kuchnia-regionalna-g%C4%99sie-pipki/#findComment-340869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 15 Marca 2014 OK są kwestie regionalne itd. natomiast to że pół Polski tak nazywa, bo się z miejscem anatomicznym kojarzy, to nie znaczy, że dobrze. W linku, który podałem jest wyjaśnione. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9565-kuchnia-regionalna-g%C4%99sie-pipki/#findComment-340870 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 15 Marca 2014 Zamówcie kiedyś w dobrej starej knajpie "pipki" jak będą a zobaczycie co dostaniecie http://pl.wikipedia.org/wiki/G%C4%99si_pipekA tu link do corocznej imprezy w moim regionie na końcu jest też o gęsich pipkach http://www.cz.info.pl/reportaz-2/2464-ciulim-czulent-i-gesie-pipki jednym słowem ustaliliśmy ,że pod tą samą wystepują różne potrawy i myślę ,że nie ma o co dalej się spierać co kraj to obyczaj Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9565-kuchnia-regionalna-g%C4%99sie-pipki/#findComment-340871 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 15 Marca 2014 Zamówcie kiedyś w dobrej starej knajpie "pipki" jak będą a zobaczycie co dostaniecie http://pl.wikipedia.org/wiki/G%C4%99si_pipekA tu link do corocznej imprezy w moim regionie na końcu jest też o gęsich pipkach http://www.cz.info.pl/reportaz-2/2464-ciulim-czulent-i-gesie-pipki jednym słowem ustaliliśmy ,że pod tą samą wystepują różne potrawy i myślę ,że nie ma o co dalej się spierać co kraj to obyczaj Nie chodzi o spieranie, tylko w żadnym z przypadków opisanych nie są to kupry. Więc jest to inne danie, błędnie nazywane z tego wynika. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9565-kuchnia-regionalna-g%C4%99sie-pipki/#findComment-340872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 15 Marca 2014 No to prawda , żeby to były kupry to się nie spotkałam - miałam na myśli spór o potrawę z żołądków lub nadziewane szyje . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9565-kuchnia-regionalna-g%C4%99sie-pipki/#findComment-340878 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 15 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 15 Marca 2014 Roger spoko Własnie dla tego chcę pokazać kuchnie mojego regionu jest bardzo specyficzny w nazewnictwie i nawet ta sama potrawa ma kilka nazw...dlatego jak powiesz w moim regionie, że chcesz Gęsie pipki to dostaniesz żołądki a jak pojedziesz bliżej Łodzi i powiesz, że chcesz gęsie pipki dostaniesz szyjkę gęsia smażoną nadziewaną. Taki sam problem jest z potrawą, która u nas nazywa się Jarmuż... to wcale nie jest potrawa z tego warzywa...Wydaje mi się, że przydał by się dział Kuchnia regionalna...a jeszcze jest zupa z Świętojonek, chleb żytni na młodziach i łabuziu, itp...w miarę możliwości czasowych postaram się dodawać tutaj potrawy z mojego regionu...Zapewniam że wszystkie te potrawy i nazwy są udokumentowane przez etnograf. Zapraszam na stronę mojego FB tam jest więcej potraw z mojego regionu.https://www.facebook.com/kuchniazninA tu link do poczytania>http://poznan.gazeta.pl/poznan/1,36037,14900187,Wiceprezydent_Kayser_chce_ozenic_rogala_z_gesim_pipkiem.html Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9565-kuchnia-regionalna-g%C4%99sie-pipki/#findComment-340881 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.