Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Blok czekoladowy - przysmak PRL-u

 

post-39694-0-79027100-1399062277_thumb.jpg

 

Składniki:

250 g margaryny
1 szklanka cukru
6 łyżek mleka lub wody
6 łyżek kakao
400 g mleka w proszku (nie granulowanego!)
3 opakowania herbatników (po 100g)

 

Wykonanie:

Krok 1
W rondelku zagotować margarynę, mleko/wodę, cukier i kakao. Odstawiamy do lekkiego wystudzenia.
Herbatniki kruszymy i większą cześć przekładamy do miski, dodajemy masę kakaową i mleko w proszku, wszystko razem dokładnie mieszamy.

Krok 2
Formę wykładamy papierem do pieczenia, kładziemy masę. Najpierw kładziemy troszkę i dociskamy, a potem dokładamy resztę, wciskamy resztę herbatników.
Jak ktoś lubi można dodawać różne bakalie i orzechy.
Chłodzimy i przechowujemy w lodówce.

 

Źródło: kuchnia.wp.pl

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9791-blok-czekoladowy-przysmak-prl-u/
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.