Gość pedro Opublikowano 16 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Września 2007 Popełniłem wczoraj kiełbasę z baraniny. Mięso pochodziło z młodej sztuki (żadnego zapachu "capka"). Z połowy baranka na kiełbasę przeznaczyłem udziec, część górki i przednią i tylną goleń. Po odkostnieniu wyszło 4 kg mięsa. Mięsko ładne czerwone, pozbawione całkowicie tłuszczu. Do tego dodałem 1 kg boczku. Mięsko zmieliłem na siatce ø 8, boczek ø 4,5, a mięso z goleni (odpowiednik wieprzowej golonki) na siatce ø 2 mm. Łącznie było 5 kg farszu. Do tego przyprawy: - pieprz 12 g, - czosnek 15g, - ziele ang. 6 g, - kminek 6 g. Jeszcze 200 ml wody i gotowe. Napełnianie jelit i osadzanie całą noc w garażu. Osuszanie i wędzenie w temp. ok. 50 ° C przez 3 godz. Pieczenie w temp. 80-90 ° C 30 min. Oto efekty, spróbujcie sami :tongue: Przepis od Marka z Bielska ( Mareczku kusiołki :wink: ) z drobnymi modyfikacjami. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/995-becz%C4%85ca-kie%C5%82basa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 16 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Września 2007 Kiełbasa wygląda doskonale! Z ciekawości, to czemu chude mięso mieiłeś przez 8mm, a nie na większej? ( Mareczku kusiołki ) No popatrz, dla mnie nie znającego tego wyrazu, w postach Marka z Bielska czytałem zawsze "kusiolki" na wzór powiedzmy swojskiego "pisiolki" :grin: Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/995-becz%C4%85ca-kie%C5%82basa/#findComment-17576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 16 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Września 2007 Z ciekawości, to czemu chude mięso mieiłeś przez 8mm, a nie na większej? Chciałem uzyskać wyrób drobniejszy, bardziej zbity. No popatrz, dla mnie nie znającego tego wyrazu, w postach Marka z Bielska czytałem zawsze "kusiolki" na wzór powiedzmy swojskiego "pisiolki" Marek jest leniwy i nie chce mu się wcisnąć "alta" przy pisaniu, albo musi zainwestować w polską klawiaturę :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/995-becz%C4%85ca-kie%C5%82basa/#findComment-17578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 25 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 25 Września 2007 pedro fajnista ta kielbaska ci wyszla,az bym se capka skostowol kusiolki (pocalunki) dla zonki i do ciebie tyzMarek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/995-becz%C4%85ca-kie%C5%82basa/#findComment-18079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 25 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 25 Września 2007 kusiolki (pocalunki) Qrde fentel urodził się w Bielsko B. ....daaaawno temu ,.... a dopiero teraz się dowiedział, że babujadze należą się ustawowe, regionalne " kusiołki" :blush: Zaległości nadrobię z nawiązką :blush: :blush: :blush: :tongue: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/995-becz%C4%85ca-kie%C5%82basa/#findComment-18087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 26 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 26 Września 2007 fentel urodził się w Bielsko B. ....daaaawno temu ,.... Fentel !!! Trzeba założyć Stowarzyszenie Górali Niskopiennych :grin: Z tego co wiem, to na forum jest więcej ludzi urodzonych na Podbeskidziu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/995-becz%C4%85ca-kie%C5%82basa/#findComment-18095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.