xay Opublikowano 8 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 8 Czerwca 2014 Witajcie,z lekką nieśmiałością, bo to mój pierwszy post tutaj, ale chciałbym podziękować temu forum (a konkretniej - temu wątkowi - https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1383-piroliza-drewna-i-jej-wplyw-na-jakosc-wedzonek/ ) bo pozwoliło mi namierzyć błedy które zrobiłem przy pierwszych dwóch wędzeniach.Jaki błędy i czemu błędy ? Bo oczywiście kwaskowaty (octowy???) kurczak, a potem kwaskowate pstrągi i dorsze mi wyszły A więc jakie to były błędy (moim zdaniem, po lekturze tego forum i wprowadzeniu poprawek w wędzeniu) :Największy i podstawowy to brak przewiewu w wędzarni (czyli zamknięty i szyber w palenisku i szyber w kominie wędzarni). Czemu zamknąłem ? Bo fascynowałem się uzyskaniem jak najniższej temperatury w komorzę wędzarni i jak największej ilości dymu.Efekt to zbyt niska temperatura pirolizy plus brak tlenu w palenisku co prowadzi do powstania dużej ilości kwasów w dymie ( https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8598-technologia-wedzenia-zywnosci/ ), a nie powstawania tych wszystkich przyjemnych fenoli i zapaszków które wędzą.Optimum jest (podobno) 250-400st. w palenisku. Powyżej robi się niebezpiecznie - benzopireny.Innym problemem było niewygrzanie komory wędzarni przed wędzeniem i zawieszenie MOKRYCH kurczaków a po tem ryb.Wniosek - NIE DUŚCIE wędzonek w dymie, ZAPEWNIJCIE PRZEWIEW, a przed wędzeniem osuszcie to co wieszacie i powinno być dobrze . Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam,Szymon Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9968-kwa%C5%9Bni-posmak-w%C4%99dzonek-jak-wybrn%C4%85%C5%82em/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 8 Czerwca 2014 Witaj. Przykład prawidłowego wyciągania wniosków w oparciu o materiały od dawna znajdujące się na forum. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9968-kwa%C5%9Bni-posmak-w%C4%99dzonek-jak-wybrn%C4%85%C5%82em/#findComment-356702 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.