Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,
z lekką nieśmiałością, bo to mój pierwszy post tutaj, ale chciałbym podziękować temu forum (a konkretniej - temu wątkowi - https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1383-piroliza-drewna-i-jej-wplyw-na-jakosc-wedzonek/  :clap: ) bo pozwoliło mi namierzyć błedy które zrobiłem przy pierwszych dwóch wędzeniach.
Jaki błędy i czemu błędy ? Bo oczywiście kwaskowaty (octowy???) kurczak, a potem kwaskowate pstrągi i dorsze mi wyszły ;)

A więc jakie to były błędy (moim zdaniem, po lekturze tego forum i wprowadzeniu poprawek w wędzeniu) :

Największy i podstawowy to brak przewiewu w wędzarni (czyli zamknięty i szyber w palenisku i szyber w kominie wędzarni). Czemu zamknąłem ? Bo fascynowałem się uzyskaniem jak najniższej temperatury w komorzę wędzarni i jak największej ilości dymu.
Efekt to zbyt niska temperatura pirolizy plus brak tlenu w palenisku co prowadzi do powstania dużej ilości kwasów w dymie ( https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8598-technologia-wedzenia-zywnosci/ ), a nie powstawania tych wszystkich przyjemnych fenoli i zapaszków które wędzą.
Optimum jest (podobno) 250-400st. w palenisku. Powyżej robi się niebezpiecznie - benzopireny.

Innym problemem było niewygrzanie komory wędzarni przed wędzeniem i zawieszenie MOKRYCH kurczaków a po tem ryb.

Wniosek - NIE DUŚCIE wędzonek w dymie, ZAPEWNIJCIE PRZEWIEW, a przed wędzeniem osuszcie to co wieszacie i powinno być dobrze ;) .

 

Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam,

Szymon

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9968-kwa%C5%9Bni-posmak-w%C4%99dzonek-jak-wybrn%C4%85%C5%82em/
Udostępnij na innych stronach

Witaj. Przykład prawidłowego wyciągania wniosków w oparciu o materiały od dawna znajdujące się na forum.  :clap:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9968-kwa%C5%9Bni-posmak-w%C4%99dzonek-jak-wybrn%C4%85%C5%82em/#findComment-356702
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.