Skocz do zawartości

jacmonp

Użytkownicy
  • Postów

    15
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Rzeszów

Osiągnięcia jacmonp

Rekrut

Rekrut (2/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwsza rozmowa
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. jacmonp

    Coś poszło nie tak

    Bardzo dziękuje za wszystkie podpowiedzi. Postaram się coś zrobić Jacek
  2. jacmonp

    Coś poszło nie tak

    Pooglądałem mój pomnik, porównałem z waszymi poradami i dochodzę do wniosku że chyba trzeba przerobić go mauzoleum. Dobrej wędzarni z tego chyba nie będzie. 1. szamot od paleniska do szczytu komory wędzarniczej 2. palenisko i komora nie są niczym odgraniczone 3. ujście do komina na szczycie komory wędzarniczej do położonego z boku komina. 4, betonowy strop nad komorą uniemożliwiający wybicie wylotu dymu z wędzarni, jak również trudne wyłożenie go deskami. Same wady konstrukcyjne. Jak żyć koledzy? Kilka zdjęć w załącznikach, które są słabo czytelne bo wszystko jest wybarwione na czarno. Jacek
  3. jacmonp

    Coś poszło nie tak

    Arturze czy mogę Ci wysłać zdjęcia paleniska na maila - będą wyraźniejsze
  4. jacmonp

    Coś poszło nie tak

    Ok rozumiem z tą blachą, ale czy jeżeli położę taką blachę to czy w palenisku poniżej powinienem usunąć szamot? i czy wtedy wystarczy wytłożenie deskami samej komory wędzowniczej tzn. powyżej tej blachy? Jacek
  5. jacmonp

    Coś poszło nie tak

    Powiem szczerze że wcześniejszego Twojego wpisu nie widziałem , dopiero jak dodałem swój to się spostrzegłem . Mam nadzieje że kolega jacmonp skorzysta z tych rad 1. U mnie komora wędzarnicza jest bezpośrednio nad paleniskiem i nie ma płyty z deflektorem która je rozdziela, Czy jest ona konieczna? Zawsze można zrobić strop z otworem i do tego deflektor 2. Czy ten otwór w tylnej ścianie komory powinien być na całą szerokość komory wędzarniczej? Im większy tym lepiej 3. Czy muszę wymieniać ( ocieplać ) również drzwi? Dobrze by było , bez ocieplenia - wystarczą same deski . czy warto inwestować w tę budowlę by uwędzić kilka razy w roku. Warto ,dla zdrowia a i z pewnością z czasem będziesz wędził coraz więcej . Zapytam przewrotnie: w jakich warunkach dałoby się zgodnie ze sztuką wędzić w moim pomniku? Bez tych drobnych poprawek będzie kłopot . Witam ponownie i bardzo dziękuję za dobre rady. 1. u mnie wylot do komina jest ustytuowany podowbnie tylko na bocznej ściance jak Twój kanał wylotowy. Wpada on do komina który jest wspólny dla wedzarni i grilla. Wlot komina od grilla jest zamykany przesłoną którą na czas wędzenia zamykałem. Moje pytanie terac czy mogłoby coś zmienić otwarcie tej przesłony? Dym wtedy "wychodzi" w dużej ilości przez grilla. 2. Z czego zrobić strop nad paleniskiem, jak wszystko jest wyłożone szamotem. Czy może być z czegoś innego jak z betonu? 3. Jakiej grubości powinny być deski których mam użyć do wyłożenia komory wędzarniczej? Pozdrawiam i dziękuję Jacek
  6. jacmonp

    Coś poszło nie tak

    Pewnie wszytko nie będzie takie samo. Tak naprawdę to mam jeszcze kilka pytań. 1. U mnie komora wędzarnicza jest bezpośrednio nad paleniskiem i nie ma płyty z deflektorem która je rozdziela, Czy jest ona konieczna? 2. Czy ten otwór w tylnej ścianie komory powinien być na całą szerokość komory wędzarniczej? 3. Czy muszę wymieniać ( ocieplać ) również drzwi? Z góry dziękuję za odpowiedź. Przyznam że warto czytać, ale dobrze jest dostać proste i konkretne odpowiedzi. Jak idziesz Arturze do lekarza to raczej dostajesz receptę, a nie odnośniki do literatury i najnowszych czasopism. Sam dalej się zastanawiam jak i co zrobić, i czy warto inwestować w tę budowlę by uwędzić kilka razy w roku. Zapytam przewrotnie: w jakich warunkach dałoby się zgodnie ze sztuką wędzić w moim pomniku? Pozdrawiam zadymiarzy Jacek
  7. jacmonp

    Coś poszło nie tak

    Muszę zrobić ze środka bo takich nie mam. Szamot jest na całości. Wylot do komina jest na prawej bocznej ścianie komory. i jest tam otwór trochę większy niż cegłówka, Cegłą poprzez jej obrót lub wyciągnięcie mogę otwierać zamykać ujście spalin do komina. Jacek Jeśli mam otwarte drzwiczki to dochodzi do rozpalenia się drewna i wzrostu temperatury. Całkowite zamknięcie drzwiczek i zasunięcie w nich otworów powoduje że najczęściej jest bardzo dużo dymu a potem wygasza się w palenisku. I tak źle i tak nie dobrze.
  8. jacmonp

    Coś poszło nie tak

    jacmonp To podstawa do dalszej dyskusji Dlatego obowiązkowo wyłożyć drewno , szamot kumuluje ciepło i ciężko zapanować nad temperaturą . Termometr , najprostszy - takiego używałem na początku , najtaniej można kupić w IKEI 25 zł [url=http://www.allegromat.pl/aukcja180603] Ok dziękuję A oto i mój "pomnik"
  9. jacmonp

    Coś poszło nie tak

    Wielkie dzięki: 1. drzwiczek istotnie raczej się dłużej dotknąć nie da 2. Porządny termometr ? może coś zasugerujesz. 3. starałem się tak palić jak tu piszesz, ale widać coś było nie tak. Czy w trakcie wędzenia zamykać drzwi paleniska na szczelno ?
  10. jacmonp

    Coś poszło nie tak

    Słabo wygrzana wędzarnia przed osuszaniem , podczas osuszania musiały powstać skropliny ( nie wiem jaki jest strop ale wszystko w skazuje na betonowy ) słabo odprowadzona wilgoć !!! .Moja sugestia - wyłożyć komorę drewnem . Koledzy już pisali na ten temat , szynkę parzymy w 80 st do uzyskania w środku 68 st ,( są różne szkoły ) .Ja na początku wrzucam do wrzątku 95 st temperatura spada do 90 st i parzymy 10-15 min ( szynka z wędzarni ) , 20-25 min ( szynka z lodówki ) następnie obniżamy do 80 st ( np. dolewając zimnej wody ) i parzymy do 68 st w środku , jeżeli szynki są duże ( 3 - 4 kg ) wystarczy 65 - 66 st - po wyciągnięciu i tak szynka uzyska odpowiednią temperaturę . Sprawdź termometr bo po zdjęciu widać że wędzonki są raczej upieczone i tu może być przyczyna suchości wyrobów . bardzo dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi Wędzą dość rzadko, mam niewielkie doświadczenie. Odnośnie Twoich odpowiedzi: 1. istotnie pojawiły się skropliny i wręcz ciemna mazista treść która spływała po ściankach. Palenisko jest bezpośrednio pod komorą wędzarniczą ( wszystko wyłożone szamotem ), Wyjściowo nie było żadnego stropu, teraz położyłem płytę granitową która nie wypełnia całej przestrzeni do ścian komory. Drzwi paleniska i komory wędzarniczej są metalowe. Też mi się wydaje że w wędzarni było za ciepło, ale mam trudność w dostosowaniu i sposobu palenia w palenisku. jakim drewnem proponowałbyś wyłożyć komorę. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam Jacek
  11. jacmonp

    Coś poszło nie tak

    Bardzo dziękuję Jacek
  12. jacmonp

    Coś poszło nie tak

    Dzięki za radę, Czy najpierw wrzucić do wrzątku czy od początku do 80 C
  13. jacmonp

    Coś poszło nie tak

    Trudno to zrozumieć gdzie ten termometr był jeżeli w wodzie to około 5 stopni za dużo jeżeli był w szynce to 17 st za dużo zakładając że termometr poprawnie działający . Po parzeniu wędliny ciemnieją Pozdrawiam Woda miała 85 stopni. Termometr elektroniczny wbity w szynkę z alarmem temperatury ustawionym na 72 stopnie. Jacek
  14. jacmonp

    Coś poszło nie tak

    Komin jest wspólny dla grila i wędzarni, i jest bardziej trochę z boku na komorą wędzarniczą. Temperaturę mierzyłem termometrem rtęciowym. Palenisko bezpośrdnio pod komorą. W trakcie wędzenia z metalowych drzwiczek pojaiły się krople czarnej mazistej substancji. Parzenie w wodzie ok 85 stopni, kontrola termometrem elektronicznym wbitym w szynkę, Uwędzona karkówka w środku nawet wilgotna, natomiast szynka sucha. Martwi mnie to dość mocne zciemnienie wędlin po parzeniu.
  15. jacmonp

    Coś poszło nie tak

    Zwracam się z prośba o poradę. Zrobiłem świąteczne wędliny i szynka jest sucha w środku i po zjedzeniu wydaje mi się że mam w ustach dziwny posmak, tak jak czasem po proszku do pieczaenia, troszkę kwaskowy. Prosze podpowiedz jak zrobić by szynka była w środku wilgotna i nie było tego posmaku. Peklowanie na mokro z nastrzykiwaniem, wędzenie ok. 3 godz. w tem 5-60o, parzenie ok godziny. Wędzarnia z cegły klinkierowej z szamotem w środku, palenisko bezpośrednio pod komorą wędzarniczą. Foto z wędzenia w załączniku.wędliny po sparzeniu trochę pociemniały. Bardzo proszę o pomoc. Jacek Załączone miniatury
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.