Skocz do zawartości

tubis3

Użytkownicy
  • Postów

    123
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

O tubis3

  • Urodziny 15.05.1985

Kontakt

  • gadu-gadu
    2235429

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Ciechanów

Osiągnięcia tubis3

Entuzjasta

Entuzjasta (6/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Jeżeli chodzi o sok to ja go pasteryzuje w temperaturze 76-78 stopni jeżeli chodzi o pozostałości po tłoczeniu to moje kurki to bardzo uwielbiają i dają po tym bardzo dużo jajek. [Dodano: 26 sty 2019 - 19:54] Jeżeli chodzi o urządzenia to oprócz prasy potrzebna jest maszynka do robienia pulpy z jabłek, na YouTubie i jest sporo filmików i jak taki sprzęt zrobić w domowych warunkach. [Dodano: 26 sty 2019 - 19:58] Ja mam cos na podobe. Jeżeli planujecie robić sok z ilości co najmniej 100 lub 200 litrów to bez takiej maszyny nic nie zdziałacie https://m.youtube.com/watch?v=A4tKFm7wo6s [Dodano: 26 sty 2019 - 20:04] W jednej z odpowiedzi powyżej zamieściłem link do firmy z której zamawiałem worki i jeżeli będziecie zamawiać worki to zamówcie je w kolorze srebrnym, one są przeznaczone do wina ale zapobiegają dostaniu się słońca do soku Co wpływa na pewno na barwę i na smak soku Po dłuższym okresie przechowywania, wiem to z własnego doświadczenia.
  2. Foto pierwszej partii soków jakie zrobiłem.
  3. link do worków jakie kupowałem http://baginboxsystem.pl/ link do filmiku z napełniania Na filmiku ma specjalną przystawkę ale ja zrobiłem sobie samoróbkę. [Dodano: 16 sty 2019 - 09:19] Mam nagarnych kilka filmikow w telefonie w mp.4 ale wywala blad ze nie mam uprawnien do wyslania takiego pliku. Moze cos admin pomoze?
  4. Pasteryzacja w pierwszym jak i drugim przypadku była identyczna i na tej samej maszynie i w tej samej temperaturze Myślę że problemem tutaj jest temperatura przechowywania soku i dlatego pytam o wasze doświadczenia w tym temacie [Dodano: 15 sty 2019 - 18:10] Zastanawiają mnie jeszcze soki jakie są sprzedawane w sklepach ponieważ one na swoich opakowaniach mają napisane że są niepasteryzowane a okres ich przydatności do spożycia i w temperaturze pokojowej to pół roku.
  5. Lekka pasteryzacja jest to podgrzanie soku do temperatury 72-75 stopni Celsjusza. Jeżeli chodzi o worki typu bag-in-box to kupując je cena 2,30 mają ją wyciągany cały zawór. Po napełnieniu ten zawór wkłada się sztywno w worek jest i jest o jednorazowego użytku. [Dodano: 15 sty 2019 - 16:19] Dodam jeszcze że te worki w środku są sterylne Tak więc nie ma możliwości aby jakikolwiek bakterie się dostały do środka. W ubiegłym roku zrobiłem 2 rzuty soków. [Dodano: 15 sty 2019 - 16:22] Pierwszy rzut jaki zrobiłem był workach przezroczystych i były one przechowywane w temperaturze mniej więcej około 10 stopni po około dwóch miesiącach sok był lekko kwaśny Natomiast drugi rzut jaki zrobiłem był już w workach nieprzezroczystych podobnych do folii aluminiowej. Ten drugi rzut przechowywany w temperaturze 2 stopni i powiem że po 4 miesiącach jest tak jakby go przed chwilą wyssał z jabłek. Stąd moje pytanie jak przechowujecie tego typu sok aby jak najdłużej zachował swoją wartość
  6. Witam Szanownych Kolegów. W ubiegłym roku, jako że sezon jabłkowy był bardzo "owocny", wykonałem swoimi siłami maszynę do produkcji moszczu z jabłek oraz prace do tłoczenia. Efekt: ponad 200 litrów soku w tzw. "lekkiej pasteryzacji" i workach typu "bag in box" Świetna sprawa, polecam wszystkim - szczególnie na jego właściwości zdrowotne. Czy ktoś próbował produkować taki sok? W jakich temperaturach go przetrzymujecie i i jak długo wam on leżakuje?
  7. tubis3

    Jaro zadymiaro :-)

    ładna kiełbaska ciekawe jak smakuje?
  8. Wczoraj wykoanłem pierwszą probę zrobienia skrzydełek z przepisu kolegi Gonzo i szczerze powiem że jestwm w wielkim szoku panierka w sowjej konsysencji wyszła idealna, tak jak w restauracji, nawet identycznie się kruszyła i chrupała w zębach no ale jest pewne ale, jak dla mnie są ciut za mało pikantne. Oczywiście przy nastepnej próbie dodam więcej pieprzu cayenne i sprawdzę efekt. Wogole wydaje mi się że zamisat słodkiej papryki powinna iśc ostra papryka ale temat w wypróbowania. W oryginanlnej panierce KFC ponoć jest to mieszanka 11 różnych przypraw. Czy oprócz tych podanych w przepisie, wiecie jakie to mogą być przyprawy? Wracając do mąki kukrydzianej to gdzieś wyczytałem że powinna myć mieszanka mąki kukrydzianej i maki pszennej w stusunku 1:3. Temat również do wypróbowania.
  9. Gonzo a jakie przyprawy widac na talerzyku, ktoremu zrobiles foto?
  10. Gonzo a platki dodajesz ?
  11. Zgadza się maxymalne minimum ale jak niektórzy piszą dwa tygodnie to jest dla mnie szok
  12. No j dziś biorę się za robienie ekstraktu. Mam ok 1.5 kg orzechów i zleje je 55% alkoholem własnej produkcji i postawi w ciemności. Idąc za słowami kolegi rogera uważam że im dłużej postoi tym będzie lepsza. U mnie napewno postoi do września i dopiero wtedy będe z niej korzystał.
  13. a ile tego soku z cytryny?
  14. ładnie pojechałeś Maxell . generalnie sałatki da się zrobić ze wszystkiego, co by nie wrzócił zawsze wyjdzie smaczna
  15. Dzięki Maxell za wstawienie przepisów.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.