Skocz do zawartości
Aby te święta, a także cały nadchodzący rok upływał w harmonii i zadumie, by nigdy nie zabrakło Wam ciepła drugiej osoby, a każdy dzień był pełen niezapomnianych chwil. Administracja ×
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył?

jacekw21

**VIP**
  • Postów

    1 776
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

  • Wygrane w rankingu

    6

Ostatnia wygrana jacekw21 w dniu 9 Lipca

Użytkownicy przyznają jacekw21 punkty reputacji!

7 obserwujących

O jacekw21

  • Urodziny 21.05.1974

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Hajnówka
  • Zainteresowania
    Film, sport, kuchnia
  • Kącik kuchenny
    https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/227-jacekw21/

Ostatnie wizyty

7 348 wyświetleń profilu

Osiągnięcia jacekw21

  1. Są tacy co właśnie uczą tych koszmarnych peklowań zazwyczaj fani yotuxe tam można się dowiedzieć gdzie diabeł mieszka ...
  2. Wolę tą https://blog.fimple.tv/jak-zrobic-solanke-do-miesa-kalkulator-solanki/
  3. Mało tego to dziś na fb na Wędzarniczej Braci mamy 12 h 😉🙈jak ten świat pędzi
  4. To mi się podoba kradnę myśl 😉
  5. No i teraz mamy 48 h 😜
  6. Te grubsze miejsca to jakie ?🤔 ile cm ?bo przy 48 h to mnie bardzo zastanawia 🤔
  7. Próbowałem nie raz i wracam do mokrego bo szybciej a na sucho to najbardziej boczki lubię z sporą ilością przypraw i na koniec boczek podpiekam
  8. jacekw21

    Wariacje bila72

    Część powiedz mi jaką pojemność ma ta strzykawa😉 i gdzie kupiłeś
  9. jacekw21

    KIEŁBASY

  10. SUROWIEC I ROZDRABNIANIE Mielenie mięsa odbywało się na maszynce nr.8 -karkówka 2,5 kg / szarpak -boczek 2,5 kg / 10 mm -łopatka 2 kg / 8 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 14 g/kg -wywar z robienia galarety 14% w stosunku do ilości mięsa, wywar był solony do smaku podczas robienia galarety -pieprz czarny 3g/kg -pieprz ziołowy białowieski 3g/kg -gorczyca czarna i biała po 2g/kg -liść laurowy mielony 0,5g/kg -czosnek zgnieciony w prasce 6g/kg -jelita wieprzowe - drewno owocowe WYKONANIE Mięso kroimy w kostkę peklujemy i zostawiamy na 2 dni w lodówce temp 6 stopni, Po tym czasie mięso mielimy, podczas rozdrabniania dodajemy wszystkie przyprawy. Na koniec wlewamy wywar. Mieszamy tyle, aby mięso wchłonęło wywar i tyle masa mięsna nie musi się bardzo kleić. Napełniamy jelita średnio nie bardzo mocno/ściśle. Odwieszamy na kije wędzarnicze. Teraz rozgrzewamy wędzarnie aby pozbyć się wilgoci. W wędzarni musi być sucho i ciepło. Teraz osuszamy kiełbasę bez dymu za samym żarze - lub znikomej ilości dymu przy dużym ruchu powietrza. Osobiście osuszałem w 60 stopniach. Osuszanie trwało około 30 min do momentu, aż kiełbasa w dotyku była całkowicie sucha i ciepła. Po osuszaniu przystępujemy do wędzenia docelowego w dymie nie bardzo gęstym temp. wędzenia 50-60 stopni. Wędziłem do koloru jaki mnie zadowala trwało to około 2,5-3 godz. OBRÓBKA TERMICZNA NA KONIEC Kiełbaskę zrobiłem na dwa sposoby podpiekana w wędzarki i parzona tradycyjnie w garnku z wodą. Podpiekałem do temp. 70 w środku w temp. 90-100 stopni. Parzenie do 70 w środku kiełbasy woda 85 stopni. Osobiście bardziej mi przypadła wersja parzona. PS. Konsystencja Kiełbasa jest soczysta, ale nie luźna – idealna do krojenia w plastry, ale i w kawałkach zacnie się prezentuje i smakuje Tłuszcz boczku nadaje delikatną miękkość i przenosi pełny smak do kubków smakowych, a wywar z galarety sprawia, że masa jest lekko wilgotna, ale nie klejąca. Smak i aromat Wyraźnie mięsny i bogaty, idealnie zbalansowany dobranymi przyprawami. Pieprz czarny i mieszanka przypraw pieprz ziołowy Białowieski, gorczyca i czosnek tworzą delikatną pikantność i głębię smaku, bez przytłaczania mięsa która wyczuwalna jest w każdym kęsie. Podsumowując, ta kiełbasa jest pełna smaku, aromatyczna, soczysta, a jednocześnie elegancko sprężysta, z pięknym, naturalnym wyglądem, który zachęca do podania na stole zarówno w plasterkach, jak i w całości.
  11. jacekw21

    WĘDZONKI

    Nożyk czas naostrzyć
  12. Też można też tak czasem robię
  13. Bardzo ładnie 👏
  14. Daj fotki jak przekroisz
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.