Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

Od kilku tygodni posiadam wedzarnie typu metalowa szafka z grzalka.

Wedzarnia sprawuje sie calkiem dobrze. Mam jednak kilka uwag:

- brak mozliwosci regulacji gestosci dymu

Po dodaniu zrebek przez kilka , kilkanascie minut brak dymu, potem w ciagu kilku minut dym bardzo gesty az do momentu wypalenia zrebek.

- szybkie wychladzanie

Po okolo 40 min do 1 h trzeba wymnienic zrebki ( kladzione na tacy, bezposrednio na grzalce ) oraz pozamieniac miejscami kije z wedzonkami. W tym celu trzeba szeroko otworzyc drzwi co powoduje prawie natychmiastowe wychlodzenie wedzarni.

- zrebki bardzo podatne na zapalenie

Bezwzglednie tacke ze zrebkami nalezy przykrywac lekko podziurawiona folia aluminiowa, nie polecam kladzenia zrebek zawinietych w folie alu bezposrednio na grzalke. Folia przepala sie, zrebki wysypuja na dno i nastepuje zaplon :devil:

- nalezy dosc luzno wieszac kilbase na kijach

przy zbyt gesto powieszonej kielbasie, wewnetrzna czesc zwoju na jasnieszy kolor.

To tyle moich uwag, moze osoby majace dluzsze doswiadczenie z tego typu wedzarniami podziela sie sposobami na ominiecie niektorych niedomagan :grin:

 

Pozdrawiam

Siara

"W życiu piękne są tylko chwile"

Pozdrawiam

Siara

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/721-wedzenie-w-wedzarni-typu-metalowa-szafka/
Udostępnij na innych stronach

1. Możesz spróbować ocieplić wędzarnię wełną mineralną , a na zewnątrz cienką blachą np. aluminiową lub stalową.

2. Możesz regulowac temperaturę grzałki a przez to ilść wydzielanego dymu, są na to dwa sposoby: regulacja elektroniczna napięcia zasilajacego grzałkę lub lepsza metoda: regulację odległość pomiędzy tacką z wiorkami a grzałką.

3. Spróbuj na dnie szafki zastosować maleńki komputerowy wentylatorek który spowoduje rozrzedzenie dymu i szybsze jego wydrzucanie na zewnątrz.

Możesz jescze pomiędzy częścią gdzie wisi kiełbasa a dołem gdzie są wiorki, wstawić przegrodę z dziurkami. Wtedy dym będze trochę równomierniej wydostawal się z "paleniska" do komory z kielbaską a przez to może umikniesz przewieszania wyrobów w srodku a przez to mniejsze wychładzanie.

Możesz równiez na kilka godz przed wędzeniem lekko zmoczyć wiorki, będą sie przez to dlużej spalać i dadzą więcej dymu. Nie przesadź jednak z wodą. wiórki mają być lekko wilgotne a nie mokre.

Kiełbaskę i wszystkie inne wyroby należy tak zawieszać aby się do siebie nie dotykały tzn. aby był swobodny obieg dymu wokół każdego wyrobu.

Nic innego nie przychodzi mi do głowy. Ja ma wędzarnię z beczki i nie mam tych problemów. Znam rozkład temp. w beczce i tam gdzie jest ona wyższa zawieszam krótsze wyroby. Natomiast jeszce nigdy nie zamieniałem miejscami kijków. Nie widzę takiej potrzeby. Wszystko ma taki sam kolor.

**********

MirekB

sp5idk@wp.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/721-wedzenie-w-wedzarni-typu-metalowa-szafka/#findComment-11511
Udostępnij na innych stronach

MirekB ma rację dodałbym tylko że wywołanie cyrkulacji jest bardzo ważną sprawę i nie wiem czy nawiew powietrza z góry nie będzie lepszy zakładając że od dołu nie ma otworów i nawiew jest niżej niż odprowadzenie dymu

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/721-wedzenie-w-wedzarni-typu-metalowa-szafka/#findComment-11649
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Zabrałem się za modyfikację wędzarni.

W tylnej ściance około 15-20 cm nad dnem otwór fi 100 mm z króćcem, do niego podpięty przewód wentylacyjny, aluminiowy, typu flex a do flexa wentylator kanałowy 93m3/h.

Regulacja ilości powietrza przez odsuwanie wentylatora od przewodu ( tak jak w dymogeneratorze Andrzeja) oraz kierowanie części nawiewu poza światlo otworu przewodu wentylacyjnego.

W górnej części 50cm rura kominowa fi 100 mm z "czapeczką".

Teraz to będę musiał uważać żeby mi wędlin prze komin nie wydmuchało :grin: ale przynajmniej dobrze wysuszy :devil:

W sobotę próba generalna :grin:

"W życiu piękne są tylko chwile"

Pozdrawiam

Siara

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/721-wedzenie-w-wedzarni-typu-metalowa-szafka/#findComment-17461
Udostępnij na innych stronach

Teraz to będę musiał uważać żeby mi wędlin prze komin nie wydmuchało ale przynajmniej dobrze wysuszy

W sobotę próba generalna

jesteśmy z Tobą

 

Jak nie masz spadochronu, to chociaż kapok załuż bo nigdy nie wiadomo, gdzie Twoje wędlinki wywieje.

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/721-wedzenie-w-wedzarni-typu-metalowa-szafka/#findComment-17467
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.