Siara Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Witam, Od kilku tygodni posiadam wedzarnie typu metalowa szafka z grzalka.Wedzarnia sprawuje sie calkiem dobrze. Mam jednak kilka uwag:- brak mozliwosci regulacji gestosci dymuPo dodaniu zrebek przez kilka , kilkanascie minut brak dymu, potem w ciagu kilku minut dym bardzo gesty az do momentu wypalenia zrebek.- szybkie wychladzaniePo okolo 40 min do 1 h trzeba wymnienic zrebki ( kladzione na tacy, bezposrednio na grzalce ) oraz pozamieniac miejscami kije z wedzonkami. W tym celu trzeba szeroko otworzyc drzwi co powoduje prawie natychmiastowe wychlodzenie wedzarni.- zrebki bardzo podatne na zapalenieBezwzglednie tacke ze zrebkami nalezy przykrywac lekko podziurawiona folia aluminiowa, nie polecam kladzenia zrebek zawinietych w folie alu bezposrednio na grzalke. Folia przepala sie, zrebki wysypuja na dno i nastepuje zaplon :devil: - nalezy dosc luzno wieszac kilbase na kijachprzy zbyt gesto powieszonej kielbasie, wewnetrzna czesc zwoju na jasnieszy kolor.To tyle moich uwag, moze osoby majace dluzsze doswiadczenie z tego typu wedzarniami podziela sie sposobami na ominiecie niektorych niedomagan :grin: PozdrawiamSiara Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/721-wedzenie-w-wedzarni-typu-metalowa-szafka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MirekB Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 18 Kwietnia 2007 1. Możesz spróbować ocieplić wędzarnię wełną mineralną , a na zewnątrz cienką blachą np. aluminiową lub stalową.2. Możesz regulowac temperaturę grzałki a przez to ilść wydzielanego dymu, są na to dwa sposoby: regulacja elektroniczna napięcia zasilajacego grzałkę lub lepsza metoda: regulację odległość pomiędzy tacką z wiorkami a grzałką.3. Spróbuj na dnie szafki zastosować maleńki komputerowy wentylatorek który spowoduje rozrzedzenie dymu i szybsze jego wydrzucanie na zewnątrz.Możesz jescze pomiędzy częścią gdzie wisi kiełbasa a dołem gdzie są wiorki, wstawić przegrodę z dziurkami. Wtedy dym będze trochę równomierniej wydostawal się z "paleniska" do komory z kielbaską a przez to może umikniesz przewieszania wyrobów w srodku a przez to mniejsze wychładzanie.Możesz równiez na kilka godz przed wędzeniem lekko zmoczyć wiorki, będą sie przez to dlużej spalać i dadzą więcej dymu. Nie przesadź jednak z wodą. wiórki mają być lekko wilgotne a nie mokre.Kiełbaskę i wszystkie inne wyroby należy tak zawieszać aby się do siebie nie dotykały tzn. aby był swobodny obieg dymu wokół każdego wyrobu.Nic innego nie przychodzi mi do głowy. Ja ma wędzarnię z beczki i nie mam tych problemów. Znam rozkład temp. w beczce i tam gdzie jest ona wyższa zawieszam krótsze wyroby. Natomiast jeszce nigdy nie zamieniałem miejscami kijków. Nie widzę takiej potrzeby. Wszystko ma taki sam kolor. Cytuj ********** MirekBsp5idk@wp.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/721-wedzenie-w-wedzarni-typu-metalowa-szafka/#findComment-11511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 23 Kwietnia 2007 MirekB ma rację dodałbym tylko że wywołanie cyrkulacji jest bardzo ważną sprawę i nie wiem czy nawiew powietrza z góry nie będzie lepszy zakładając że od dołu nie ma otworów i nawiew jest niżej niż odprowadzenie dymu Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/721-wedzenie-w-wedzarni-typu-metalowa-szafka/#findComment-11649 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 13 Września 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 13 Września 2007 Zabrałem się za modyfikację wędzarni.W tylnej ściance około 15-20 cm nad dnem otwór fi 100 mm z króćcem, do niego podpięty przewód wentylacyjny, aluminiowy, typu flex a do flexa wentylator kanałowy 93m3/h.Regulacja ilości powietrza przez odsuwanie wentylatora od przewodu ( tak jak w dymogeneratorze Andrzeja) oraz kierowanie części nawiewu poza światlo otworu przewodu wentylacyjnego.W górnej części 50cm rura kominowa fi 100 mm z "czapeczką".Teraz to będę musiał uważać żeby mi wędlin prze komin nie wydmuchało :grin: ale przynajmniej dobrze wysuszy :devil: W sobotę próba generalna :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/721-wedzenie-w-wedzarni-typu-metalowa-szafka/#findComment-17461 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 13 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 13 Września 2007 Teraz to będę musiał uważać żeby mi wędlin prze komin nie wydmuchało ale przynajmniej dobrze wysuszy W sobotę próba generalna jesteśmy z Tobą Jak nie masz spadochronu, to chociaż kapok załuż bo nigdy nie wiadomo, gdzie Twoje wędlinki wywieje. Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/721-wedzenie-w-wedzarni-typu-metalowa-szafka/#findComment-17467 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.