Skocz do zawartości

Znakowanie mięsa i przetworów mięsnych


Rekomendowane odpowiedzi

Zakupiłem właśnie książkę - przewodnik "Znakowanie mięsa i przetworów mięsnych"  autorstwa: Angeliki Płóciennik-Ociepka i Leny Wardenga. Do książki dołączona jest płyta zatytułowana: "Znakowanie mięsa i przetworów mięsnych. Przewodnik po podstawowych przepisach prawa żywnościowego".

Jeśli byli by chętni, to zamieszczę płytę na naszym koncie RapidShare.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Okładka książki i spis treści:

 

post-39694-0-71776700-1404913454_thumb.jpg

 

 

SPIS TREŚCI:

 

Wprowadzenie

Rozdział I

PAKIET HIGIENICZNY................................... 11

Przepisy ogólne prawa żywnościowego............ 14

Higiena środków spożywczych........................ 17

Rozdział II

PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO....... 23

Uwarunkowania Ustawy o produktach pochodzenia zwierzęcego       23

Wymagania weterynaryjne dla produktów pochodzenia zwierzęcego  27

Wymagania weterynaryjne............................. 31

1. Znakowanie mięsa mielonego i surowych wyrobów mięsnych

w zakresie wymagań weterynaryjnych............. 38

2. Wymagania weterynaryjne przy produkcji świeżego mięsa z bydła, świń, owiec, kóz i domowych zwierząt jednokopytnych, umieszczanego na rynku 43

3. Znakowanie umieszczanego na rynku mięsa z bydła, świń, owiec, kóz

i domowych zwierząt jednokopytnych, w zakresie wymagań weterynaryjnych     47

4. Wymagania weterynaryjne w zakresie sposobu znakowania mięsa drobiowego      54

Rozdział III

PODSTAWOWE ZAGADNIENIA Z ZAKRESU WYMAGAŃ ZDROWOTNYCH

I ZNAKOWANIA ŻYWNOŚCI........................... 59

Znakowanie żywności................................... 66

Znakowanie środków spożywczych.................. 68

Rozdział IV

TOWARY PACZKOWANE I ODPADY OPAKOWANIOWE      81

Towary paczkowane...................................... 81

Odpady opakowaniowe................................. 86

Rozdział V

ORGANY KONTROLNE................................... 93

Inspekcja Weterynaryjna............................... 93

Państwowa Inspekcja Sanitarna.................... 101

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych      110

Inspekcja Handlowa.................................... 117

Słownik pojęć prawa żywnościowego.............. 125

Wykaz wykorzystanych aktów prawnych

 

Płyta:

 

post-39694-0-19661100-1404913549_thumb.jpg

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Pod poniższym linkiem umieściłem materiały zawarte na płytce dołączonej do opracowania.

Plik pod nazwą Znakowanie_miesa.zip do pobrania z naszego konta na Rapid Share, bez zabezpieczenia. 

 

http://rapidshare.com/share/732C6F69E3A824A80F8E3F274F812B4A

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

Od końca marca 2015 r. wszystkie pliki z Rapida są nieaktywne, gdyż RS zlikwidował konta, a sama firma już nie istnieje. 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

W Polsce europejskie standardy znakowania produktów spożywczych określone są w zharmonizowanych aktach prawa krajowego, w tym najważniejsze:

  • Ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2006 r. Nr 17., poz. 1225 z późniejszymi zm.);
  • Rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2007r. w sprawie znakowania środków spożywczych (Dz. U. Nr 137, poz. 966 z późniejszymi zm.);
  • Rozporządzenie Ministra Zdrowia
  • Rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie sposobu znakowania żywności wartością odżywczą  z dnia 25 lipca 2007 r. (Dz. U. Nr 137, poz. 967)
     
Edytowane przez EAnna
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.