Darek1963 Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 15 Lutego 2016 Witam Brać wędzarniczą Mam na imię Darek mieszkam w okolicy Wrocławia, często tu zaglądam czytam bo to kopalnia wiedzy, i wymiany doświadczeńZamierzam zbudować wędzarnie z przewodem dymnym i tu mam pytanie czy robić szyber w tym przewodzie ? czy ci którzy go zrobili używają go czy to zbędny gadżet? i również spytam o szyber w kominie czy robić czy nie bo rozmawiałem z jednym kolesiem mówił ze ma ale nie używa bo niema takiej potrzeby i wreszcie czy robić palenisko dodatkowe pod komorą wędzarni ? taka opcja na zimno lub gorąco mile widziane rady i sugestiepozdrawiam Cytuj Jestem tu dla siebie , ale przede wszystkim dla innych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 15 Lutego 2016 Chyba kiepsko czytałeś Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek1963 Opublikowano 15 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 15 Lutego 2016 Czytałem i wiem ze ma służyć do regulacji ale to teoria chodzi mi czy w praktyce się sprawdza, bo chciałem sie upewnić wolę na zimne dmuchać na temat wędzarni jest mnóstwo opinii i każdy chwali swoje a ja che znaleźć optymalne rozwiązania, dlatego pytam Cytuj Jestem tu dla siebie , ale przede wszystkim dla innych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 15 Lutego 2016 A po co Ci komin (chyba ze w budynku wędzarnia ) Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 15 Lutego 2016 Nie ma optymalnego rozwiązania wędzarni.Każda ma swoje wady i zalety.Jednak budując wędzarnię z kanałem możesz przewidzieć szybry, ale jeśli nie będą ci potrzebne nie będziesz ich używał.Jak ich nie zrobisz, to już nie będziesz miał wyboru.Komorę również zrobiłbym pod wędzarnią. Koszty budowy jakoś strasznie nie wzrosną, a znowu masz wybór sposobu wędzenia. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 15 Lutego 2016 (edytowane) Miro jak Koleżka chce zrobić z kanałem niech zrobi z otworami nie kominem ,bo będzie walczył z cugiem refluksem itp. (moje zdanie ) ale ,każdy robi jak uważa albo uważa w eksploatacji jak zrobił :D Edytowane 15 Lutego 2016 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 15 Lutego 2016 Jak już chcesz kanałówkę to rób tylko zgodnie z projektami z tej strony wtedy będziesz miał mniej problemów.O kominie zapomnij - bo to więcej problemów niż pożytku - ale jak chcesz komin to stawiaj - tylko po kilku wędzeniach nie zdziw się jak zapytasz o kwaśne wędzonki i zostaniesz delikatnie rzecz ujmując wyśmiany albo zrugany Maciek szybciej napisał właśnie zobaczyłem Jego posta Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek1963 Opublikowano 15 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 15 Lutego 2016 (edytowane) Dzięki Miro za radę, tak właśnie mam zamiar zrobić tak na wszelki wypadek hehe bo potem ani szybra nie zamontuję ani nie zrobię paleniska a koszt to tylko dodatkowe drzwiczki resztę co chciałem wiedzieć odnośnie budowy dowiedziałem się dopiero tu na forum bo mój pierwszy projekt na pewno by nic nie uwędził i z wędzarnią nie miał nic wspólnego, dopiero po czytaniu czytaniu zrozumiałem o co tu w tym chodzi Wędzarnia będzie z klinkieru obok komory grilo kominek komora wędzarni wyłożona deskami dębowymi na suficie komory jakiś ekran - lub sufit pod kątem by skropliny spływały po ścianie lub do jakiejś rynienki a nie na wyroby przewód dymny chyba zrobię z wkładów ceramicznych takich kominowych fi 200 i tam szyber z kwasiaka lub zwykły stalowy ale z odpowiedniej blachy, duże palenisko i tu pojawia mi sie kolejne pytanie czy robić jakiś szyber do wlotu powietrza czy zwyczajnie regulować drzwiczkami co do komina to po prostu ma być otwór fi 200 obmurowany max 3 warstwami cegły kurcze nie daje mi to spokoju ! o co chodzi z tym kominem? za duży cug? Edytowane 15 Lutego 2016 przez Darek1963 Cytuj Jestem tu dla siebie , ale przede wszystkim dla innych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 15 Lutego 2016 tak właśnie mam zamiar zapodaj szkic może coś podpowiemy , będziesz przynajmniej mógł powiedzieć radzili nie słuchałem , lub namówili mnie daj sobie szanse Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek1963 Opublikowano 15 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 15 Lutego 2016 (edytowane) nie wiem czy mogę ale wspomogę się fotką ściągniętą z sieci, najwyżej admin po mnie pojedzie zasadniczo to ma byc takie cudozwyczajna komora 3,5 cegły na 3,5 cegły przewód dymny około 120 cm i drugie palenisko bezpośrednio pod komorą obok komory wędzarni taki kominek - gril z kominem to będzie cos koło tego: na tej fotce jest gril otwarty ja chce zrobić taki ze sklepieniem by można było po grilować lub palić jak w kominku Edytowane 15 Lutego 2016 przez Darek1963 Cytuj Jestem tu dla siebie , ale przede wszystkim dla innych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 15 Lutego 2016 Wędzarnia będzie z klinkieru obok komory grilo kominek komora wędzarni wyłożona deskami dębowymi na suficie komory jakiś ekran - lub sufit pod kątem by skropliny spływały po ścianie lub do jakiejś rynienki a nie na wyroby przewód dymny chyba zrobię z wkładów ceramicznych takich kominowych fi 200 i tam szyber z kwasiaka lub zwykły stalowy ale z odpowiedniej blachy, duże palenisko Widać, że czytał, a nie ściemnia, że czytał. Wysoki komin potrzebny jest do wytworzenia ciągu, a nam to w wędzarni nie potrzebne. Trochę nie rozumiem tego pytania:czy robić jakiś szyber do wlotu powietrza czy zwyczajnie regulować drzwiczkami Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 15 Lutego 2016 Komin oprócz tego co napisał Miro ma jeszcze malutką wade - jest zimniejszy w zimie niż wygrzana wędzarnia - wędząc unoszą się opary które skraplając się na ściankach zimnego komina spływają po tych ściankach i kapią na dół - czyli na to co pod nimi wisi.Chyba, że cug będzie tak mocny i skropliny wywieje a gorąc je wysuszy - ale to już nie będzie wędzenie a hajcowanie - a to dwie różne sprawy. Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek-sw Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 15 Lutego 2016 A jak by ocieplić komin np;wełną i obić dechami to by co pomogło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek1963 Opublikowano 15 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 15 Lutego 2016 Komin oprócz tego co napisał Miro ma jeszcze malutką wade - jest zimniejszy w zimie niż wygrzana wędzarnia - wędząc unoszą się opary które skraplając się na ściankach zimnego komina spływają po tych ściankach i kapią na dół - czyli na to co pod nimi wisi. Chyba, że cug będzie tak mocny i skropliny wywieje a gorąc je wysuszy - ale to już nie będzie wędzenie a hajcowanie - a to dwie różne sprawy. A właśnie że nie! pod "sufitem" komory tak z 10-15 cm dajemy blachę podwieszamy tak by była pod katem jak daszek kibelka tylko by była mniejsza od powierzchni sufitu tak po 10 cm na stronę jesli skapnie z komina czy sufitu to właśnie na tę blachę a nie na wędlinę i spłynie po pochyłości do rynienki a z stamtąd odprowadzona rurką poza komorętaki deflektor jak do rozpraszania dymu i ciepła tylko pod sufitem i duży Cytuj Jestem tu dla siebie , ale przede wszystkim dla innych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 15 Lutego 2016 Misiek nic to nie da bo zimno wchodzi i od góry - i mam wrażenie, że by się skraplało - ale mogę się mylić czemu by nie ;PDarek to rozwiązanie zostało zastosowane bardzo dawno temu przez Wojtka Minora - i zdaje to egzamin (przynajmniej tak pisał) ale czy jest sens podwyższać koszty i robić takie konstrukcje czy nie lepiej zrobić otwory boczne lub komin na ścianie bocznej ? - zresztą zobacz jak są zrobione (wykonane) kominy do kominków, pieców kaflowych, kotłowych czy gazowych (w gazowych niskotemperaturowe spalanie i dla tego komin z kwasiaka z odwodnieniem) Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 15 Lutego 2016 Po co się pchać w wysoki komin, jak nie jest potrzebny?Darek ty nie kombinuj, tylko buduj z głową. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek-sw Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 15 Lutego 2016 (edytowane) Misiek nic to nie da bo zimno wchodzi i od góry - i mam wrażenie, że by się skraplało - ale mogę się mylić czemu by nie ;P Myślę że mogło by być,tzn...są to moje przypuszczenia! bo jak by się paliło to ciepłe powietrze idzie do góry i wypychało by to zimne ??? Edytowane 15 Lutego 2016 przez misiek-sw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek1963 Opublikowano 15 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 15 Lutego 2016 Artur twój pomysł jest zdecydowanie lepszy niż blachy jakieś dobra to to mam jasność, ale jeszcze tylko o jedno chciałem zapytać przepraszam ze tak was koledzy meczę, a chodzi mi o kanał dymny czy zamiast jakiejś ceramicznej rury można wybudować kanał z cegły taki 20 x 20 w prostokącie jednak rozszerzając sie w kierunku komory do jej szerokości wtedy by ciepło od samego dołu się rozchodziło po całej komorze ale to takie tylko moje wyobrażenie jakie jest wasze zdanie? Cytuj Jestem tu dla siebie , ale przede wszystkim dla innych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 15 Lutego 2016 Dym nie ma właściwości rozprężnych więc i tak pójdzie własną drogą.Lepszy jest deflektor, który "zmusi" go do przepływu w całej komorze. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 15 Lutego 2016 Darek zacznij może od poczytania forum Tunel - najpierw pytanie po co ??Koszt wykonania tunelu ?? Jak odpowiesz sobie na te pytania to lecimy dalejTunel ma być tak wycieplony by dym który dostarczamy do komory wędzarni nie tracił na temperaturze zbytnio - czyli wiąże się to z nagrzaniem tunelu. Jeżeli będzie z cegły dobrze wyizolowany i dobrze będzie wygrzany to straty powinny być małe - tyle, że ilość opału aby doprowadzić do takiego efektu może być i będzie spora i mocno czasochłonna. Teraz propozycja rozwiązania do rozważenia palenisko bezpośrednio pod komorą a do wędzenia zimnego dymogenerator. A do Ciebie propozycja byś przed podjęciem decyzji przeczytał co napisałem, przeliczył koszty różnych wersji i podjął decyzję ------ tyle, że weź jeszcze pod uwagę wygląd, estetykę i dopiero na tej podstawie rób projekt zajrzyj jeszcze do tego linku Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek1963 Opublikowano 15 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 15 Lutego 2016 Arturze dziękuję , powiem tak szczerze ze mam wielki mętlik w głowie i muszę chyba na kilka di odpocząć bo od pewnego czasu czytam oglądam za dużo tego, dlatego poprosiłem o pomoc bo sam to ja nic nie zwojuje, a koszty? heh no cóż nie będą małe dziś zakupiłem klinkier i jestem lżejszy o 110 zeta a gdzie reszta?znajomy ma wędzarnię z kanałem i w komorze nad wylotem robi grila to nie to co na węglu drzewnym uwieźcie pychota wyroby ma nawet ładne i smaczne muszę ochłonąć i jeszcze raz uważnie wertować forum mam jeszcze trochę czasu wiec spokojnie przemyślę wszystko w zeszłym roku oczko teraz wędzarnia żonka nie jest zadowolona oczko tez miało być takie 2x2 metry a wyszło 30 metrów kwadratowych i właśnie obok ma być wędzarnia z grilem chciałbym by ładnie wyglądała ale przede-wszystkim by spełniała wszystkie wymogi Cytuj Jestem tu dla siebie , ale przede wszystkim dla innych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 15 Lutego 2016 Jak zrobisz już i odpalisz to mogę zajechać na degustację Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek1963 Opublikowano 15 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 15 Lutego 2016 Ziomuś zapraszam serdecznie na pewno cie poproszę o odbiór techniczny Cytuj Jestem tu dla siebie , ale przede wszystkim dla innych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 17 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 17 Lutego 2016 Tunel ma być tak wycieplony by dym który dostarczamy do komory wędzarni nie tracił na temperaturze zbytnio - czyli wiąże się to z nagrzaniem tunelu. Rozwiązanie z tunelem pomaga jednak zniwelować błędy i nieuwagę podczas wędzenia. Jak po pifku pójdziesz siknąć i Ci w tym czasie ogień wylezie to jest sporo czasu, zanim temperatura zaszkodzi wędzonkom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 17 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 17 Lutego 2016 Generalnie to jak już wygrzejesz palenisko i przy okazji komorę to masz na tyle żaru, że kładziesz spore polano i się tli a żar trzyma temperaturę.Ja na oknie w domu mam termometr i nie przejmuje się zbytnio co mi skoczy - ciężko spierdzielić wędzenie nawet jak odejdziesz na 10 - 20 min to i tak nic się nie stanie.Pare dni temu na spółdzielni wędziliśmy w beczce z paleniskiem bezpośrednim i raczej był problem zbyt niskiej temp. niż za wysoką - a chwilowe odejście mistrza dymu nie skutkowały niezapowiedzianymi płomieniami. Nie takie wędzenie straszne - i raczej nie wpadał bym w popłoch czy panikę. Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.