Skocz do zawartości

Pierwsze odpalenie i kłopot.


rutusek

Rekomendowane odpowiedzi

witam, dzisiaj uruchomiłem wędzarnię, na sucho, wszystko ok, temperatura 80 st. , cug że łeb urywa , ale po przepaleniu na ściankach wędzarni został niewielki lepki osad, pojęcia nie mam skąd. wędzarnia z blachy stalowej, ocieplona wełną i obita sklejką. kanał dymowy 1,5 m, z rury stalowej 200 mm, przepalałem suchym drewnem bukowym.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ten osad, to jak pisze Gonzo, smółki, które są normalnym zjawiskiem. Jak zapełnisz komorę, to ciąg trochę siądzie. Pamiętaj o suchym drewnie.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dziękuję, duży kamień spadł z serca, cztery kurczaki żona zapeklowała, ruszamy.

 

To jest chyba największy błąd początkującego :( Jak nie będzie zjadliwe to 4 kuraki pójdą w kosz :( a żonka da szlaban na następną próbę. Trzeba próbować po malutku np. z dwoma udkami i trenować.

 

PS.

Ale trzymam kciuki aby się udało :)

Piksiak

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

witam, dzisiaj uruchomiłem wędzarnię, na sucho, wszystko ok, temperatura 80 st. , cug że łeb urywa , ale po przepaleniu na ściankach wędzarni został niewielki lepki osad, pojęcia nie mam skąd. wędzarnia z blachy stalowej, ocieplona wełną i obita sklejką. kanał dymowy 1,5 m, z rury stalowej 200 mm, przepalałem suchym drewnem bukowym.

Cug w wędzarni raczej nie powinien "urywać łba". Powinien być spokojny.

Romk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia
Cienka warstewka takiej "żywicy" dodaje nawet prestiżu wędzarni.

 

Rutusek z czasem spodziewaj się takiego widoku w wędzarni..... 

 

post-65335-0-55918800-1472815981_thumb.jpg

 

więc na prawdę nie ma się czym przejmować  :thumbsup:

 

Z Dymnym pozdrowieniem... 

Edytowane przez ArkoGdynia
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.