Kaciak Opublikowano 18 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 18 Marca 2011 W gospodarstwie w którym pracuję jest zagrodowa hodowla jeleni. Żyje w niej ok. 60 sztuk. Jeden z młodych byczków został przeznaczony na kiełbasy. Z jeleni wyrabiamy najczęsciej zwykłą cienka kiełbasę oraz "żywiecką". Mam kłopot z klasyfikacją mięsa jeleniego a intuicja podpowiada mi że powinno się klasyfikować je jak wołowinę, ale ja idę na skróty i klasyfikuję je podobnie jak wieprzowinę i mięso z dzika. Dobrze czy źle, nie wiem, mam nadzieję że klasyfikacja taka nie sprawi nikomu kłopotu i nie podniesie ciśnienia tym użytkownikom forum którzy dbają o to żeby było "od - do" jak powinno być, po odebraniu polędwic i rozebraniu wszystkiego na klasy wyszło tego kl I 10 kg kl IIa 18 kg kl III 6 kg do jeleniny dodaję też wieprzowinę IIb w ilości 1/3 jeleniny. Z tej ilości mięska wydzieliłem ok 1/3 na cienkie kiełbasy i zmieliłem kl I 16 mm kl IIa 10 mm kl IIb 10mm i 6 mm dodałem też odrobinę kl III. sól/peklosól 1,8g /kg woda w ilości 0,6l dodałem przyprawy w ilości czosnek 2,5g/kg pieprz czarny 2g/kg gałka muszkatołowa 0,5g/kg majeranek- odrobina Z pozostałego mięsa zrobiłem żywiecką z jelenia kl I część w kawałkach krojonych 3cmx3cm, część przez szarpak, część zmielona na sitku 16mm kl IIa 10mm klIIb 6mm klIII 3x 6mm sol/ peklosól 50/50 18g/ kg woda w ilości 1,2 l przyprawy w ilości czosnek 2,5g/kg kolendra 0,5g/kg majeranek 0,5g/kg pieprz czarny 2g/kg Kiełbasę cienką nadziałem za pomocą nadziewarki w jelita 28/30 żywiecka poszła w osłonki białkowe 70mm obie kiełbasy osadzały się w temperaturze pokojowej ok 1,5 h Podsuszanie trwało 30min. wędzenie 2h w temperaturze 45-50 C po wędzeniu "żywiecka" poszła do gara i parzyła się w temperaturze 75 C do uzyskania wew. 68 C. w tej chwili podwędza się zimnym dymem i tak do 7 rano cienka po wędzeniu podpiekana była w temp. 85-95C przez 40 min wyszła tak ( na ciepło) [ Dodano: Pią 18 Mar, 2011 21:15 ] przepraszam za te nie poodwracane zdjęcia, przekroje kiełbas wstawię jutro Cytuj Kaciak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaciak Opublikowano 20 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 20 Marca 2011 wrzucam zdjęcia przekrojów kiełbasek z jelenia, powisiały i podeschły trochę bo taka była potrzeba. Jak napisałem przedwczoraj "żywiecka była podwędzana 12 godzin zimnym dymem. Na początku i końcu podwędzania dodałem do paleniska owoców jałowca i to jest czuć. Cytuj Kaciak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaciak Opublikowano 20 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 20 Marca 2011 W poprzedni poście dokładnie opisałem wyrób,do jeleniny dodaję IIb wieprzową w ilości 1/3 jeleniny, KAciak a nie Kociak Halusiu :tongue: Cytuj Kaciak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 20 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 20 Marca 2011 KAciak a nie Kociak Halusiu :tongue:Ups... to przepraszam Cię bardzo. :blush: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaciak Opublikowano 20 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 20 Marca 2011 @Pokemon wpadnij do Parczewa, dość często robimy, jak nie z świniodzika to z jelenia. W smaku pysznaa podsuszona do piwka rewelacja. @halusia niemaproblema :grin: Cytuj Kaciak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaciak Opublikowano 20 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 20 Marca 2011 minęły już ponad dwa lata odkąd zarejestrowałem się na forum a to jest mój setny postz tej okazji dziękuję twórcom strony, wszystkim użytkownikom a zwłaszcza tym którzy czuwają nad jakością tego forum.od czasu gdy trafiłem na stronę moje wyroby przeszły metamorfozę i zdobyły uznanie rodziny i wszystkich którzy je próbowali Wielkie dzięki jeszcze raz, i :clap: :clap: dla Was wszystkich Cytuj Kaciak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaciak Opublikowano 28 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 28 Listopada 2011 To któreś z kolei podejście do cienkiej z jelenia w tym roku, jak napisałem w poście pierwszym surowca na te wyroby u nas nie brakuje i ostatnio dość często przychodzi mi je robić.Nie zawsze są warunki do fotografowania i nie zawsze jest czas aby się tym podzielić na forum Przez ten czas dorobiłem się już pewnych standardów jeżeli chodzi o przyprawy ilość wody i dodatek tłustej wieprzowiny a także sposób rozdrobnienia. jest to opisane w postach powyżej, a poniżej fotorelacja, pozdrawiam Cytuj Kaciak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 28 Listopada 2011 Bardzo ładna i na pewno smaczna.Kaciak, mamy bardzo mało materiałów dotyczących skórowania (bielenia), rozbioru i klasyfikacji miesa z dziczczyzny. Jesli możesz, uzupełnij tę lukę. Dla ułatwienia podam Ci na PW linki do 2 płyt na temat dziczyzny, które pomogą w obróbce i przygotowaniu materiału dla forum i strony. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaciak Opublikowano 28 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 28 Listopada 2011 Maxell, Chętnie pomogę, o ile moje możliwości techniczne będą wystarczające w stosunku do potrzeb forum, skórowanie i rozbiór dzików i jeleni trafia mi się regularnie, przeszkoda może być tylko chirurgiczny zabieg prawej ręki który pod koniec roku wyłączy mnie z tej działalności( a nie wiem czy do tego momentu coś będę robił) Ale jak napisałem wyżej, jestem otwarty na potrzeby strony i forum i chętnie pomogę Cytuj Kaciak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 28 Listopada 2011 Zgłoś się do mnie na PW, to podam Ci linki do 2 płyt DVD. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.